Abstracte vormen en lichtspel schetsen een lichtbaken in het Chinese platteland

Het Chinese architectuurstudio Lin Architecture heeft lokale architecturale vormen geabstraheerd en samengevoegd voor het ontwerp van deze hoekige paviljoen in het landelijke Yunnan, dat is gemaakt van witgeschilderd beton.

Dit betonnen paviljoen, eenvoudigweg Concrete Pavilion genaamd, staat te midden van rijstvelden in de buurt van Botou Village in het district Eryuan en dient als een pompstation, naast het fungeren als een herkenningspunt voor lokale boeren en een uitkijkpunt voor toeristen.

Het paviljoen, dat lijkt op een vuurtoren, heeft als doel de boeren in het gebied te oriënteren. “Voor de lokale bewoners hopen we dat het kan dienen als een ‘vuurtoren’ voor het werken op het land, zodat mensen een duidelijke richting hebben wanneer ze komen werken op het veld of naar huis gaan om uit te rusten,” vertelde Lin Lifeng, oprichter van Lin Architecture, aan Dezeen. “Voor toeristen hopen we dat ze onze ruimte kunnen gebruiken om te genieten van het prachtige landschap van het veld, om te ontdekken en de charme van het platteland te ontdekken,” voegde hij eraan toe.

Om de structuur te verbinden met de omringende context heeft Lin Architecture vormen gebruikt die vaak voorkomen in de gebouwen van het dorp, zoals schuin aflopende daken, deuropeningen en openingen, en deze geabstraheerd om een ​​”dynamische, voortdurend veranderende” structuur te creëren.

Binnenin biedt een grindvloer en lage zitplaatsen ruimte voor bezoekers om te vertoeven, terwijl een centrale trap leidt naar een dun uitkragend terras. Dit terras bevindt zich in het midden van de paviljoen en biedt zowel een verhoogde zitplaats om van het landschap te genieten als een overdekte ruimte om te schuilen tegen de zon of regen.

Hoewel Lin Architecture oorspronkelijk een “monolithische” betonnen structuur wilde creëren, moesten ze met het oog op de locatie kiezen voor een visueel lichter ontwerp, dus werd een stalen frame met betonnen panelen gebruikt om een ​​vergelijkbaar effect te bereiken.

Om het abstracte uiterlijk van het paviljoen te versterken, is het volledig wit geschilderd, waardoor het een “verfkwast in het veld” wordt, aldus de studio.

Verderop in China heeft Atelier Xi perzikkleurig beton gebruikt voor de creatie van een gemeenschapspaviljoen en een bar met uitzicht op een veld met perzikbomen in de provincie Henan. In Somaliland gebruikte Rashid Ali onlangs roze beton om een paviljoen met een “miniatuur botanische tuin” te creëren.

De foto’s zijn gemaakt door Chen Zhitong en Zhuo Hongduo.

FAQ

1. Wat is het ontwerp van het Concrete Pavilion?
Het Concrete Pavilion is een hoekig paviljoen gemaakt van witgeschilderd beton dat lijkt op een vuurtoren.

2. Wat is het doel van het paviljoen?
Het paviljoen dient als een pompstation, een herkenningspunt voor lokale boeren en een uitkijkpunt voor toeristen.

3. Waar staat het paviljoen?
Het paviljoen staat te midden van rijstvelden in de buurt van Botou Village in het district Eryuan, Yunnan, China.

4. Hoe wordt de lokale context weerspiegeld in het ontwerp?
Lin Architecture heeft vormen gebruikt die vaak voorkomen in de gebouwen van het dorp om de structuur met de omgeving te verbinden, zoals schuin aflopende daken, deuropeningen en openingen.

5. Wat is er te vinden binnenin het paviljoen?
Binnenin biedt het paviljoen een grindvloer en lage zitplaatsen voor bezoekers om te vertoeven. Er is ook een centrale trap die leidt naar een dun uitkragend terras, dat zowel een verhoogde zitplaats als een overdekte ruimte biedt.

6. Welk materiaal is gebruikt om het paviljoen lichter te maken?
Een stalen frame met betonnen panelen is gebruikt om een ​​vergelijkbaar effect te bereiken als een monolithische betonnen structuur, maar met een visueel lichter ontwerp.

7. Hoe is het uiterlijk van het paviljoen versterkt?
Het paviljoen is volledig wit geschilderd, waardoor het een “verfkwast in het veld” wordt, volgens de studio.

Definitions

– Betonnen paviljoen: Een architectonisch structuur gemaakt van beton, vaak bedoeld voor recreatieve, sociale of functionele doeleinden.
– Pompstation: Een faciliteit die wordt gebruikt om vloeistoffen, zoals water of brandstof, te verplaatsen van de ene locatie naar de andere.
– Uitkijkpunt: Een plek waar bezoekers een panoramisch uitzicht kunnen hebben op een bepaald landschap of omgeving.
– Monolithisch: Een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar een massieve, uniforme of ondeelbare structuur of vorm.
– Stalen frame: Een ondersteunend raamwerk gemaakt van staal dat de basis vormt voor een gebouw of constructie.
– Abstract: Iets dat niet direct herkenbaar of representatief is, vaak gekenmerkt door ongebruikelijke vormen, patronen of kleuren.

Related links
Lin Architecture
Dezeen