Britse kunstwereld omarmt en erkent zwarte kunstenaars

De Britse kunstwereld kan niet langer de zwarte kunstenaars negeren of marginaliseren, volgens de beeldhouwer Thomas J Price, die gelooft dat zwarte Britse cultuur eindelijk wordt opgenomen in de mainstream. Price is van mening dat het grote aantal tentoonstellingen met zwarte Britse kunstenaars, geïnspireerd door de Black Lives Matter-beweging in 2020, een nieuwe standaard heeft gesteld voor representatie.

“Het heeft geleid tot een brede en diepgaande waardering van de Britse cultuur en je kunt dat niet meer terugdraaien. Het kan niet meer teruggaan naar zoals het was,” aldus Price. Artiesten hebben zich al lang ingezet voor erkenning en waardering, en dit is nu eindelijk gerealiseerd.

Price neemt deel aan een belangrijke tentoonstelling genaamd “The Time Is Always Now: Artists Reframe the Black Figure.” Deze uitgebreide overzichtstentoonstelling van zwarte kunst, samengesteld door Ekow Eshun, bevat werken van gerenommeerde kunstenaars zoals Claudette Johnson, Amy Sherald en Kerry James Marshall.

Een opvallend kunstwerk in de tentoonstelling is ‘As Sounds Turn to Noise,’ gemaakt door Price. Dit 2,8 meter hoge bronzen beeld, gecreëerd met behulp van 3D-printen en verloren-wasgiettechnieken, is speciaal voor de tentoonstelling gemaakt. Het beeld is een combinatie van verschillende mensen die Price heeft geïnterviewd tijdens zijn werk in het centrum van Los Angeles.

Dit imposante kunstwerk is een van de eerste werken die bezoekers zien bij binnenkomst in de National Portrait Gallery. Volgens Price confronteert het direct de kijker met hun ideeën over hoe een zwarte persoon eruit kan of moet zien. Het beeld straalt kracht uit, maar door de gesloten ogen is er ook ruimte voor kwetsbaarheid.

Price heeft zich laten inspireren door Griekse godinnen zoals Diana, Athena en Nike bij het maken van ‘As Sounds Turn to Noise.’ Hij benadrukt dat het beeld geen stereotypen of beperkte begrippen vertegenwoordigt van wat het betekent om zwart te zijn.

Het bewustzijn over de verbondenheid van de Britse geschiedenis met slavernij en kolonialisme groeit volgens Price. Hij gelooft dat het publiek tegenwoordig shows wil zien die deze geschiedenis weerspiegelen. De toename van tentoonstellingen over zwarte Britse kunst is volgens hem een teken van de kwaliteit van het werk en de groeiende bewustwording bij het publiek.

Price put inspiratie uit de generatie kunstenaars die hem voorging en hun vermogen om hun identiteit te behouden, ondanks de tegenwerking. Hij is optimistisch dat deze keer de erkenning van zwarte Britse kunst blijvend zal zijn, omdat de kwaliteit van het werk onmiskenbaar is.

“The Time Is Always Now: Artists Reframe the Black Figure” is te zien in de National Portrait Gallery in Londen van 22 februari tot 19 mei. Deze tentoonstelling markeert een belangrijk keerpunt in de erkenning en representatie van zwarte kunstenaars in het Verenigd Koninkrijk.

Veelgestelde vragen:

1. Wat heeft geleid tot een bredere en diepere waardering van de Britse cultuur?
Dit komt door het grote aantal tentoonstellingen met zwarte Britse kunstenaars dat geïnspireerd is door de Black Lives Matter-beweging in 2020.

2. Wat is de naam van de belangrijke tentoonstelling waar Thomas J Price aan deelneemt?
De tentoonstelling heet “The Time Is Always Now: Artists Reframe the Black Figure”.

3. Wat is ‘As Sounds Turn to Noise’?
‘As Sounds Turn to Noise’ is een 2,8 meter hoog bronzen beeld dat is gemaakt door Thomas J Price voor de tentoonstelling. Het beeld is gecreëerd met behulp van 3D-printen en verloren-wasgiettechnieken.

4. Hoe confronteert het kunstwerk ‘As Sounds Turn to Noise’ de kijker?
Het kunstwerk confronteert de kijker direct met hun ideeën over hoe een zwarte persoon eruit kan of moet zien. Het straalt kracht uit, maar heeft ook ruimte voor kwetsbaarheid door de gesloten ogen.

5. Welke kunstenaars zijn nog meer te zien in de tentoonstelling?
De tentoonstelling bevat werken van onder andere Claudette Johnson, Amy Sherald en Kerry James Marshall.

6. Wat heeft Thomas J Price geïnspireerd bij het maken van ‘As Sounds Turn to Noise’?
Thomas J Price heeft zich laten inspireren door Griekse godinnen zoals Diana, Athena en Nike bij het maken van het kunstwerk.

7. Wat gelooft Thomas J Price over de erkenning van zwarte Britse kunst?
Hij gelooft dat de erkenning van zwarte Britse kunst deze keer blijvend zal zijn, omdat de kwaliteit van het werk onmiskenbaar is.

8. Waar en wanneer is de tentoonstelling “The Time Is Always Now: Artists Reframe the Black Figure” te zien?
De tentoonstelling is te zien in de National Portrait Gallery in Londen van 22 februari tot 19 mei.

Belangrijke termen/jargon:

– Black Lives Matter-beweging: Een sociale beweging die zich richt op het bestrijden van geweld en racisme tegen zwarte mensen.
– Verloren-wasgiettechnieken: Een techniek waarbij een wasmodel wordt gebruikt om een mal te maken voor het gieten van een object in een bepaald materiaal, zoals brons.
– National Portrait Gallery: Een kunstgalerij in Londen die is gewijd aan portretten van belangrijke Britse personen.

Gerelateerde links:

National Portrait Gallery
Black Lives Matter