Buiten de verwachtingen: de unieke identiteit van jonge moslima’s in Groot-Brittannië

De fotografie van Suki Dhanda heeft gedurende 25 jaar een prominente plek ingenomen in de Observer, een Britse krant. In 2002 maakte Dhanda een foto van tienermeisjes in Whitechapel, Oost-Londen. Deze foto is nu opgenomen in een nieuw boek genaamd “Shining Lights”, dat het werk van zwarte vrouwelijke fotografen in Groot-Brittannië viert. Het oorspronkelijke doel van de fotoreeks was om gemeenschapsideeën in beeld te brengen, in opdracht van de British Council. Dhanda maakte tevens gebruik van deze gelegenheid om voort te bouwen op een ander project waar ze al mee bezig was, namelijk het werk met Bengaalse meisjes.

De meisjes op de foto deden Dhanda denken aan de verschillende druk waarmee ze zelf was opgegroeid in Slough, met haar Indiase afkomst. Ze voelde de verwachtingen van haar familie om zich daaraan aan te passen, maar wilde tegelijkertijd ook gewoon een Britse tiener zijn. Dhanda was met name geïnteresseerd in één specifiek meisje en haar ontwikkeling van identiteit. Ze droeg Nike schoenen en jeans, maar ook een hijab. Dit leek haar zelfvertrouwen te geven om met haar vrienden op pad te gaan en zich veilig te voelen.

De foto werd gemaakt enkele maanden na de aanslagen op 11 september 2001. In die periode lag er veel nadruk op de integratie van moslimgemeenschappen in Groot-Brittannië. Deze meisjes leken, terwijl ze pool speelden, een weg te zoeken naar wat deze integratie voor hen betekende en tegelijkertijd de waarden van hun ouders te respecteren.

Voor Dhanda zelf was dit dilemma al lang opgelost. Haar ouders konden zich geen carrière in kunst of media voorstellen, daarom vertrok ze naar Plymouth om fotografie te studeren voordat ze in de jaren 90 in Londen ging werken. In de stad vond ze het gevoel van verbondenheid en vrijheid waar ze naar op zoek was. En erkenning van haar ouders kwam er toen ze een portret van Tony Blair maakte, destijds de premier van Groot-Brittannië. “Toen leek het ineens een echte baan,” zegt ze lachend.

“Shining Lights: Black Women Photographers in 1980s-90s Britain”, geredigeerd door Joy Gregory, is uitgegeven door Mack en biedt een uniek perspectief op het werk van zwarte vrouwelijke fotografen in die periode in Groot-Brittannië. Het onderstreept de kracht van fotografie in het vertellen van persoonlijke verhalen en het vastleggen van identiteit.

Veelgestelde vragen

1. Wat is het boek “Shining Lights”?
“Shining Lights: Black Women Photographers in 1980s-90s Britain” is een boek dat het werk van zwarte vrouwelijke fotografen in Groot-Brittannië viert. Het is samengesteld en bewerkt door Joy Gregory en uitgegeven door Mack.

2. Wat was het doel van de fotoreeks van Suki Dhanda?
Het oorspronkelijke doel van de fotoreeks van Suki Dhanda was om gemeenschapsideeën in beeld te brengen, in opdracht van de British Council.

3. Wat inspireerde Dhanda om deze foto te maken?
De foto van tienermeisjes in Whitechapel deed Dhanda denken aan haar eigen ervaringen opgroeien met Indiase afkomst in Slough. Ze voelde de druk om aan de verwachtingen van haar familie te voldoen, maar wilde ook gewoon een Britse tiener zijn. Ze was met name geïnteresseerd in één specifiek meisje en haar ontwikkeling van identiteit.

4. Wanneer werd de foto gemaakt en welke context had dit?
De foto werd enkele maanden na de aanslagen op 11 september 2001 gemaakt. In die periode lag er veel nadruk op de integratie van moslimgemeenschappen in Groot-Brittannië.

5. Hoe vond Dhanda haar eigen verbondenheid en vrijheid?
Dhanda vond haar gevoel van verbondenheid en vrijheid in Londen. Ze vertrok naar Plymouth om fotografie te studeren en later ging ze werken in Londen, waar ze vond waar ze naar op zoek was.

6. Wie was Tony Blair?
Tony Blair was destijds de premier van Groot-Brittannië. In het artikel wordt vermeld dat Dhanda erkenning van haar ouders kreeg toen ze een portret van hem maakte.

Definities

– Hijab: Een hijab is een hoofddoek gedragen door veel moslimvrouwen ter bedekking van het haar, hals en soms de schouders, maar vaak het gezicht niet.

Gerelateerde links

mackbooks.co.uk – Link naar de hoofdwebsite van de uitgever van het boek “Shining Lights: Black Women Photographers in 1980s-90s Britain” genaamd Mack.
britishcouncil.org – Link naar de hoofdwebsite van de British Council, de organisatie die opdracht gaf voor de fotoreeks van Suki Dhanda.