Daphne King-Yao: The Journey of an Art Gallery Founder

Daphne King-Yao, een pionier op het gebied van kunstgalerieën in Hong Kong, had haar werk voor haar liggen toen ze een van de eerste kunstgalerieën in de stad opende. Ze groeide op in een wereld waar kunst, familie en zaken altijd met elkaar verweven waren. Haar jeugd was doordrenkt met kunstwerken en porselein met blauw en wit, en haar moeder nam haar regelmatig mee naar musea en concerten.

Op jonge leeftijd werd King-Yao al ondergedompeld in de kunstwereld. Ze herinnert zich nog dat ze als kind naar de eerste veiling van Sotheby’s in Hong Kong ging met haar ouders. Haar huis was gevuld met oningelijste kunstwerken en ze heeft nog levendige herinneringen aan Chinese kunstenaar Chao Chung-hsiang die rollen en rollen schilderijen naar hun huis bracht.

Na haar afstuderen in Europese geschiedenis aan de Universiteit van Pennsylvania, werkte ze enkele jaren in de reclamewereld in New York voordat ze terugkeerde naar Hong Kong. Daar werkte ze met een gerenommeerd Brits reclamebureau voordat ze uiteindelijk in 1997 bij de kunstgalerie van haar moeder kwam werken.

Het overnemen van de galerie was geen gemakkelijke taak. In de late jaren 90 waren er slechts een handvol galerieën in Hong Kong, maar tegen 2011 waren dat er meer dan 100. King-Yao besloot echter niet de trends te volgen, maar trouw te blijven aan de missie van de galerie om hedendaagse inktkunst, diaspora-kunstenaars en lokale kunstenaars te promoten.

Hoewel Hong Kong nu stevig op de kaart staat als kunstbestemming en King-Yao regelmatig museumdirecteuren en andere kunstprofessionals ontmoet, merkt ze op dat het moeilijker is geworden om jonge Chinese verzamelaars aan te trekken. Volgens haar geven deze verzamelaars de voorkeur aan westerse kunst omdat internationale galerieën hen meer aanspreken en evenementen organiseren om hen te verwelkomen.

Ondanks deze uitdagingen heeft de galerie van King-Yao internationale uitbreiding gekend en in november 2023 een vestiging geopend aan de Upper East Side in New York. Het eerste evenement “Walasse Ting: New York, New York” was gewijd aan de overleden kunstenaar Walasse Ting en zijn werken. King-Yao ziet deze stap als een educatief proces om mensen bewust te maken van Chinese kunst en waar het vandaan komt.

In mei van datzelfde jaar werd King-Yao benoemd tot voorzitter van de Asian Cultural Council Hong Kong (ACCHK), een non-profit organisatie die subsidies verleent aan kunstenaars in Hong Kong en China om reizen en onderzoek mogelijk te maken.

Daphne King-Yao heeft een indrukwekkende reis afgelegd als oprichter van een kunstgalerie en heeft een blijvende impact gehad op de kunstscene in Hong Kong en daarbuiten. Haar toewijding aan het promoten van kunst en het stimuleren van artistieke educatie blijft een inspiratiebron voor velen.

FAQ

Wat is de missie van de kunstgalerie van Daphne King-Yao?
De missie van de kunstgalerie van Daphne King-Yao is het promoten van hedendaagse inktkunst, diaspora-kunstenaars en lokale kunstenaars.

Welke uitdagingen ondervindt King-Yao bij het aantrekken van jonge Chinese verzamelaars?
King-Yao merkt op dat het moeilijker is geworden om jonge Chinese verzamelaars aan te trekken, omdat zij de voorkeur geven aan westerse kunst en internationale galerieën die evenementen organiseren om hen te verwelkomen.

Welke internationale uitbreiding heeft de galerie van King-Yao gekend?
De galerie van King-Yao heeft een vestiging geopend aan de Upper East Side in New York in november 2023.

Wat was het eerste evenement van de galerie in New York?
Het eerste evenement van de galerie in New York was gewijd aan de overleden kunstenaar Walasse Ting en zijn werken, genaamd “Walasse Ting: New York, New York”.

Wat is de Asian Cultural Council Hong Kong (ACCHK)?
De Asian Cultural Council Hong Kong (ACCHK) is een non-profit organisatie die subsidies verleent aan kunstenaars in Hong Kong en China om reizen en onderzoek mogelijk te maken. Daphne King-Yao werd benoemd tot voorzitter van de ACCHK in mei 2023.

Wat is de achtergrond van Daphne King-Yao?
Daphne King-Yao is een pionier op het gebied van kunstgalerieën in Hong Kong. Ze groeide op in een kunstzinnige omgeving en werkte in de reclamewereld voordat ze bij de kunstgalerie van haar moeder kwam werken.

Belangrijke termen/jargon:
– Inktkunst: Hedendaagse kunstwerken gemaakt met inkt, een traditioneel materiaal dat vaak wordt gebruikt in Chinese kunst.
– Diaspora-kunstenaars: Kunstenaars die afkomstig zijn uit een bepaalde cultuur of etnische groep en die momenteel buiten hun oorspronkelijke land wonen.
– Chinese verzamelaars: Personen uit China die kunstwerken verzamelen.
– Walasse Ting: Een bekende kunstenaar wiens werken werden tentoongesteld tijdens het eerste evenement van de galerie in New York.

Verwante links:
Sotheby’s
Asian Cultural Council