De Øresundbrug: Een Verbinding tussen Zweden en Denemarken

In het rijtje van iconische bruggen zoals de Golden Gate Bridge in San Francisco, de Tower Bridge in Londen en de Ponte Vecchio in Florence, is er nog een minder bekende brug in Europa die minstens zo indrukwekkend is. Sinds juli 2000 zijn Zweden en Denemarken officieel met elkaar verbonden door de Øresundbrug, een gecombineerde spoor- en snelwegverbinding over de Øresundstraat. De brug loopt van de Zweedse kust bij de stad Malmö naar het kunstmatige Deense eiland Peberholm, gelegen in het midden van de zeestraat.

Vervolgens wordt de verbinding voltooid door een tunnel die het eiland verbindt met Amager, waar de luchthaven van Kopenhagen zich bevindt. De totale lengte van de infrastructuur bedraagt 15,9 kilometer. Peberholm is ontworpen als knooppunt tussen de tunnel en de brug en beschikt over een afrit van de snelweg die verboden is voor onbevoegd verkeer. Daarnaast is er een helikopterplatform, voornamelijk bedoeld voor noodgevallen en verkeersongevallen. De kosten voor de bouw van deze infrastructuur bedroegen destijds zo’n £3,44 miljard (DKK 30 miljard), betaald door de Deense en Zweedse overheden.

Het is interessant om te vermelden dat Kopenhagen en Stockholm verwachtten in 2037 de kosten van deze infrastructuur, bestaande uit zowel een brug, een tunnel als een kunstmatig eiland, terug te verdienen. De Øresundbrug wordt dagelijks gebruikt door gemiddeld 18.434 voertuigen in 2022 en volgens de Øresund-commissie zal dit leiden tot een nationaal economisch voordeel van £6,53 miljard aan beide zijden van de zeestraat. Dit komt door verhoogd woon-werkverkeer en verminderde gerelateerde kosten. Een studie uit 2021, gesteund door de commissie die regionale politieke samenwerking bevordert, suggereert dat de brug Malmö heeft gestimuleerd. De Zweedse stad zag een groei in innovatie na de opening van de brug, mogelijk als gevolg van hoogopgeleide werknemers die daar pendelen.

Voor automobilisten die de brug gebruiken, is er een tolweg aan de Zweedse kant. De kosten variëren afhankelijk van het voertuigtype, variërend van £26,35 voor een motorrijder tot £183,34 voor campers en bestelwagens. De Øresundbrug is inmiddels een vast onderdeel geworden van het dagelijks leven van veel Denen en Zweden en heeft zelfs zijn intrede gedaan in de popcultuur. Het eerste seizoen van de misdaadserie ‘The Bridge’, uitgezonden door de BBC sinds 2012, draait om een lijk dat wordt gevonden op de Øresundbrug, wat leidt tot een fictief onderzoek door de Zweedse en Deense politie. Het decor van het Eurovisie Songfestival 2013, gehost door Malmö, werd geïnspireerd door deze brug. Zweden wilde daarmee zijn verbinding met de rest van Europa symboliseren. Deze brug behoort tot de langste bruggen van Europa, samen met de 19 kilometer lange Krimbrug die de Russische president Vladimir Poetin wilde laten bouwen om Rusland en de Krim te verbinden na de illegale annexatie van het schiereiland, en de Vasco da Gama-brug in Portugal.

Veelgestelde vragen (FAQ):

1. Wat is de Øresundbrug?
– De Øresundbrug is een gecombineerde spoor- en snelwegverbinding die Zweden en Denemarken met elkaar verbindt over de Øresundstraat. Het loopt van Malmö, Zweden, naar het kunstmatige Deense eiland Peberholm. Daarna wordt de verbinding voltooid door een tunnel die Peberholm verbindt met Amager, waar de luchthaven van Kopenhagen zich bevindt.

2. Hoe lang is de Øresundbrug?
– De totale lengte van de infrastructuur bedraagt 15,9 kilometer.

3. Wat is Peberholm?
– Peberholm is een kunstmatig eiland dat is ontworpen als knooppunt tussen de tunnel en de brug op de Øresundbrug. Het heeft een afrit van de snelweg die verboden is voor onbevoegd verkeer en een helikopterplatform voor noodgevallen en verkeersongevallen.

4. Hoeveel heeft de bouw van de Øresundbrug gekost?
– De bouw van de Øresundbrug kostte destijds ongeveer £3,44 miljard (DKK 30 miljard), betaald door de Deense en Zweedse overheden.

5. Hoeveel verkeer maakt dagelijks gebruik van de Øresundbrug?
– In 2022 wordt de Øresundbrug dagelijks gebruikt door gemiddeld 18.434 voertuigen.

6. Wat is het nationaal economisch voordeel van de Øresundbrug?
– Volgens de Øresund-commissie zal het gebruik van de Øresundbrug een nationaal economisch voordeel van £6,53 miljard opleveren aan beide zijden van de zeestraat. Dit komt door verhoogd woon-werkverkeer en verminderde gerelateerde kosten.

7. Hoe heeft de Øresundbrug de stad Malmö gestimuleerd?
– Een studie uit 2021 suggereert dat de Øresundbrug Malmö heeft gestimuleerd. De stad zag een groei in innovatie na de opening van de brug, mogelijk als gevolg van hoogopgeleide werknemers die daar pendelen.

8. Moet er tol worden betaald om de Øresundbrug te gebruiken?
– Ja, aan de Zweedse kant van de Øresundbrug is er een tolweg. De kosten variëren afhankelijk van het voertuigtype, variërend van £26,35 voor een motorrijder tot £183,34 voor campers en bestelwagens.

Gerelateerde links:
Officiële website van de Øresundbrug
Fakta over Øresund
Visit Copenhagen