De volgende sculpturen zijn een genomineerde voor het vierde sokkelcommissie in Trafalgar Square

Organisatoren van de hedendaagse kunstinstallatie hebben op maandag zeven genomineerde kunstenaars bekendgemaakt voor het project: Chila Kumari Singh Burman, Gabriel Chaile, Ruth Ewan, Thomas J Price, Veronica Ryan, Tschabalala Self en Andra Ursuţa.
De voorgestelde sculpturen variëren van een zoete aardappel eiland tot een levensgroot hol persoon op een paard gegoten in slijmachtig groene hars. Elk kunstwerk heeft zijn eigen unieke verhaal en brengt een frisse en hedendaagse boodschap naar Trafalgar Square.
Veronica Ryan’s voorstel, getiteld ‘Zoete aardappelen en yams zijn niet hetzelfde’, toont een zoete aardappel eiland en symboliseert de mondiale conversaties die plaatsvinden in Trafalgar Square.
Thomas J Price’s voorstel, ‘Oude gevoelens’, is een monumentaal gouden bronzen beeld dat een fictieve vrouw uitbeeldt, samengesteld uit verschillende historische bronnen. Dit werk creëert een collectief gemeenschapsportret.
De sculptuur van Tschabalala Self, genaamd ‘Dame in het Blauw’, is een eerbetoon aan een jonge metropolitaanse vrouw van kleur. Het beeld is gemaakt van brons en gepatineerd met de unieke lapis lazuli blauwe kleur, een pigment dat al sinds de oudheid wordt gebruikt.
Het voorstel van Chila Kumari Singh Burman, genaamd ‘De glimlach die je stuurt keert naar je terug’, vertelt het verhaal van haar vader’s reis van India naar het Verenigd Koninkrijk aan boord van MS Batory. Het middelpunt van het kunstwerk is de ijscokar van haar vader, genaamd de “Rocket”, wat een terugkerend motief is in het werk van de kunstenaar.
Gabriel Chaile’s voorstel, genaamd ‘Hornero’, viert het gedrag van de Rufous hornero vogel, een nationaal symbool van Argentinië. De sculptuur zou de vorm van het nest van de vogel nabootsen, wat lijkt op een oude houtgestookte oven.
Ruth Ewan’s voorstel, ‘Geloof in Onvrede’, is geïnspireerd op de woorden van de suffragette Charlotte Despard. Het beeld toont een massaal geproduceerde versiering van een zwarte kat en daagt de hiërarchie van sculptuur versus versiering in de openbare ruimte uit.
Andra Ursuţa’s voorstel, genaamd ‘Zonder titel’, presenteert een hol, levensgroot figuur op een paard bedekt met een hoes en gegoten in slijmachtige groene hars. Dit werk symboliseert de vele geschiedenissen van openbare sculpturen en herdenkingen, op een moment dat er steeds meer discussie is over het gebruik van openbare ruimte.
De twee winnende werken worden in maart aangekondigd en in 2026 en 2028 op de vierde sokkel geïnstalleerd. Ze zullen het werk van de huidige kunstenaar Samson Kambalu opvolgen.
Het vierde sokkelprogramma heeft wereldwijd aandacht getrokken en stimuleert discussie en interesse in hedendaagse kunst. Het is belangrijk dat het publiek de kans krijgt om betrokken te raken bij kunst, zowel in musea als in openbare ruimtes. Daarom moedigen we iedereen aan om hun mening te geven over deze inspirerende sculpturen.

FAQ:

1. Wie zijn de genomineerde kunstenaars voor het project op de vierde sokkel in Trafalgar Square?
– Chila Kumari Singh Burman, Gabriel Chaile, Ruth Ewan, Thomas J Price, Veronica Ryan, Tschabalala Self en Andra Ursuţa zijn de zeven genomineerde kunstenaars.

2. Wat zijn enkele van de voorgestelde sculpturen?
– Enkele van de voorgestelde sculpturen zijn onder andere een zoete aardappel eiland, een levensgroot hol persoon op een paard gegoten in groene hars, een monumentaal gouden bronzen beeld van een fictieve vrouw, en een bronzen beeld van een jonge metropolitaanse vrouw.

3. Wat is de betekenis achter Veronica Ryan’s voorstel?
– Veronica Ryan’s voorstel, getiteld ‘Zoete aardappelen en yams zijn niet hetzelfde’, symboliseert de mondiale conversaties die plaatsvinden in Trafalgar Square.

4. Wat is het verhaal achter Chila Kumari Singh Burman’s voorstel?
– Chila Kumari Singh Burman’s voorstel, genaamd ‘De glimlach die je stuurt keert naar je terug’, vertelt het verhaal van haar vader’s reis van India naar het Verenigd Koninkrijk aan boord van MS Batory, met als middelpunt de ijscokar van haar vader genaamd de “Rocket”.

5. Wat is de inspiratie achter Ruth Ewan’s voorstel?
– Ruth Ewan’s voorstel, ‘Geloof in Onvrede’, is geïnspireerd op de woorden van de suffragette Charlotte Despard en daagt de hiërarchie van sculptuur versus versiering in de openbare ruimte uit.

Definitions:
– Trafalgar Square: Trafalgar Square is een bekend openbaar plein in het centrum van Londen, Engeland.
– sculptuur: Een sculptuur is een driedimensionaal kunstwerk, meestal gemaakt door het uithouwen, modelleren of gieten van materiaal zoals steen, metaal, hout of klei.

Related links:
Trafalgar Square
London.gov.uk