Directeur Rijksmuseum vraagt om terugkeer gestolen Frans Hals-schilderij

De directeur-generaal van het Rijksmuseum in Amsterdam heeft opgeroepen tot de teruggave van een gestolen schilderij van Frans Hals, terwijl hij zich voorbereidt op het openen van een grote tentoonstelling gewijd aan de Nederlandse meester zonder dit “geweldige” kunstwerk ter waarde van 15 miljoen euro. De twee lachende jongens met een bierpul werden in augustus 2020 gestolen uit het Museum Hofje van Mevrouw van Aerden in het Nederlandse stadje Leerdam. In tegenstelling tot een Van Gogh-schilderij dat naar verluidt door dezelfde bende was meegenomen en vorig jaar werd teruggevonden, lijkt de Hals te zijn verdwenen in de criminele wereld.

Tijdens de opening van een tentoonstelling over het werk van Hals op dinsdag, riep Taco Dibbits op tot de terugkeer van het gestolen schilderij. Hij benadrukte dat het schilderij bijzonder ongebruikelijk is vanwege de compositie en drong erop aan dat het teruggevonden wordt. Het schilderij toont twee jongens die met elkaar interactie hebben, in tegenstelling tot de gebruikelijke groepsportretten of individuen die Hals schilderde. Dibbits vervolgde dat dit een schilderij is dat van ons allemaal is en dat het graag aan het publiek getoond zou worden.

De tentoonstelling, die op vrijdag voor het publiek opent, bevat 50 werken van de 17e-eeuwse meester van de “losse toets”, lachende gezichten, rode wangen en lege wijnglazen. Er is ook een uitgebreide weergave te zien in het Frans Hals Museum in het nabijgelegen Haarlem, waar de Antwerpenaar geboren werd en werkte.

Hoewel de tentoonstelling in het Rijksmuseum is gebaseerd op een recente show in de National Gallery in Londen, die vervolgens naar Berlijn zal reizen, bevat het ook unieke werken. Zo is het gigantische groepsportret Banket van de Officieren van de Schutterij van Sint Joris uit 1616 nog nooit eerder uitgeleend door Haarlem en werd het alleen vrijgegeven met speciale goedkeuring van de burgemeester.

“Frans Hals is een van de grootste schilders van de 17e eeuw, een van die schilders die lachende mensen op een treffende manier vastlegt, die vluchtige beweging, met snelle penseelstreken en deze enorme energie”, aldus Dibbits. “Frans Hals heeft de moderne schilderkunst uitgevonden.”

FAQ:

1. Wat is er recent gestolen uit het Museum Hofje van Mevrouw van Aerden?
– In augustus 2020 werden de “Twee lachende jongens met een bierpul”, een schilderij van Frans Hals, gestolen.

2. Wat deed de directeur-generaal van het Rijksmuseum tijdens de opening van een tentoonstelling over het werk van Hals?
– Taco Dibbits riep op tot de teruggave van het gestolen schilderij en benadrukte de bijzondere compositie en het belang van het schilderij.

3. Hoe beschrijft Dibbits het gestolen schilderij van Hals?
– Dibbits beschrijft het als een ongebruikelijk schilderij omdat het twee jongens toont die met elkaar in interactie zijn, in tegenstelling tot de gebruikelijke groepsportretten of individuen die Hals schilderde.

4. Wat wordt er getoond in de tentoonstelling over Frans Hals in het Rijksmuseum?
– De tentoonstelling bevat 50 werken van Frans Hals, gekenmerkt door zijn “losse toets”, lachende gezichten, rode wangen en lege wijnglazen.

5. Waar kan een uitgebreide weergave van het werk van Frans Hals worden bezichtigd?
– In het Frans Hals Museum in Haarlem, de geboorte- en werkplaats van Frans Hals.

Definitions:
– Directeur-generaal: de hoogste leidinggevende functie in een organisatie.
– Meester: een kunstenaar die meesterschap heeft bereikt in zijn vak.
– Compositie: de manier waarop objecten in een kunstwerk worden gerangschikt.
– Groepsportret: een schilderij dat een groep mensen afbeeldt.
– Losse toets: een schildertechniek waarbij de penseelstreken zichtbaar zijn en er sprake is van spontaniteit en levendigheid.
– Tentoonstelling: een publieke presentatie van kunstwerken of andere voorwerpen.

Suggested related links:

Rijksmuseum
Frans Hals Museum