Dutch Title: Het Langstlopende Festival aan de Sunshine Coast

Het Sunshine Coast Festival of the Performing Arts viert deze maand zijn 50ste jubileum. Opgericht in 1973 door de Gibsons Kiwanis Club, organiseerde het festival zijn eerste optredens voor jonge artiesten in 1974.

“De commissie verdient veel lof voor haar werk om onze jeugd de kans te geven hun vaardigheden te tonen op verschillende gebieden, van voordracht tot muziek”, schreef de Coast News in maart 2074. “Het evenement wordt omschreven als het eerste jaarlijkse festival en er is nu sterke hoop dat er een tweede jaarlijks evenement zal plaatsvinden”.

Vanwege de annulering van de editie van 2020 vanwege COVID-19, zal het festival van april ook het 50ste jaarlijkse festival vormen.

“De culturele impact van het 50-jarig bestaan van het festival is bijna niet te meten”, aldus Sarah Lowis, voorzitter van de festivalvereniging. “Als moeder wiens kinderen hebben deelgenomen aan het festival, weet ik uit de eerste hand hoeveel voldoening en diepgang het biedt. Vermenigvuldigd over generaties heen, heeft het festival zeker bijgedragen aan de reputatie van de Sunshine Coast als een plek waar kunst en artiesten floreren”.

Het festival van 2024 zal optredens presenteren in een half dozijn muzikale disciplines, evenals dans, voordracht en dramatische kunst. De evenementen vinden plaats in de St. Hilda’s Anglican Church in Sechelt en zijn gratis toegankelijk voor het publiek.

Piano-optredens staan gepland op 9, 10 en 11 april en zullen beoordeeld worden door de in Vancouver gevestigde solist en docent Lauren Kelly. Kelly heeft onlangs een online mentorplatform voor pianoleraren gelanceerd, dat in 15 landen wordt gebruikt.

Snaarinstrumenten worden beoordeeld door Tyson Doknjas, oorspronkelijk afkomstig uit Campbell River en nu woonachtig in Victoria. Doknjas is een regelmatige speler bij het Victoria Symphony Orchestra en Pacific Opera Victoria. Hij zal inzicht bieden in snaaroptredens op 15 en 16 april.

Op 18 april staat één dag in het teken van volksinstrumentale muziek onder toezicht van twee beoordelaars. JJ Guy won de People’s Choice Award bij de Canadian Grand Masters in 2013, een gerenommeerd nationaal vioolevenement, en werd vervolgens opgenomen in de North American Fiddlers Hall of Fame. Mede-beoordelaar Gordon Stobbe heeft 30 jaar lang lesgegeven aan het Long and McQuade Music Education Centre in Halifax. Hij heeft acht seizoenen een landelijk muziekvariëteitprogramma gemaakt en geregisseerd.

Op 19 april staat de ochtend in het teken van voordracht en dramatische kunst. Beoordelingen zullen worden gegeven door Nitasha Rajoo, die theaterkunsten heeft onderwezen in Zuid-Afrika, Tanzania, India, de Verenigde Staten, Jamaica, Engeland en Canada.

Het Coastal Dance Festival, dat verbonden is met het Festival of the Performing Arts, vindt plaats van 20 tot 21 april in het Heritage Playhouse in Gibsons. Beoordelaars Danielle Gould en Cassie Douglas zijn bekende choreografen en instructeurs. Gould kreeg onlangs de opdracht om een nieuw werk te creëren voor het jeugdgezelschap van het Goh Ballet voor de opening van de Kengo Kuma-wolkenkrabber in Vancouver.

De laatste dag van beoordeelde optredens in St. Hilda’s is op 23 april, waarop vocalisten en koren worden beoordeeld onder toezicht van Frances Roberts, een ervaren muziekdocent aan de Argyle Secondary School in North Vancouver.

Een hoogtepuntenconcert met voorbeeldige optredens staat gepland op 11 mei in het Heritage Playhouse in Gibsons.

“Ik wil in het bijzonder de vrijwilligers van de afgelopen 50 jaar erkennen”, voegde Lowis toe. “Het festival van elk jaar is een project dat enorm veel werk vereist. Vandaag de dag staan we op de schouders van gemeenschapsleiders die het oorspronkelijke visie hadden. We eren de vrijgevigheid van sponsors en financiële ondersteuners en zijn diep dankbaar voor de toegewijde mensen die jaar na jaar hun energie inzetten voor het succes van het festival”.

Een gedetailleerd programma is beschikbaar op de website van de vereniging op coastfestival.com; alle optredens worden ook live gestreamd via de site.

FAQ:

1. Wanneer is het Sunshine Coast Festival of the Performing Arts opgericht?
Het Sunshine Coast Festival of the Performing Arts is opgericht in 1973 door de Gibsons Kiwanis Club. Het eerste optreden voor jonge artiesten vond plaats in 1974.

2. Wat is het jubileumjaar van het festival?
Het festival viert zijn 50ste jubileum in de maand dat het artikel is geschreven.

3. Welke disciplines worden gepresenteerd op het festival in 2024?
Het festival van 2024 zal optredens presenteren in een half dozijn muzikale disciplines, evenals dans, voordracht en dramatische kunst.

4. Waar vinden de evenementen plaats en zijn ze gratis toegankelijk?
De evenementen vinden plaats in de St. Hilda’s Anglican Church in Sechelt en zijn gratis toegankelijk voor het publiek.

5. Wie beoordeelt de piano-optredens?
De piano-optredens worden beoordeeld door Lauren Kelly, een solist en docent uit Vancouver.

6. Wie beoordeelt de snaarinstrumenten-optredens?
De snaarinstrumenten-optredens worden beoordeeld door Tyson Doknjas, een speler bij het Victoria Symphony Orchestra en Pacific Opera Victoria.

7. Wie zijn de beoordelaars voor de volksinstrumentale muziek?
De beoordelaars voor de volksinstrumentale muziek zijn JJ Guy, winnaar van de People’s Choice Award bij de Canadian Grand Masters, en Gordon Stobbe, een ervaren muziekdocent en programmamaker.

8. Wie beoordeelt de voordracht en dramatische kunst?
De beoordelingen voor voordracht en dramatische kunst worden gegeven door Nitasha Rajoo.

9. Waar vindt het Coastal Dance Festival plaats?
Het Coastal Dance Festival vindt plaats in het Heritage Playhouse in Gibsons.

10. Wie zijn de beoordelaars voor het Coastal Dance Festival?
De beoordelaars voor het Coastal Dance Festival zijn Danielle Gould en Cassie Douglas, bekende choreografen en instructeurs.

11. Wie beoordeelt de vocalisten en koren?
De vocalisten en koren worden beoordeeld door Frances Roberts, een ervaren muziekdocent.

12. Wanneer is het hoogtepuntenconcert gepland?
Het hoogtepuntenconcert met voorbeeldige optredens staat gepland op 11 mei in het Heritage Playhouse in Gibsons.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de festivalvereniging: coastfestival.com.