Een jonge digitale kunstenaar genaamd Max Kolomatsky verrast vreemden door hun saaie flyers gratis te herontwerpen nadat hij ze op straat vond. Max bedacht vorig jaar het idee van guerrillamarketing toen hij merkte dat er veel inspiratieloze posters werden opgeplakt op straatverlichting, gebouwen en metrostations in zijn woonplaats New York City.

De 25-jarige Max nam ze mee naar huis en begon ze in zijn vrije tijd opnieuw vorm te geven, terwijl hij video’s maakte van deze ‘random acts of kindness’ voor zijn TikTok-pagina. Hij werd zelfs vergeleken met Banksy, de anonieme popartiest die kunst maakt in openbare ruimtes, vanwege zijn discrete manier van verbeterde flyers verspreiden in de stad.

Met minstens 15 gratis herontwerpen op zijn naam heeft Max saaie en moeilijk leesbare flyers weten om te vormen tot oogverblindende afbeeldingen met opvallende kleuren en aantrekkelijke lettertypen. Zijn meest populaire video, met 11 miljoen views, toont de transformatie van een saaie zwart-witte flyer voor een schoonmaakdienst genaamd The Clean Team naar een superheldenthema met de Avengers gewapend met een spuitfles, mop en spons.

Max, een freelance illustrator uit Brooklyn, is naar eigen zeggen blij met de onverwachte populariteit van zijn video’s. Hij krijgt de mogelijkheid om zijn diensten te promoten en iets voor zijn portfolio te creëren, terwijl hij tegelijkertijd lokale bedrijven helpt met deze vriendelijke gebaren.

Na het zien van zijn TikToks hebben honderden mensen Max benaderd met de vraag of hij ook hun reclameborden kan omtoveren, maar hij weigert dit aanbod. In plaats daarvan zal hij willekeurige posters blijven kiezen die zijn aandacht trekken (of juist niet) op straat in New York.

Het gebruik van Adobe-software voor zijn ontwerpen heeft er zelfs toe geleid dat Adobe zijn virale content op hun TikTok-pagina deelt, waardoor Max een betaalde samenwerking heeft gekregen. Ook heeft Max enkele van de makers van de flyers persoonlijk ontmoet, zoals een gothic band die op zoek was naar een gitarist en drummer. Dankzij de promotie van Max hebben ze hun band compleet gemaakt en nieuwe muziek uitgebracht.

Ondanks dat de reactie op Max’s kunstwerk overwegend positief is, heeft hij ook negatieve opmerkingen ontvangen. Sommige mensen uit de gothic gemeenschap vonden bijvoorbeeld dat de originele flyer beter was vanwege zijn rommelige en zelfgemaakte uitstraling. Deze opmerkingen hebben Max doen realiseren dat hij niet de charme van de straat wil wegnemen of de afbeeldingen te corporate wil maken.

Het leuke aan zijn virale video’s is dat het andere mensen heeft geïnspireerd om hetzelfde te doen in hun eigen steden, zoals Berlijn. Dit is een win-winsituatie voor de gig-economie en freelance ontwerpers overal ter wereld, ongeacht de taal.

Laten we deze creatieve revolutie delen op sociale media en zo nog meer goeds vermenigvuldigen!

Veelgestelde vragen (FAQ):

1. Wat is het idee van guerrillamarketing dat door Max Kolomatsky wordt toegepast?
– Guerrillamarketing is een marketingtechniek waarbij onconventionele en vaak verrassende methoden worden gebruikt om de aandacht van het publiek te trekken. Max Kolomatsky past dit idee toe door saaie flyers op straat te vinden en ze gratis te herontwerpen.

2. Wat doet Max met de herontworpen flyers?
– Max neemt de saaie en moeilijk leesbare flyers mee naar huis en begint ze opnieuw vorm te geven, met opvallende kleuren en aantrekkelijke lettertypen. Hij maakt ook video’s van deze ‘random acts of kindness’ en deelt deze op zijn TikTok-pagina.

3. Hoe reageren mensen op Max’s herontwerpen?
– Over het algemeen is de reactie positief en hebben zijn video’s veel views op TikTok. Sommige mensen vinden echter dat de originele flyers meer charme hebben vanwege hun rommelige en zelfgemaakte uitstraling.

4. Welke erkenning heeft Max gekregen voor zijn werk?
– Max heeft erkenning gekregen van Adobe, waardoor hij een betaalde samenwerking met hen heeft gekregen. Hij heeft ook enkele van de makers van de flyers persoonlijk ontmoet en heeft zelfs geholpen bij het compleet maken van een band en het uitbrengen van nieuwe muziek.

5. Zal Max ook reclameborden voor anderen herontwerpen?
– Nee, Max heeft besloten om willekeurig posters te blijven kiezen die zijn aandacht trekken op straat in New York en weigert om andere reclameborden te herontwerpen.

Definities van belangrijke termen en jargon:

– Guerrillamarketing: Een marketingtechniek waarbij onconventionele en vaak verrassende methoden worden gebruikt om de aandacht van het publiek te trekken.
– TikTok: Een populaire sociale media-app waarmee gebruikers korte video’s kunnen maken en delen.
– Virale content: Inhoud die zich snel verspreidt op het internet, vaak via sociale media, en veel aandacht krijgt.

Suggestie van gerelateerde link naar de website:

Adobe – De officiële website van Adobe, het softwarebedrijf dat Max gebruikt voor zijn ontwerpen.