Een Innovatief “Verticaal Campus” Voor het Amerikaanse Ministerie van Transport in Massachusetts

Afgelopen jaar heeft het Amerikaanse studio SOM een “verticaal campus” gecreëerd voor het Ministerie van Transport van de Verenigde Staten in Massachusetts. Het gebouw beschikt over aluminium vinnen aan de zijkanten en een landschapsinstallatie ontworpen door designer Maya Lin.

Het James A Volpe National Transportation Center brengt alle activiteiten van het Ministerie van Transport onder één dak in Cambridge, Massachusetts. Het fungeert tevens als een innovatiecentrum voor het Ministerie, dat al sinds de jaren 70 actief is. SOM heeft een onderzoeksfaciliteit ontworpen voor het Ministerie van Transport in Cambridge, Massachusetts. De studio noemde het gebouw een “verticaal campus” en gaf aan dat de architectuur de instelling tentoonstelt door middel van verschillende strategieën. Het ontwerp is erop gericht om het gebouw te verbinden met de omgeving, terwijl er rekening wordt gehouden met veiligheidsvoorschriften door het gebouw iets terug te plaatsen van de hoeken van het perceel.

Aan de grasvelden bij de ingangskant heeft ontwerper Maya Lin een reeks golvende heuvels gecreëerd. De studio koos voor een verticale benadering van het gebouw, resulterend in een 13 verdiepingen tellend gebouw met een brede basis en een teruggeplaatste toren. De toren is op verschillende hoogtes teruggeplaatst aan elke kant. De eerste terugplaatsing creëert een groenruimte direct bovenop de basis, terwijl de tweede, hogere terugplaatsing een buitenruimte vormt die zich om drie zijden van het middengedeelte van de toren wikkelt. Vanwege veiligheidsredenen moest de bovenkant van het gebouw bestand zijn tegen explosies. De drielaags basis heeft een entree met een glazen voorgevel op dubbele hoogte in het midden, waarbij het interieur van de begane grond zichtbaar is, waar de meeste voorzieningen van het gebouw zich bevinden. Aan de zuidkant van het gebouw openen een reeks genummerde stalen garagedeuren voor voertuigen. De gevels zijn een mix van glas en wit geverfd aluminium, op verschillende posities geplaatst op basis van de zonnestand. “De gevels met het minste oppervlak zijn gericht op het oosten en westen, waar hinderlijke schittering het sterkst is in de ochtenden en avonden”, aldus SOM. “De oostelijke en westelijke gevels zijn bekleed met glas en verticale aluminium platen die naar buiten strekken als de vinnen van een vliegtuig om schittering en zonnestraling te blokkeren.”

Binnenin leidt de entree met dubbele hoogte naar een sociale trap met terrazzo en houten elementen. Een lobby met zwarte metalen panelen herbergt de receptie. De begane grond herbergt ook een “omsloten buitenspeelplaats”, terwijl een café en een grote conferentieruimte zich aan de bovenkant van de hoofdtrap bevinden. Op de zesde verdieping bevindt zich een fitnessruimte, naast het tweede terras. De laboratoria voor testen en onderzoek zijn verspreid over de bovenste verdiepingen van het gebouw en zijn ontworpen door het wereldwijde ontwerpbureau Gensler. Het landschap omvat eenvoudige grasgedeeltes omzoomd door bomen en rechte circulatiepaden, ontworpen door Reed Hilderbrand Landscape Architecture. SOM heeft meerdere duurzame elementen geïmplementeerd in het gebouw in samenwerking met het in New York gevestigde consultants Atelier Ten. Deze omvatten een fotovoltaïsch dak en systemen voor het opvangen van regenwater. SOM heeft onlangs ook een paar zeer hoge wolkenkrabbers in New York City voltooid en een restauratie uitgevoerd van het iconische Lever House uit het midden van de eeuw, ook in New York. Foto’s zijn gemaakt door Dave Burk, met dank aan SOM.

Veelgestelde vragen (FAQ) over het “verticaal campus” van het Ministerie van Transport van de Verenigde Staten in Massachusetts:

1. Wat is het James A Volpe National Transportation Center?
Het James A Volpe National Transportation Center is een gebouw in Cambridge, Massachusetts dat alle activiteiten van het Ministerie van Transport onder één dak brengt. Het fungeert ook als een innovatiecentrum voor het Ministerie.

2. Wat is een “verticaal campus”?
Een “verticaal campus” is een ontwerpconcept waarbij een gebouw wordt opgezet als een campus, maar in een verticale vorm. Dit houdt in dat het gebouw meerdere verdiepingen heeft en verschillende ruimtes omvat zoals laboratoria, kantoren en gemeenschappelijke ruimtes.

3. Wie heeft het “verticaal campus” ontworpen?
Het “verticaal campus” is ontworpen door de Amerikaanse studio SOM (Skidmore, Owings & Merrill) in samenwerking met ontwerper Maya Lin.

4. Welke duurzame elementen zijn in het gebouw geïmplementeerd?
SOM heeft verschillende duurzame elementen in het gebouw geïmplementeerd, waaronder een fotovoltaïsch dak om zonne-energie op te wekken en systemen voor het opvangen van regenwater.

5. Zijn er foto’s beschikbaar van het gebouw?
Ja, foto’s van het gebouw zijn gemaakt door Dave Burk en zijn beschikbaar op de website van SOM.

Belangrijke termen:
– Ministerie van Transport van de Verenigde Staten: de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het transportbeleid en de regelgeving in de Verenigde Staten.
– Cambridge, Massachusetts: een stad in Massachusetts, Verenigde Staten, en de locatie van het James A Volpe National Transportation Center.
– Verticaal campus: een ontwerpconcept waarbij een gebouw wordt opgezet als een campus, maar in een verticale vorm, met meerdere verdiepingen.
– SOM (Skidmore, Owings & Merrill): een Amerikaanse architectuurstudio die bekend staat om het ontwerpen van grote en innovatieve projecten wereldwijd.
– Maya Lin: een Amerikaanse ontwerper en kunstenaar, bekend om haar werk op het gebied van architectuur en landschapsontwerp.

Suggesties voor gerelateerde links:
SOM – Homepage van Skidmore, Owings & Merrill (SOM).
Website van het Ministerie van Transport van de Verenigde Staten – Officiële website van het Ministerie van Transport van de Verenigde Staten.