Hilaire-Germain-Edgar Degas: Het Portret van Elena Carafa

Hilaire-Germain-Edgar Degas: Het Portret van Elena Carafa

Elena Carafa heeft een gezicht als een citroen, gekanteld in een uitdagende helling terwijl ze terugkijkt naar iemand die ze goed kent. Misschien is er een grap gaande tussen hen, een beetje komische agressie. Degas was de neef van Carafa, dus poseren voor hem was een ontspannen en natuurlijke aangelegenheid in plaats van een sociale opdracht. Hij stond aan het hoofd van de avant-garde, want dit werd kort na zijn deelname aan de tentoonstelling van 1874 geschilderd, waar de provocerende “impressionistische” beweging werd onthuld. Maar duidelijk vindt hij Carafa fascinerend. Ze woonde in Napels en was in feite een aristocraat. Haar karakter is nog steeds een krachtige aanwezigheid na bijna 150 jaar. National Gallery, Londen

Elena Carafa is het onderwerp van een interessant portret geschilderd door Hilaire-Germain-Edgar Degas. Het portret toont Carafa met een eigenzinnige en uitdagende houding, alsof ze een inside joke deelt met de kunstenaar. Degas, die destijds behoorde tot de avant-garde van de kunstwereld, schilderde dit portret kort na zijn deelname aan een tentoonstelling waar de impressionistische beweging werd geïntroduceerd. Ondanks haar aristocratische afkomst is Carafa een krachtige persoonlijkheid die zelfs na bijna 150 jaar nog steeds indruk maakt.

FAQ:

1. Wie heeft het portret van Elena Carafa geschilderd?
Het portret van Elena Carafa is geschilderd door Hilaire-Germain-Edgar Degas.

2. Wat is de houding van Elena Carafa op het portret?
Op het portret heeft Elena Carafa een eigenzinnige en uitdagende houding.

3. Wat was de relatie tussen Degas en Carafa?
Degas was de neef van Carafa, dus het poseren voor het portret was een ontspannen en natuurlijke aangelegenheid.

4. Wanneer is het portret van Elena Carafa geschilderd?
Het portret werd kort na Degas’ deelname aan een tentoonstelling in 1874 geschilderd, waar de impressionistische beweging werd geïntroduceerd.

5. Waar woonde Elena Carafa?
Elena Carafa woonde in Napels.

Definities:

– Portret: Een schilderij, tekening of foto waarop een persoon wordt afgebeeld.
– Avant-garde: Een term die verwijst naar kunstenaars of kunstwerken die vernieuwend en vooruitstrevend zijn in hun tijd.
– Impressionistisch: Een stijl in de schilderkunst waarbij de nadruk wordt gelegd op het weergeven van de indrukken en sfeer van een moment, in plaats van op details.

Gerelateerde links:

National Gallery