ICP viert 50-jarig jubileum met unieke fototentoonstelling

Het International Center of Photography (ICP) viert zijn 50-jarig jubileum met een bijzondere tentoonstelling genaamd “ICP at 50: Van de Collectie, 1845-2019”. Deze tentoonstelling brengt meer dan 150 werken samen die de uitgebreide, diepe en eigenzinnige collectie van fotografie en beeldcultuur van het instituut benadrukken.

De tentoonstelling is chronologisch opgebouwd en traceert de evolutie van fotografie aan de hand van 50 jaar verzamelen. De werken, gemaakt van de jaren 1840 tot heden, omvatten fotojournalistiek, documentaires, volkscultuur, wetenschappelijke en overheidsbeelden, modefotografie, protestposters en hedendaagse kunst. Samen zorgen ze voor een uitdaging van de grenzen tussen technologische, esthetische, conceptuele en professionele categorieën en benadrukken ze de brede impact van dit medium.

Het ICP werd in 1974 opgericht door fotojournalist Cornell Capa als een thuis voor “bezorgde fotografie” – zijn term voor sociaal en politiek geëngageerde beelden die de wereld kunnen informeren en veranderen. Het was destijds het eerste museum, de eerste collectie en de eerste school in New York City die zich exclusief richtte op fotografie. Hoewel de focus aanvankelijk lag op fotojournalistiek en documentairefotografie, is de collectie inmiddels uitgebreid met allerlei vormen van beeldcreatie die een sociale impact beogen.

ICP at 50 is geïnspireerd op de oprichtingsprincipes van Cornell Capa en weerspiegelt de vele manieren waarop kunstenaars, journalisten en gewone mensen fotografie hebben gebruikt om de wereld om ons heen vorm te geven. In plaats van een definitieve geschiedenis van fotografie of van het ICP te presenteren, viert de tentoonstelling het vermogen van dit medium om voortdurend te evolueren en altijd de zorgen van zijn tijd te weerspiegelen.

ICP at 50: Van de Collectie, 1845-2019, is samengesteld door Elisabeth Sherman, senior conservator en directeur van tentoonstellingen en collecties bij ICP; Sara Ickow, senior manager tentoonstellingen en collecties bij ICP; en Haley Kane, coördinator tentoonstellingen en collecties bij ICP.

Mis deze unieke fototentoonstelling niet! ICP at 50: Van de Collectie, 1845-2019 is te zien tot 6 mei 2024 in het International Center of Photography (ICP) in New York City. Bezoek de website www.icp.org voor meer informatie.

FAQ’s over de tentoonstelling “ICP at 50: Van de Collectie, 1845-2019”

1. Wat is de tentoonstelling “ICP at 50: Van de Collectie, 1845-2019”?
De tentoonstelling “ICP at 50: Van de Collectie, 1845-2019” is een viering van het 50-jarig jubileum van het International Center of Photography (ICP) in New York City. Het brengt meer dan 150 werken samen van de uitgebreide en eigenzinnige collectie van het ICP, om de evolutie van fotografie over 50 jaar te tonen.

2. Wat voor soort werken zijn er te zien in de tentoonstelling?
De werken in de tentoonstelling omvatten verschillende categorieën, zoals fotojournalistiek, documentaires, volkscultuur, wetenschappelijke en overheidsbeelden, modefotografie, protestposters en hedendaagse kunst. Ze dagen de grenzen tussen technologie, esthetiek, concept en professionaliteit uit, en laten zien hoe fotografie een brede impact heeft gehad.

3. Wat was het doel van de oprichting van het ICP?
Het ICP werd in 1974 opgericht door fotojournalist Cornell Capa als een plek voor “bezorgde fotografie”, oftewel sociaal en politiek geëngageerde beelden die de wereld kunnen informeren en veranderen. Het was het eerste museum, de eerste collectie en de eerste school in New York City die zich uitsluitend richtte op fotografie.

4. Wat is de inspiratie achter de tentoonstelling “ICP at 50”?
De tentoonstelling is geïnspireerd door de oprichtingsprincipes van Cornell Capa en laat zien hoe kunstenaars, journalisten en gewone mensen fotografie hebben gebruikt om de wereld om ons heen vorm te geven. In plaats van een definitieve geschiedenis te presenteren, viert de tentoonstelling het vermogen van fotografie om voortdurend te evolueren en de zorgen van zijn tijd weer te geven.

5. Wat zijn de samenstellers van de tentoonstelling?
De tentoonstelling “ICP at 50: Van de Collectie, 1845-2019” is samengesteld door Elisabeth Sherman, senior conservator en directeur van tentoonstellingen en collecties bij ICP; Sara Ickow, senior manager tentoonstellingen en collecties bij ICP; en Haley Kane, coördinator tentoonstellingen en collecties bij ICP.

Belangrijke termen en woorden

– International Center of Photography (ICP): Het International Center of Photography is een instituut in New York City dat zich exclusief richt op fotografie. Het omvat een museum, collectie en school gewijd aan het documenteren en bevorderen van de kracht van fotografie.

Verwante links

ICP-website: Bezoek de officiële website van het International Center of Photography voor meer informatie over de tentoonstelling en andere activiteiten van het instituut.