IKEA onthult innovatieve fotoserie van Annie Leibovitz tijdens Parijse expositie

IKEA heeft vorig jaar Annie Leibovitz als “artist in residence” aangetrokken met de opdracht om op een betere manier de realiteit van het leven thuis visueel weer te geven. Er zijn twee foto’s uitgebracht als een voorproefje, en de volledige serie zal op 29 februari in Frankrijk worden onthuld.

Leibovitz reisde in 2023 naar Japan, de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, India, Zweden en Engeland om mensen in hun huizen te fotograferen en een serie van 25 portretten te maken om te laten zien hoe het “echte” leven thuis er over de hele wereld uitziet. IKEA gaf haar deze opdracht omdat zij beweert dat 48% van de mensen zich niet authentiek vertegenwoordigd voelt in de media in vergelijking met de realiteit van hun leven thuis (volgens haar eigen Home Report 2022).

“Thuis is altijd belangrijk geweest in mijn werk,” zei Leibovitz vorig jaar. “Ik fotografeer mensen in hun huizen sinds ik begon. Het is een manier om te begrijpen wie een persoon is. Het advies dat ik aan jonge fotografen geef is om hun families te fotograferen. Het is een van de beste manieren om te beginnen.”

De vruchten van haar jaar lange werk zullen te zien zijn van 29 februari tot 3 maart in een expositie die plaatsvindt op 28 Rue de Lappe in Parijs. Het evenement, genaamd IKEA+, vindt plaats tijdens de Parijse Fashion Week en naast het tonen van het werk van Leibovitz, zegt het bedrijf dat het “wereldberoemde kunstenaars combineert met lokale pioniers op het gebied van muziek, kunst, design en het leven thuis.”

Naast de volledige expositie van 25 foto’s, zal IKEA+ ook het werk tonen van de zes “aanstormende fotografen” die getraind werden door Annie Leibovitz tijdens het mentorprogramma dat het bedrijf afgelopen november aankondigde.

Annie is geen merkgebonden

Tijdens het voorbereiden van dit verhaal merkte PetaPixel op dat de volledige EXIF-gegevens intact waren op de foto’s die het van IKEA ontving en zag dat Leibovitz brak met de fotografische normen en verwachtingen bij het maken van deze beelden. Zo staat Leibovitz erom bekend primelenzen te gebruiken, maar voor deze twee foto’s koos ze zoomlenzen. Maar daarnaast gebruikte ze niet alleen verschillende camera’s voor elke foto, maar ook geheel andere sensorformaten en fabrikanten.

Haar foto uit Japan is genomen met een Fujifilm GFX 100 II via een GF32-64mm F4 R LM WR op 41.8mm. In tegenstelling daarmee is haar foto uit Duitsland gemaakt met een Sony Alpha 1 via een 16-35mm f/2.8 GM (het origineel, niet het vorig jaar aangekondigde nieuwe model) op 30mm.

De EXIF-gegevens tonen ook aan dat beide foto’s in november zijn genomen: ze was op 5 november in Japan en slechts vier dagen later in Duitsland op 9 november.

Afbeeldingscredits: Foto’s van Annie Leibovitz en beschikbaar gesteld door IKEA.

Veelgestelde vragen (FAQ):

1. Wie is Annie Leibovitz?
Annie Leibovitz is een beroemde Amerikaanse fotograaf.

2. Wat was haar opdracht van IKEA?
Haar opdracht was om de realiteit van het leven thuis op een betere manier visueel weer te geven.

3. Waar heeft Annie Leibovitz foto’s gemaakt voor deze serie?
Ze reisde naar Japan, de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, India, Zweden en Engeland om mensen in hun huizen te fotograferen.

4. Waarom kreeg Annie Leibovitz deze opdracht van IKEA?
Ze kreeg de opdracht omdat IKEA beweerde dat veel mensen zich niet authentiek vertegenwoordigd voelen in media in vergelijking met de realiteit van hun leven thuis.

5. Waar zullen de foto’s te zien zijn?
De foto’s zullen te zien zijn in een expositie genaamd IKEA+, die plaatsvindt in Parijs van 29 februari tot 3 maart.

6. Zullen er naast de foto’s van Annie Leibovitz ook ander werk worden getoond?
Ja, naast de foto’s van Leibovitz zal ook het werk van zes andere “aanstormende fotografen” worden getoond.

Belangrijke termen en jargon:

– Artist in Residence: Een kunstenaar die tijdelijk verblijft in een bepaalde plek om daar aan zijn/haar kunst te werken.
– Authentiek: Echt, waarheidsgetrouw.
– EXIF-gegevens: Metadata die informatie bevat over de instellingen van de camera op het moment dat een foto is genomen.
– Mentorprogramma: Een programma waarin een ervaren persoon (de mentor) advies en begeleiding biedt aan iemand met minder ervaring (de mentee).

Suggesties voor gerelateerde links:
IKEA
Parijs