Klimaatactivisten eisen vertrek bestuursvoorzitter bij Museum voor Moderne Kunst

Rode confetti dwarrelde vandaag, op 14 februari, neer in de lobby van het Museum voor Moderne Kunst (MoMA), terwijl ongeveer 20 klimaatactivisten opriepen tot het vertrek van bestuursvoorzitter Marie-Josée Kravis. Haar echtgenoot is medeoprichter van het private-equitybedrijf Kohlberg Kravis Roberts (KKR), dat miljarden dollars heeft geïnvesteerd in olie- en gasprojecten.

De activisten betraden stilletjes het museum rond het middaguur. Om 12:20 uur ontrolden ze spandoeken met de tekst “MoMA Drop KKR” en ritsten ze hun jassen open om witte t-shirts te onthullen met daarop in rode letters “MoMA Dump Kravis”. Ze deelden opvallende folders uit met een afbeelding van Roy Lichtenstein van een huilende vrouw met een tekstballon waarop stond: “Onze planeet verdrinkt! Waarom dumpt MoMA miljardair klimaatcriminelen?”

“Op deze Valentijnsdag vragen we MoMA om Kravis te dumpen,” stond er in de folder. De Kravises hebben tientallen miljoenen dollars gedoneerd aan het museum en hun naam prijkt op de nieuwe evenementenruimte van het museum.

De activisten strooiden glanzende rode confetti vanaf de bovenste verdiepingen, die neerdwarrelden op de begane grond van het museum, wat zorgde voor een opvallend Valentijnsdag-thema. De beveiliging heeft snel de lobby leeggemaakt. Museumbezoekers maakten aanvankelijk foto’s en video’s van de activisten vanaf de trappen rond de atriumhal, maar het museumpersoneel beperkte al snel de toegang tot de ruimte.

Deze protestactie is de laatste in een reeks van recente acties bij MoMA waarbij het museum wordt opgeroepen om zich los te maken van personen die verbonden zijn met kwesties zoals de klimaatcrisis, de productie van militaire wapens en meer. Afgelopen zaterdag voerden meer dan 500 activisten in het atrium van het museum actie tegen vermeende financiële banden van bestuursleden met Israël. Ook vanuit het museum zelf zijn er oproepen tot verandering. Gisteren heeft een groep medewerkers een brief vrijgegeven waarin ze eisen dat het museum zijn steun uitspreekt voor een “onvoorwaardelijk staakt-het-vuren” in Palestina.

De Climate Organizing Hub, Climate Defenders, New York Communities for Change en Planet Over Profit leidden de actie van vandaag. De groepen hebben eerder protesten georganiseerd bij MoMA om het vertrek van Kravis te eisen, met name in september vorig jaar, toen 16 activisten werden gearresteerd omdat ze drieënhalf uur na sluitingstijd nog steeds in het museum bleven. De organisaties speelden ook een belangrijke rol in de protesten tijdens de Climate Week afgelopen zomer, waarbij tienduizenden activisten door New York marcheerden om te pleiten voor desinvestering in fossiele brandstoffen.

Klimaatactivisten hebben de laatste jaren steeds meer aandacht besteed aan de private-equitysector, nadat bekend werd dat bedrijven zoals KKR zwaar investeerden in fossiele brandstofinitiatieven.

Marie-Josée Kravis werd in 2021 voorzitter van de raad van bestuur van het museum, als opvolger van de besmette financier Leon Black, die aftrad nadat details over zijn banden met de veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein bekend werden. Black is door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik, aantijgingen die hij ontkent, en blijft trustee van het museum.

“MoMA is een instelling die claimt de culturele vooruitgang van onze samenleving te leiden,” zei protester Roni Zahavi-Brunner, een 24-jarige student uit Brooklyn, tegen Hyperallergic. “Zo zien ze zichzelf – zo willen ze dat mensen in New York en omgeving hen zien. En als dat waar is, betekent dat ook dat ze daadwerkelijk het voortouw moeten nemen op het gebied van klimaat en moeten doen wat ze zeggen.”

MoMA heeft nog niet gereageerd op het verzoek om commentaar van Hyperallergic.

Een FAQ-sectie gebaseerd op de hoofdthema’s en informatie gepresenteerd in het artikel:

1. Wie zijn de klimaatactivisten die opriepen tot het vertrek van bestuursvoorzitter Marie-Josée Kravis?
De actie werd geleid door de Climate Organizing Hub, Climate Defenders, New York Communities for Change en Planet Over Profit.

2. Waar werd de protestactie gehouden?
De actie vond plaats in het Museum voor Moderne Kunst (MoMA) in New York.

3. Wat is de reden voor het verzoek om het vertrek van Marie-Josée Kravis?
De activisten willen dat MoMA zich losmaakt van personen die verbonden zijn met kwesties zoals de klimaatcrisis.

4. Wat is de relatie van Marie-Josée Kravis met het private-equitybedrijf Kohlberg Kravis Roberts (KKR)?
Marie-Josée Kravis is de echtgenote van een medeoprichter van KKR, dat miljarden dollars heeft geïnvesteerd in olie- en gasprojecten.

5. Welke andere acties hebben eerder plaatsgevonden bij MoMA?
Eerdere acties hadden betrekking op vermeende financiële banden van bestuursleden met Israël en het eisen van steun voor een “onvoorwaardelijk staakt-het-vuren” in Palestina.

6. Welke rol hebben de genoemde activistische groepen gespeeld in eerdere protesten?
De groepen hebben eerder protesten georganiseerd bij MoMA en speelden ook een belangrijke rol in de protesten tijdens de Climate Week afgelopen zomer.

7. Waarom hebben klimaatactivisten specifiek aandacht besteed aan de private-equitysector?
Klimaatactivisten richten zich op de private-equitysector vanwege de investeringen van bedrijven zoals KKR in fossiele brandstofinitiatieven.

8. Wie is de huidige voorzitter van de raad van bestuur van MoMA?
Marie-Josée Kravis is momenteel voorzitter van de raad van bestuur van het museum.

Jargon en definities:
– Private-equitybedrijf: Een bedrijf dat particulier kapitaal investeert in ondernemingen met als doel groei en winst te realiseren.
– Klimaatcrisis: De wereldwijde noodsituatie waarin het klimaat zich bevindt als gevolg van de opwarming van de aarde en de bijbehorende negatieve effecten.
– Fossiele brandstoffen: Brandstoffen zoals olie, gas en steenkool die worden gewonnen uit de restanten van planten en dieren die miljoenen jaren geleden leefden.

Suggesties van gerelateerde links:
– <a href="https://www.moma.org/"MoMA
– <a href="https://climateorganizing.org/"Climate Organizing Hub
– <a href="https://www.planetoverprofit.org/"Planet Over Profit