Kunstenaar verdedigt controversieel kunstproject in geval van Julian Assange’s dood

Een kunstenaar heeft plannen verdedigd om meesterwerken van onder andere Pablo Picasso, Rembrandt en Andy Warhol te vernietigen met zuur als Julian Assange sterft in de gevangenis. Andrei Molodkin zegt dat hij 16 kunstwerken heeft verzameld – die volgens hem samen meer dan $45 miljoen waard zijn – in een 29-ton zware kluis met een “extreem corrosieve” substantie.

In de kluis bevinden zich dozen met kunstwerken en een pneumatische pomp die twee witte vaten met elkaar verbindt – één met zuurpoeder en de andere met een versneller die een chemische reactie kan veroorzaken die sterk genoeg is om de inhoud van de kluis in puin te veranderen, beweert Molodkin.

Het project, genaamd “Dead Man’s Switch,” wordt gesteund door Stefan, de vrouw van Assange. Haar man wacht op zijn laatste beroep tegen uitlevering aan de Verenigde Staten, waar hij wordt beschuldigd onder de Espionage Act. De oprichter van WikiLeaks wordt gezocht in Amerika vanwege vermeend samenzweren om nationale defensie-informatie te verkrijgen en openbaar te maken, na de publicatie van honderdduizenden gelekte documenten over de oorlogen in Afghanistan en Irak. De 52-jarige ontkent enige misdaden te hebben begaan.

Hij zit al bijna vijf jaar vast in de Belmarsh-gevangenis in Londen en zal zijn laatste beroep horen op 20 en 21 februari in het Hooggerechtshof van Londen. Assange’s aanhangers zeggen dat hij 175 jaar gevangenisstraf kan krijgen als hij wordt uitgeleverd. Zijn advocaat beweert dat het leven van de Australiër “gevaar loopt” als het hoger beroep mislukt.

Molodkin vertelde aan Sky News: “In onze catastrofale tijd – nu we zoveel oorlogen hebben – is het vernietigen van kunst veel taboeuzer dan het vernietigen van het leven van een persoon.” Sinds Julian Assange in de gevangenis zit, is de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van informatie en vrijheid van expressie steeds meer onderdrukt. Ik voel dit nu heel sterk.”

De Russische dissident weigert te onthullen welke kunstwerken zich in de kluis bevinden, maar zegt dat het werken zijn van Picasso, Rembrandt, Warhol, Jasper Johns, Jannis Kounellis, Robert Rauschenberg, Sarah Lucas, Santiago Sierra, Jake Chapman en Molodkin zelf, onder anderen.

Een kunstenaar dreigt meesterwerken van onder andere Pablo Picasso, Rembrandt en Andy Warhol te vernietigen met zuur als Julian Assange sterft in de gevangenis. Andrei Molodkin beweert dat hij 16 kunstwerken heeft verzameld met een waarde van meer dan $45 miljoen. Hij bewaart deze kunstwerken in een kluis van 29 ton met een “extreem corrosieve” substantie. De kluis bevat dozen met kunstwerken en een pneumatische pomp die twee witte vaten met elkaar verbindt – één met zuurpoeder en de andere met een versneller die een chemische reactie kan veroorzaken om alles in de kluis te vernietigen.

Het project, genaamd “Dead Man’s Switch,” wordt gesteund door Stefan, de vrouw van Assange. Assange wacht nog steeds op zijn laatste beroep tegen uitlevering aan de Verenigde Staten, waar hij wordt beschuldigd onder de Espionage Act. Als oprichter van WikiLeaks wordt hij gezocht in Amerika vanwege vermeend samenzweren om nationale defensie-informatie te verkrijgen en openbaar te maken. Assange ontkent enige misdaden te hebben begaan. Hij zit al bijna vijf jaar vast in de Belmarsh-gevangenis in Londen en zal zijn laatste beroep op 20 en 21 februari in het Hooggerechtshof van Londen horen. Zijn aanhangers beweren dat hij een gevangenisstraf van 175 jaar kan krijgen als hij wordt uitgeleverd. Zijn advocaat beweert dat het leven van Assange in gevaar is als het hoger beroep mislukt.

Molodkin verklaarde aan Sky News dat het vernietigen van kunst in deze catastrofale tijd, waarin oorlogen overheersen, veel taboeuzer is dan het vernietigen van een persoonlijk leven. Hij is van mening dat sinds Julian Assange in de gevangenis zit, de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van informatie en vrijheid van expressie steeds meer worden onderdrukt. Hij voelt dit nu heel sterk.

Molodkin noemt geen specifieke kunstwerken die in de kluis zijn opgeslagen, maar beweert dat het werken zijn van Picasso, Rembrandt, Warhol, Jasper Johns, Jannis Kounellis, Robert Rauschenberg, Sarah Lucas, Santiago Sierra, Jake Chapman en zijn eigen werken, onder anderen.

Definitions:
– Kunstenaar – een persoon die bedreven is in kunst, meestal een schilder, beeldhouwer, schrijver, muzikant, etc.
– Meesterwerken – kunstwerken van uitmuntende kwaliteit, vaak gemaakt door gerenommeerde kunstenaars.
– Julian Assange – oprichter van WikiLeaks, een organisatie die bekendheid verwierf door het publiceren van geheime documenten.
– Zuur – een chemische stof met corrosieve eigenschappen, die sterk genoeg kan zijn om materialen te vernietigen.
– Espionage Act – een Amerikaanse wet die spionage en het lekken van geheime informatie strafbaar stelt.
– Uitlevering – het proces waarbij een persoon wordt overgebracht naar een ander land om daar berecht te worden voor een misdaad waarvan hij/zij wordt beschuldigd.

Suggested related links:
Wikiart
Het Rembrandthuis
Tate