Kunstwerken van Mark Smith worden gestolen uit Taco Bell

In de vroege jaren 2000 pitchte kunstenaar Mark Smith het idee om originele kunstwerken te laten maken voor Taco Bell. Hoewel het een dure aangelegenheid leek, gaven de uitvoerenden groen licht voor drie van zijn abstracte, Basquiat-geïnspireerde schilderijen. Vanaf 2003 waren reproducties van zijn werk te zien in verschillende vestigingen van de fastfoodketen. Wat twintig jaar geleden begon als een interessant project in de geschiedenis van Taco Bell’s branding en design, neemt nu een onverwachte wending: de prints duiken op de zwarte markt op en worden voor duizenden dollars verkocht.

Het eerste grote incident met de kunstwerken vond plaats in 2015, toen er een diefstal plaatsvond in een vestiging in Ohio, zo meldt Artnet. Destijds werd geschat dat het gestolen schilderij $800 waard was.

“Ik had nooit verwacht dat zoiets zou gebeuren,” vertelt Smith aan SFGate. Hij vindt het grappig dat er destijds zoveel ophef over werd gemaakt, alsof ze het hadden over de Mona Lisa. Sindsdien zijn er echter meer schilderijen opgedoken die uit vuilnisbakken zijn gevist of uit bestelwagens zijn verdwenen tijdens winkelrenovaties. Sommige van deze gestolen kunstwerken worden zelfs verkocht voor opvallend hoge bedragen, zoals een exemplaar op eBay dat voor $10.000 te koop staat.

SFGate heeft onderzoek gedaan naar de illegale kunsthandel en heeft een mogelijke bron gevonden. “Ik wil niemand in problemen brengen,” zegt een verkoper op eBay, “maar de man van wie ik het heb gekocht renoveert Taco Bell-vestigingen. Hij vertelde me dat ze deze schilderijen soms weggooien omdat ze niet weten wat ze ermee moeten doen.” (Een kunstenaar verloor zijn baan nadat hij zijn werk naast enkele Picasso’s had opgehangen.)

De gestolen kunstwerken van Mark Smith geven een nieuwe dimensie aan de geschiedenis van Taco Bell. Wat begon als een gewaagd artistiek project is nu beland in de schaduwrijke wereld van de kunsthandel. Het blijft echter de vraag wie er achter deze diefstallen zit en welke andere kunstwerken nog opduiken uit de afvalbakken van Taco Bell-vestigingen.

FAQ Sectie

Q: Wat is de geschiedenis van de kunstwerken van Mark Smith bij Taco Bell?
A: In de vroege jaren 2000 werden er originele kunstwerken van Mark Smith gemaakt voor Taco Bell. Vanaf 2003 waren reproducties van zijn werk te zien in verschillende vestigingen van de fastfoodketen.

Q: Wat is er gebeurd met de kunstwerken van Mark Smith?
A: Er zijn verschillende incidenten geweest waarbij de kunstwerken gestolen zijn of uit vuilnisbakken zijn gehaald tijdens winkelrenovaties. Sommige gestolen kunstwerken worden nu zelfs voor opvallend hoge bedragen verkocht.

Q: Hoeveel is een gestolen kunstwerk van Mark Smith waard?
A: In 2015 werd geschat dat een gestolen schilderij van Mark Smith $800 waard was. Er staat momenteel een exemplaar op eBay te koop voor $10.000.

Q: Wie is de mogelijke bron van de gestolen kunstwerken?
A: Een verkoper op eBay beweert dat hij de kunstwerken koopt van iemand die Taco Bell-vestigingen renoveert. Volgens deze verkoper weet Taco Bell soms niet wat ze met de schilderijen moeten doen en worden ze weggegooid.

Belangrijke termen en jargon:

– Basquiat-geïnspireerd: Dit betekent dat de kunstwerken van Mark Smith geïnspireerd zijn door het werk van Jean-Michel Basquiat, een bekende Amerikaanse kunstenaar.
– Reproducties: Dit verwijst naar kopieën of afdrukken van de originele kunstwerken van Mark Smith.
– Black market: Dit verwijst naar een illegale markt waar goederen en diensten worden verhandeld buiten het zicht van de reguliere markt.
– Diefstal: Het onrechtmatig wegnemen van eigendom van iemand anders.
– Vuilnisbakken: Containers waar afval in wordt gegooid.
– Winkelrenovaties: Het vernieuwen of verbouwen van een winkel.

Verwante links:
Taco Bell