Nieuw I/O Cabin: Een Duurzaam Vakantiehuis in Noorwegen met Uitzicht op Zee

Het lokale studio Erling Berg heeft een vakantiehuis ontworpen genaamd I/O Cabin, dat uitkijkt over de oceaan in Risør, aan de zuidkust van Noorwegen. Het vakantiehuis is bekleed met lokaal geproduceerd grijs sparrenhout.

Het ontwerp van Erling Berg brengt drie aparte volumes bij elkaar, verbonden door een houten terras en gepositioneerd om een atrium te creëren in het midden van het ontwerp. Dit zorgt voor “binnen-buiten” ruimtes die reageren op het dynamische Noorse klimaat.

“Het weer verandert snel in Noorwegen, vooral aan de kust. Het kan gedurende de dag meerdere keren veranderen, waardoor zowel binnen- als buitenuren ontstaan,” vertelde oprichter Erling Berg aan Dezeen. “Daarom wilden we een huis creëren met gemakkelijke toegang tot zowel de binnen- als buitengedeeltes, met een goede verbinding en visuele connectie tussen beide elementen,” vervolgde hij.

Het vakantiehuis is verhoogd van de grond door middel van houten pilaren en bevindt zich op een heuvelachtig terrein met uitzicht op de zuidwestkust. De drie volumes van het huis zijn gepositioneerd op een houten terras dat boven de grond zweeft, ondersteund door kruislaaghouten balken die tevens het overstekende dak ondersteunen. Het dak is ontworpen om bescherming te bieden tegen de zon en tegelijkertijd licht toe te laten in het centrale atrium.

Binnenin is het vakantiehuis voorzien van wit geverfde horizontale houten gevelbekleding aan de muren, terwijl de plafonds en vloeren zijn bekleed met wit geolied sparrenhout, wat zorgt voor een warme en natuurlijke uitstraling die kenmerkend is voor traditionele Noorse kusthuisjes.

Een opvallend kenmerk van het interieur is de V-vormige houten kolom in de hoek van de woonkamer, die de mogelijkheid biedt voor een hoekige glazen raampartij en het huis verbindt met de natuurlijke omgeving, waardoor de “binnen-buiten” kwaliteit van het huis wordt versterkt.

Erling Berg is een Noorse studio opgericht door Berg, die eerder werkte bij Mork-Ulnes Architects in San Francisco en Oslo, waar hij onder andere betrokken was bij het ontwerp van een betonnen gastenverblijf met uitzicht op heuvels die waren verwoest door bosbranden.

In heel Noorwegen zijn er nog meer opmerkelijke architectonische projecten te vinden, zoals het door Snøhetta en ingenieur Tor Helge Dokka ontworpen houten huis dat op een heuvel in Kongsberg is gebouwd, en de door Feste Landscape/Architecture ontworpen houten hutten die gebruikt kunnen worden door wandelaars in het Agder-gebergte.

Foto’s zijn gemaakt door Carlos Rollán.

Bron: [insert source link]

FAQ’s:

1. Wat is de naam van het vakantiehuis ontworpen door het lokale studio Erling Berg?
Het vakantiehuis heet I/O Cabin.

2. Waar bevindt het vakantiehuis zich?
Het vakantiehuis bevindt zich in Risør, aan de zuidkust van Noorwegen.

3. Wat is het materiaal waarmee het vakantiehuis is bekleed?
Het vakantiehuis is bekleed met lokaal geproduceerd grijs sparrenhout.

4. Hoe zijn de aparte volumes van het huis verbonden?
De aparte volumes van het huis zijn verbonden door een houten terras.

5. Wat is het doel van het ontwerp in relatie tot het Noorse klimaat?
Het ontwerp zorgt voor “binnen-buiten” ruimtes die reageren op het dynamische Noorse klimaat.

6. Hoe is het vakantiehuis opgehoogd van de grond?
Het vakantiehuis is opgehoogd van de grond door middel van houten pilaren.

7. Wat is het kenmerkende interieur van het vakantiehuis?
Het vakantiehuis heeft wit geverfde horizontale houten gevelbekleding aan de muren en is bekleed met wit geolied sparrenhout op de plafonds en vloeren.

8. Welk opvallend kenmerk heeft het interieur van het vakantiehuis?
Een opvallend kenmerk van het interieur is de V-vormige houten kolom in de hoek van de woonkamer.

9. Wie heeft het vakantiehuis ontworpen?
Het vakantiehuis is ontworpen door Erling Berg, een Noorse studio opgericht door Berg.

10. Welke andere opmerkelijke architectonische projecten zijn er te vinden in Noorwegen?
Andere opmerkelijke architectonische projecten in Noorwegen zijn onder andere het houten huis in Kongsberg ontworpen door Snøhetta en ingenieur Tor Helge Dokka, en de houten hutten in het Agder-gebergte ontworpen door Feste Landscape/Architecture.

Definities:

– Atrium: een open binnenplaats of hal in een gebouw, omgeven door muren of gebouwen.
– Kruislaaghout: een bouwmateriaal bestaande uit meerdere lagen hout die kruislings op elkaar zijn gelijmd.
– Gevelbekleding: een bekleding die aan de buitenkant van een gebouw is bevestigd en dient ter bescherming en/of decoratie.

Gerelateerde links:

Erling Berg
Snøhetta
Feste Landscape/Architecture