Een mysterieus en onvoltooid portret van Gustav Klimt, genaamd “Portret van Fräulein Lieser”, is onlangs verkocht voor 35 miljoen euro bij het veilinghuis im Kinsky in Wenen. Het is een opmerkelijk resultaat, gezien de vele vragen rondom dit Klimt-portret.

Sinds 1925 heeft het veilinghuis de precieze herkomst van het schilderij niet kunnen achterhalen. Ook is de identiteit van de afgebeelde jonge vrouw onbekend. Daarnaast werpt de naziperiode in Oostenrijk een schaduw over de eigendomsgeschiedenis van het kunstwerk, vanwege de annexatie van Oostenrijk door Duitsland in 1938 en de vervolging van de Joodse bevolking.

Het winnende bod werd uitgebracht in de veilingzaal door Patti Wong, de oprichter van het in Hong Kong gevestigde kunstadviesbureau Patti Wong Associates. Wong zei namens een Aziatische cliënt te bieden. Hoewel de onzekere aspecten van de identiteit en eigendomsgeschiedenis van het schilderij ter sprake werden gebracht, gaf Wong aan dat zij en haar cliënt hun onderzoek hebben gedaan en tevreden zijn met de prijs.

Opvallend is dat Wong vaker dure Klimt-schilderijen koopt voor Aziatische cliënten. In juni vorig jaar bood ze namens een verzamelaar uit Hong Kong maar liefst 108,4 miljoen dollar op Sotheby’s in Londen voor Klimt’s portret uit 1918, getiteld “Vrouw met een waaier”. Dit was een recordbedrag voor een Klimt-schilderij op een veiling.

Het “Portret van Fräulein Lieser” blijft een mysterieus kunstwerk waarvan de herkomst en de identiteit van de geportretteerde nog niet volledig zijn opgehelderd. Toch heeft het schilderij een indrukwekkende prijs behaald, wat aantoont dat de kunstwereld nog steeds gefascineerd is door de nalatenschap van Gustav Klimt.

Een mysterieus en onvoltooid portret van Gustav Klimt, genaamd “Portret van Fräulein Lieser”, is onlangs verkocht voor 35 miljoen euro bij het veilinghuis im Kinsky in Wenen. Het is een opmerkelijk resultaat, gezien de vele vragen rondom dit Klimt-portret.

Wat is de herkomst van het schilderij en wie is de geportretteerde? Sinds 1925 heeft het veilinghuis de precieze herkomst van het schilderij niet kunnen achterhalen. Ook is de identiteit van de afgebeelde jonge vrouw onbekend.

Welke rol speelt de naziperiode in Oostenrijk in de eigendomsgeschiedenis van het kunstwerk? De naziperiode werpt een schaduw over de eigendomsgeschiedenis van het kunstwerk, vanwege de annexatie van Oostenrijk door Duitsland in 1938 en de vervolging van de Joodse bevolking.

Wie heeft het schilderij gekocht? Het winnende bod werd uitgebracht door Patti Wong, de oprichter van het in Hong Kong gevestigde kunstadviesbureau Patti Wong Associates. Wong heeft namens een Aziatische cliënt geboden.

Wat zijn de redenen voor het bieden ondanks het onzekere aspect van de identiteit en eigendomsgeschiedenis van het schilderij? Wong gaf aan dat zij en haar cliënt hun onderzoek hebben gedaan en tevreden zijn met de prijs. Ondanks de onopgehelderde aspecten van het kunstwerk zijn ze bereid om het te verwerven.

Heeft Patti Wong eerder dure Klimt-schilderijen gekocht? Ja, Wong heeft eerder namens Aziatische cliënten dure Klimt-schilderijen gekocht. Zo bood ze vorig jaar namens een verzamelaar uit Hong Kong 108,4 miljoen dollar op Sotheby’s in Londen voor Klimt’s portret uit 1918, getiteld “Vrouw met een waaier”.

Hoe wordt het “Portret van Fräulein Lieser” gezien in de kunstwereld? Het blijft een mysterieus kunstwerk waarvan de herkomst en de identiteit van de geportretteerde nog niet volledig zijn opgehelderd. Toch heeft het schilderij een indrukwekkende prijs behaald, wat aantoont dat de kunstwereld nog steeds gefascineerd is door de nalatenschap van Gustav Klimt.

Key terms/jargon:
– Fräulein: Een Duitse eretitel die wordt gebruikt om ongehuwde vrouwen aan te spreken.
– Veilinghuis: Een organisatie die veilingen organiseert en faciliteert, waarbij kunstwerken en andere objecten worden verkocht aan de hoogste bieder.
– Annexatie: Het toevoegen van een gebied aan een ander land of territorium.
– Nalatenschap: Erfenis of het geheel van bezittingen en kunstwerken die een persoon achterlaat na zijn/haar overlijden.

Related links:
im Kinsky
Sotheby’s