Onderwaterfotografie: Een Duik in de Verhalen van Kristi Odom

De internationaal gerenommeerde fotograaf en filmmaker Kristi Odom, die tevens Nikon-ambassadeur is, ging deze week in gesprek met de PetaPixel Podcast om te praten over onderwaterfotografie. Naast het bespreken van haar werk, selecteerde en lichtte Odom ook haar top drie foto’s van 2023 toe, waarvan er één toevallig genoeg een onderwaterfoto is.

In het gesprek benadrukte Odom het belang van de juiste apparatuur voor onderwaterfotografie. Ze gebruikte haar Nikon Z9 in combinatie met een Nikkor 14-30mm f/4 S-zoomlens in een Nauticam-onderwaterbehuizing om haar favoriete foto van 2023 te maken. De foto toont twee dolfijnen onder een school sardines en vertelt een krachtig verhaal met indrukwekkende vormen, tonen en texturen. Zoals veel onderwaterfoto’s heeft de foto een buitenaardse sfeer.

De foto is genomen voor de kust van Zuid-Afrika tijdens de sardinetrek, een fenomeen waarbij sardines en andere kleine vis in grote groepen samen zwemmen, wat haaien, dolfijnen, vogels en walvissen aantrekt. Het is eigenlijk de grote migratie van de zee. Odom benadrukte dat een deel van de relatieve donkerte in de foto te wijten is aan de natuurlijke omstandigheden onderwater, maar ook aan haar persoonlijke stijl en creatieve keuzes. Ze houdt van foto’s met donkere tonen en gebruikt histogrammen tijdens het hele proces, van het maken van de foto tot het bewerken ervan.

Naast haar onderwaterfoto deelde Odom ook een foto van Boliviaanse bijen, een project dat haar drie jaar en meerdere reizen naar Bolivia kostte. Deze specifieke foto maakt deel uit van een groter verhaal over het herstel van de Amazone na ontbossing. Odom werkte samen met een bijenexpert en maakte gebruik van verschillende kunstmatige lichten om de dynamiek in de foto te creëren. Ook hier kwam haar Nikon Z9 en het uitstekende autofocussysteem van pas.

Tot slot deelde Odom een foto van cheetahwelpen in het Tsavo East National Park in Kenia. Ze benadrukte de samenwerking en interactie tussen de welpen en hun moeder. Terwijl Odom ervoor had kunnen kiezen om ook de moeder op de foto te zetten, besloot ze haar bewust buiten beeld te laten, omdat ze afleidende elementen en niet in het overkoepelende verhaal paste. Het verhaal van de drie welpen die gezamenlijk uit het kader kijken en ons laten afvragen waar ze naar kijken, is erg meeslepend.

Als ervaren visuele verhalenverteller weet Odom perfect alles in het kader te rangschikken om het beste verhaal te vertellen, inclusief het beslissen wat ze niet in het beeld opneemt. Ze begrijpt ook het belang van een goede achtergrond en belichting bij het creëren van haar meesterwerken.

Met haar onderwaterfoto’s, foto’s van bijen en wilde dieren, bewijst Kristi Odom dat ze een buitengewoon getalenteerde fotograaf is die haar publiek meeneemt in ongebruikelijke en betoverende verhalen. Haar artistieke visie en technische beheersing maken haar werk uniek en inspirerend.

FAQ:

1. Wat is het belang van de juiste apparatuur bij onderwaterfotografie?
Het is belangrijk om de juiste apparatuur te hebben om onderwaterfotografie te kunnen doen. Kristi Odom gebruikte haar Nikon Z9 camera met een Nikkor 14-30mm f/4 S-zoomlens in een Nauticam-onderwaterbehuizing om haar favoriete foto van 2023 te maken.

2. Welke foto van Kristi Odom is haar favoriet van 2023 en waarom?
Kristi Odom’s favoriete foto van 2023 is een onderwaterfoto van twee dolfijnen onder een school sardines. Deze foto vertelt een krachtig verhaal met indrukwekkende vormen, tonen en texturen.

3. Waar is de foto genomen en wat is de betekenis ervan?
De foto is genomen voor de kust van Zuid-Afrika tijdens de sardinetrek, een fenomeen waarbij grote groepen sardines en andere kleine vis samen zwemmen. Dit trekt haaien, dolfijnen, vogels en walvissen aan, waardoor het een grote migratie van de zee is.

4. Waarom lijkt de foto relatief donker?
Een deel van de relatieve donkerte in de foto is te wijten aan de natuurlijke omstandigheden onderwater, maar ook aan de persoonlijke stijl en creatieve keuzes van Kristi Odom. Ze houdt van foto’s met donkere tonen en gebruikt histogrammen tijdens het hele proces, van het maken van de foto tot het bewerken ervan.

5. Wat is het verhaal achter de foto van de Boliviaanse bijen?
De foto van de Boliviaanse bijen maakt deel uit van een groter verhaal over het herstel van de Amazone na ontbossing. Kristi Odom werkte samen met een bijenexpert en gebruikte verschillende kunstmatige lichten om de dynamiek in de foto te creëren.

6. Welke rol speelde de Nikon Z9 camera in deze foto’s?
Kristi Odom gebruikte de Nikon Z9 camera met zijn uitstekende autofocussysteem om zowel de onderwaterfoto als de foto van de Boliviaanse bijen te maken.

7. Waar is de foto van de cheetahwelpen genomen?
De foto van de cheetahwelpen is genomen in het Tsavo East National Park in Kenia.

8. Waarom is de moedercheetah niet te zien op de foto?
Kristi Odom besloot bewust om de moedercheetah niet op de foto te zetten, omdat ze afleidende elementen vormde en niet paste in het overkoepelende verhaal van de interactie tussen de welpen.

9. Wat is de artistieke visie en technische beheersing van Kristi Odom?
Kristi Odom heeft een artistieke visie en technische beheersing die haar unieke en inspirerende werk mogelijk maken. Ze begrijpt hoe ze alles in het kader moet rangschikken om het beste verhaal te vertellen, inclusief het bewust beslissen wat ze niet in het beeld opneemt.

10. Wat voor soort verhalen vertelt Kristi Odom met haar foto’s?
Kristi Odom vertelt met haar foto’s ongebruikelijke en betoverende verhalen, variërend van onderwaterfoto’s tot foto’s van bijen en wilde dieren. Ze neemt haar publiek mee in deze verhalen met haar artistieke visie en technische beheersing.

Definitions:
– Onderwaterfotografie: Fotografie die onder water wordt uitgevoerd, vaak met speciale apparatuur om de camera te beschermen en de juiste opnamen te maken.
– Nauticam-onderwaterbehuizing: Een speciale beschermende behuizing voor camera’s die wordt gebruikt bij onderwaterfotografie.
– Sardinetrek: Een fenomeen waarbij grote groepen sardines en andere kleine vis samen zwemmen, wat haaien, dolfijnen, vogels en walvissen aantrekt.
– Autofocussysteem: Een systeem in een camera dat automatisch scherpstelt op het onderwerp van de foto.

Suggested related links:
Nikon
Pexels