One Za’abeel: Een Uniek Architecturaal Kunstwerk dat de Verbeelding Tart

One Za’abeel, een dubbele wolkenkrabber die de drukke skyline van Dubai siert, staat op het punt om de titel van ‘s werelds langste uitkragende gebouw te veroveren. In eenvoudige bewoordingen is een uitkraging een structuur die horizontaal uitsteekt voorbij zijn verticale ondersteuning, waardoor er een overhangend gedeelte ontstaat zonder de noodzaak van kolommen of ondersteuning, en het lijkt alsof het zwaartekracht tart.

One Za’abeel bestaat uit twee torens: een commerciële toren van 300 meter hoog met 68 verdiepingen, en een aangrenzende residentiële toren van 235 meter hoog met 59 verdiepingen.

Het kenmerkende element is een 230 meter lange structuur die de twee torens met elkaar verbindt, horizontaal opgehangen op 100 meter boven de grond. Volgens de website van het gebouw probeert de structuur “momenteel het record te breken voor het ‘Langste Uitkragende Gebouw’ in het Guinness World Records.”

Volgens het Guinness World Records is het hoogste uitkragende gebouw de Central Park Tower in New York, een 472 meter hoge woontoren met een uitkragend gedeelte van 8,5 meter. Hoewel de totale hoogte van One Za’abeel korter is, is het uitkragende gedeelte aanzienlijk langer, met een indrukwekkende 66 meter.

One Za’abeel omvat in totaal 26.000 vierkante meter aan “premium” kantoorruimte, een SIRO-hotel, tientallen serviced appartementen en 264 “ultraluxe” wooneenheden. Inwoners en huurders zijn eind 2023 begonnen met het betrekken van dit multifunctionele gebouw.

Naast het verbinden van de twee wolkenkrabbers bevat de buitenste “sky bridge” acht luxe restaurants en het langste overloopzwembad op het dak in de Verenigde Arabische Emiraten.

Het bouwen van deze horizontale “verbinding” was een gedurfde technische prestatie. De bouw van One Za’abeel begon in september 2017, terwijl de torens in 2019 werden opgericht. De 8.500 ton zware uitkragende structuur werd in september 2020 op zijn plaats gehesen in een van de zwaarste enkele liften in de regio, en weegt nu tot wel 23.000 ton.

“Het hijsproces was ongelooflijk. De eerste lift op 18 augustus [2020] was slechts 10 centimeter om de spanning op de kabels en de reactie van het gebouw te controleren… Een week later vond er nog een lift van 1 meter plaats, gevolgd door het belangrijkste evenement, drie dagen later – de uiteindelijke 100-meter lift naar zijn plek,” aldus Dr. Fadi Jabri, uitvoerend opdrachtgever van Nikken Sekkei, het Japanse bureau dat heeft geholpen bij het ontwerpen van de structuur, volgens Arab News.

One Za’abeel is niet alleen een architecturaal kunstwerk, maar een gedurfde manifestatie van menselijke innovatie en verbeelding. Het toont aan hoe ver we kunnen gaan om grenzen te verleggen en nieuwe hoogten te bereiken, letterlijk en figuurlijk.

Veelgestelde vragen (FAQ):

1. Wat is One Za’abeel?
One Za’abeel is een dubbele wolkenkrabber in Dubai die bekend staat als ‘s werelds langste uitkragende gebouw.

2. Wat is een uitkraging?
Een uitkraging is een structuur die horizontaal uitsteekt voorbij zijn verticale ondersteuning, waardoor er een overhangend gedeelte ontstaat zonder de noodzaak van kolommen of ondersteuning.

3. Hoe hoog zijn de torens van One Za’abeel?
One Za’abeel bestaat uit een commerciële toren van 300 meter hoog met 68 verdiepingen en een aangrenzende residentiële toren van 235 meter hoog met 59 verdiepingen.

4. Wat is het kenmerkende element van One Za’abeel?
Het kenmerkende element van One Za’abeel is een 230 meter lange structuur die horizontaal is opgehangen op 100 meter boven de grond om de twee torens met elkaar te verbinden.

5. Wat is het record dat One Za’abeel wil breken?
One Za’abeel probeert het record te breken voor het ‘Langste Uitkragende Gebouw’ in het Guinness World Records.

6. Wat is het hoogste uitkragende gebouw volgens het Guinness World Records?
Volgens het Guinness World Records is het hoogste uitkragende gebouw momenteel de Central Park Tower in New York, met een hoogte van 472 meter en een uitkragend gedeelte van 8,5 meter.

7. Welke faciliteiten zitten er in One Za’abeel?
One Za’abeel omvat onder andere “premium” kantoorruimte, een SIRO-hotel, serviced appartementen en wooneenheden.

8. Wanneer begonnen de inwoners en huurders het gebouw te betrekken?
Eind 2023 zijn de inwoners en huurders begonnen met het betrekken van One Za’abeel.

9. Wat bevindt zich op de “sky bridge” van One Za’abeel?
Op de “sky bridge” van One Za’abeel zijn acht luxe restaurants en het langste overloopzwembad op het dak in de Verenigde Arabische Emiraten te vinden.

10. Hoe werd de uitkragende structuur van One Za’abeel op zijn plek gehesen?
De 8.500 ton zware uitkragende structuur werd in september 2020 op zijn plaats gehesen met behulp van een van de zwaarste liften in de regio.

Belangrijke termen en jargon:

– Uitkraging: Een structuur die horizontaal uitsteekt voorbij zijn verticale ondersteuning, waardoor er een overhangend gedeelte ontstaat zonder de noodzaak van kolommen of ondersteuning.
– Sky bridge: Een brug die twee gebouwen met elkaar verbindt op een hoogte, vaak voorzien van faciliteiten zoals restaurants en recreatieve ruimtes.
– Guinness World Records: Een boek dat jaarlijks wordt uitgegeven en waarin verschillende recordprestaties worden gedocumenteerd op verschillende gebieden.
– Nikken Sekkei: Een Japanse ontwerpbureau dat heeft geholpen bij het ontwerpen van de structuur van One Za’abeel.

Suggesties voor gerelateerde links:
Officiële website van One Za’abeel
Guinness World Records