Ontdek CHRONORAMA: Fotografische Schatten uit de 20e Eeuw

De Helmut Newton Foundation en de Pinault Collection presenteren CHRONORAMA, een tentoonstelling van fotografische schatten uit de 20e eeuw. Na een succesvolle première in Palazzo Grassi in Venetië, zal het gezamenlijke project te zien zijn in de Helmut Newton Foundation in Berlijn vanaf 15 februari 2024. CHRONORAMA is het nieuwste resultaat van de samenwerking tussen de Helmut Newton Foundation in Berlijn en toonaangevende internationale collecties.

De tentoonstelling onthult onlangs verworven foto’s uit de uitzonderlijke collectie van François Pinault, met portretten, mode, stillevens, architectuur, fotojournalistiek en vroege illustraties uit het legendarische Condé Nast Archive. Bijna 250 werken, gemaakt tussen 1910 en de late jaren 70, worden getoond en tonen de evolutie van de mode-industrie in de context van radicale veranderingen in de westerse cultuur. De tentoonstelling behandelt uiteenlopende onderwerpen, van verfijnd tot subliem. Het bevat ook verschillende werken van Helmut Newton, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan tijdschriften zoals Vogue en Vanity Fair.

Daarnaast worden ook werken van andere bekende fotografen getoond, waaronder Diane Arbus, Cecil Beaton, David Bailey, John Deakin, Robert Frank, Evelyn Hofer, Horst P. Horst, George Hoyningen-Huene, Peter Hujar, William Klein, Lisette Model, Ugo Mulas, Irving Penn, Bert Stern, Deborah Turbeville en Chris von Wangenheim.

CHRONORAMA biedt een adembenemend overzicht van waardevolle vintage prints, velen daarvan werden destijds in tijdschriften afgedrukt. Het transporteert de hedendaagse kijker door de geschiedenis van de 20e eeuw en geeft inzicht in mode, cultuur, levensstijl en wereldgebeurtenissen. De tentoonstelling neemt de bezoekers mee op een chronologische reis, beginnend in 1910, een jaar nadat Condé Nast Vogue magazine had overgenomen en het transformeerde tot een toonaangevend platform voor mode, stijl en schoonheid.

Naast mode staan mensen centraal in deze betoverende chronologie, met portretten van beroemdheden uit de muziek, kunst, sport en politiek. De tentoonstelling laat ook weelderige interieurs, schoonheidssalons, artistieke stillevens en journalistieke fotografie zien.

De tentoonstelling CHRONORAMA is een must-see voor liefhebbers van fotografie en biedt een unieke inkijk in de 20e-eeuwse geschiedenis. Mis deze buitengewone verzameling beelden niet en ontdek de fascinerende verhalen achter deze fotografische schatten in Berlijn.

De tentoonstelling wordt gepresenteerd in de Helmut Newton Foundation onder leiding van Matthieu Humery, Adviseur voor fotografie bij de Pinault Collection, en Matthias Harder, Directeur van de foundation.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is CHRONORAMA?
CHRONORAMA is een tentoonstelling van fotografische schatten uit de 20e eeuw, gepresenteerd door de Helmut Newton Foundation en de Pinault Collection. Het toont onlangs verworven foto’s uit de collectie van François Pinault, evenals werken van andere bekende fotografen.

Waar vindt CHRONORAMA plaats?
Na een succesvolle première in Palazzo Grassi in Venetië, zal de tentoonstelling te zien zijn in de Helmut Newton Foundation in Berlijn vanaf 15 februari 2024.

Welke foto’s worden getoond in CHRONORAMA?
Bijna 250 werken, gemaakt tussen 1910 en de late jaren 70, worden getoond. De foto’s omvatten portretten, mode, stillevens, architectuur, fotojournalistiek en vroege illustraties uit het Condé Nast Archive. Er zijn ook verschillende werken van Helmut Newton te zien.

Welke andere bekende fotografen worden getoond?
Naast werken van Helmut Newton, worden ook werken getoond van Diane Arbus, Cecil Beaton, David Bailey, John Deakin, Robert Frank, Evelyn Hofer, Horst P. Horst, George Hoyningen-Huene, Peter Hujar, William Klein, Lisette Model, Ugo Mulas, Irving Penn, Bert Stern, Deborah Turbeville en Chris von Wangenheim.

Wat kan ik verwachten van de tentoonstelling CHRONORAMA?
CHRONORAMA biedt een adembenemend overzicht van waardevolle vintage prints, die een chronologische reis door de geschiedenis van de 20e eeuw bieden. Het toont mode, cultuur, levensstijl en wereldgebeurtenissen. Daarnaast worden portretten van beroemdheden, weelderige interieurs, schoonheidssalons, artistieke stillevens en journalistieke fotografie getoond.

Waar kan ik meer informatie vinden over CHRONORAMA?
Voor meer informatie over CHRONORAMA en de Helmut Newton Foundation kunt u hier kijken. Voor informatie over de Pinault Collection kunt u hier kijken. Let op: deze links leiden naar subpagina’s, maar in dit geval zijn ze 100% geldig.