Rago/Wright kondigt veiling van de ‘Living Out Loud: The A. Aladar Marberger Collection’ aan

Rago/Wright heeft met trots aangekondigd dat de veiling “Living Out Loud: The A. Aladar Marberger Collection” op 13 maart 2024 zal plaatsvinden. Deze bijzondere veiling biedt werken uit de indrukwekkende collectie van Aladar Marberger, een centrale figuur in de kunstscene van New York in de jaren 70 en 80. Voor het eerst sinds het overlijden van Marberger in 1988 kan het publiek toegang krijgen tot zijn persoonlijke collectie, met onder andere belangrijke werken van Alex Katz, Elaine de Kooning, Françoise Gilot en nog veel meer. Deze belangrijke collectie vertegenwoordigt de kunstenaars die Marberger als vrienden beschouwde en persoonlijk heeft gesteund gedurende zijn impactvolle carrière.

In plaats van het gebruik van quotes uit het originele artikel, kan worden vermeld dat de collectie een eerbetoon is aan de veerkracht en de unieke persoonlijkheid van Aladar Marberger. Hij was niet alleen een pleitbezorger voor kunstenaars, maar zette zich ook in voor belangrijke maatschappelijke kwesties. Zijn collectie weerspiegelt zijn opmerkelijke reis en blijvende nalatenschap in de kunstgemeenschap.

De veiling toont werken van kunstenaars die vertegenwoordigd werden door de Fischbach Gallery, waaronder het werk “Aladar on Aluminum” van Alex Katz, een portret dat Marberger’s elegante persoonlijkheid benadrukt. Daarnaast zijn er abstracte werken te zien van Raymond Parker en George Pfahler, evenals een gemengde media collage uit 1977 van Joe Brainard.

Naast zijn professionele leven was het persoonlijke leven van Marberger even kleurrijk en impactvol. Hij had een romantische relatie met de gerenommeerde dichter John Ashbery en later was hij langdurig partner van Robert Joffrey, mede-oprichter van het Joffrey Ballet. Zijn leven nam een dramatische wending in 1985, toen hij de diagnose AIDS kreeg. Hij werd een openlijk voorvechter tegen de ziekte en het stigma eromheen. Marberger deelde moedig zijn verhaal met het publiek en sprak openlijk over de ziekte, ook in de media, om geld in te zamelen voor de bestrijding van de crisis.

Één van de meest opvallende werken uit de collectie is het schilderij “Aladar #3” van Elaine de Kooning. Dit portret, geschilderd kort na Marberger’s diagnose, legt zowel zijn intensiteit als de levenslange band tussen de kunstenaar en de galerist vast. Het wordt beschouwd als een opmerkelijke prestatie op het gebied van portretkunst.

De veiling biedt een zeldzame kans om werken uit een collectie aan te schaffen die diep verweven is met de geschiedenis van moderne kunst en activisme. De werken zijn te bezichtigen op verschillende locaties en de veiling biedt diverse biedopties.

Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Wanneer vindt de veiling “Living Out Loud: The A. Aladar Marberger Collection” plaats?
De veiling vindt plaats op 13 maart 2024.

2. Wiens collectie wordt geveild?
De veiling omvat werken uit de collectie van Aladar Marberger, een centrale figuur in de kunstscene van New York in de jaren 70 en 80.

3. Welke kunstenaars zijn vertegenwoordigd in de collectie?
De collectie bevat werken van kunstenaars zoals Alex Katz, Elaine de Kooning, Françoise Gilot en meer.

4. Wat wordt er gezegd over Aladar Marberger?
De collectie is een eerbetoon aan de veerkracht en unieke persoonlijkheid van Aladar Marberger, een pleitbezorger voor kunstenaars en een voorvechter van belangrijke maatschappelijke kwesties.

5. Welke werken zijn te zien op de veiling?
Op de veiling zijn onder andere het werk “Aladar on Aluminum” van Alex Katz, abstracte werken van Raymond Parker en George Pfahler, en een collage van Joe Brainard te zien.

6. Wat is de betekenis van het schilderij “Aladar #3” van Elaine de Kooning?
Dit schilderij legt de intensiteit en de levenslange band tussen Marberger en de galerist vast, en wordt beschouwd als een opmerkelijke prestatie op het gebied van portretkunst.

Verder lezen:
Rago/Wright – Officiële website van Rago/Wright veilinghuis.
Fischbach Gallery – Website van de Fischbach Gallery, die kunstenaars vertegenwoordigde in de collectie van Aladar Marberger.