Southern Guild introduceert hedendaagse Afrikaanse kunst in Los Angeles

Cape Town gallery Southern Guild maakt geschiedenis op 22 februari 2024, wanneer het de eerste galerij uit Zuid-Afrika wordt met een permanente vestiging in Amerika. De eigenaren van Southern Guild, Trevyn en Julian McGowan, hebben Los Angeles gekozen als locatie om hun bedrijf uit te breiden, dat exclusief hedendaagse kunstenaars uit Afrika en de diaspora vertegenwoordigt.

“We vonden Los Angeles al jarenlang geweldig”, vertelt Trevyn McGowan aan Forbes.com over de keuze om uit te breiden naar L.A. “Ik hou van New York, we hebben er veel tijd doorgebracht, maar L.A. voelde toegankelijker. Het voelde meer als thuis, het landschap, het klimaat, de mensen, de schaal van de ruimtes, onze kunstwerken zijn groot, de presentaties zijn dramatisch en op grote schaal, het was zelfs geen optie om ergens anders aan te denken.”

De beslissing van McGowan om uit te breiden werd genomen tijdens de Untitled Art Fair in Miami in 2022.

“Het was een moment van openbaring”, herinnert ze zich. “Ik was bezig met opzetten voor de tentoonstelling en opeens keek ik naar alle verschillende galeries in verschillende steden en ik dacht dat we niet langer alleen gevestigd kunnen zijn in Kaapstad. We kunnen niet zo ver weg zijn en onze kunstenaars slechts een week blootstelling geven in Chicago en een week in New York, ze hebben volledige, permanente blootstelling nodig (in Amerika).”

Dat was in december. De McGowans waren al 10 jaar niet in Los Angeles geweest, maar het idee van L.A. had hen al betoverd.
“We vlogen na de beurs terug naar huis en in de eerste week van januari 2023 waren we terug in L.A. en deden we diepgaand onderzoek”, zei McGowan. “Iedereen was zo gastvrij. Ik heb veel huiswerk gedaan en veel voorbereidingen getroffen, maar zodra we hier waren, beseften we dat dit voor ons was.”
Op 1 februari 2023 tekenden ze een huurovereenkomst voor een locatie die eerder als wasserette werd gebruikt en begonnen ze met de bouw die een jaar duurde en culmineerde in de opening van deze februari.
Naar Amerika komen
Southern Guild lanceerde zijn locatie in Kaapstad in 2008. Sindsdien is het een regelmatige deelnemer aan grote kunstbeurzen in de VS, tot het punt waarop het merendeel van zijn klanten Amerikanen zijn.

Dat, samen met de groeiende interesse in hedendaagse kunst uit Afrika in de VS, inspireerde de uitbreiding verder.
“Veel galerijen in de VS hebben de afgelopen tien tot vijftien jaar kunst uit het continent getoond in een soort van waanzin, maar dat is wie we intrinsiek zijn”, aldus McGowan. “Al onze kunstenaars komen van het continent en dus zijn wij een authentieke stem daarvoor.”
Hedendaagse Afrikaanse kunst is onmiskenbaar trendy geworden. Voor Southern Guild is de niche geen trend, het is een manier van leven, en in plaats van token, box-checking vertegenwoordiging van een enkele Afrikaanse hedendaagse kunstenaar, toont de galerij een grote verscheidenheid aan hedendaagse Afrikaanse kunstenaars en kunstvormen.
“We presenteren een programma dat niet noodzakelijk door één enkele lens wordt bekeken”, aldus McGowan. “Het is een combinatie van al deze verschillende benaderingen, en ik denk dat mensen zeer geïnteresseerd zijn om dat op een uitgebreide en brede manier te ervaren.”
Het presenteren van een diverse selectie van hedendaagse Afrikaanse kunstenaars aan het Amerikaanse publiek, voor het eerst in een galerij, is een geweldige kans voor Amerikaanse verzamelaars, maar ook een risico voor de eigenaren. Ze bouwen geen veiligheidsmarge in door ook lokale L.A.-kunstenaars te tonen met een succesvolle verkoopgeschiedenis, of door prints te verkopen van bekende kunstenaars uit de 20e eeuw. Hedendaagse Afrikaanse kunstenaars. Dat is het. Dat is de lijst.
En Southern Guild gaat er vol voor.
“We hebben een grote ruimte van 5000 vierkante voet en we verbinden ons aan publieke programma’s, educatieve programma’s, crosspollinatie; we hebben een residentie in Kaapstad waar we kunstenaars van hier willen uitnodigen”, voegt McGowan toe. “Het voelt alsof we er klaar voor zijn, zij zijn er klaar voor, en we kunnen hier op een zeer grondige manier aan bijdragen.”
Eerste indruk
Southern Guild maakt zijn eerste indruk in Los Angeles met een duo exposities: “Indyebo yakwaNtu (Black Bounty)”, een solotentoonstelling van beeldhouwer Zizipho Poswa, en “Mother Tongues”, een groepstentoonstelling met 25 kunstenaars uit het continent.

“Indyebo yakwaNtu” is Poswa’s meest ambitieuze technische project tot nu toe, bestaande uit vijf kolossale keramische en bronzen beelden van meer dan 2,5 meter hoog. De kleilichamen werden geproduceerd tijdens haar zomerresidentie aan het Center for Contemporary Ceramics (CCC) aan de California State University Long Beach, waar Poswa toegang had tot de immense ovens van het centrum.
Southern Guild presenteerde een uitverkochte show voor Poswa in Tribeca in 2023; haar kunstwerken zijn recentelijk verworven door de permanente collecties van het Metropolitan Museum of Art, het Philadelphia Museum of Art, het Los Angeles County Museum of Art, het Art Institute of Chicago en andere vooraanstaande instituten.

Vertaald uit de Xhosa-taal, verwijst “indyebo” letterlijk naar materiële rijkdom, maar omvat het breder de culturele, economische, intellectuele en spirituele rijkdom van Afrikanen. “Ntu” is de geest die definieert en impulsen geeft – een belichaming van de identiteit, het bewustzijn en de levensdoelen van Afrikaanse wezens. “Indyebo yakwaNtu” is dus een vervulling van Poswa’s voorouderlijke missie om zowel de natuurlijke als de zelfproducerende schoonheid van het continent te vieren.

In dit nieuwe werk schaalt Poswa bewust objecten van Afrikaanse versiering en ritueel op. Sieraden van edelmetalen, kralenwerk, haarkammen en pennen gemaakt door meesterambachtslieden over het continent worden geëmulgeerd als bronzen elementen die rusten op enorme keramische silo’s, waarbij de waardevolle posities die deze amuletten innemen worden geëerd en geïmmortaliseerd.

“Puttend uit Afrika’s eigen minerale rijkdom, hebben haar bewoners een onmetelijke creatieve collectie gecreëerd waaruit Afrikaanse mannen en vrouwen zichzelf versieren, resulterend in een taal van objecten die onze identiteit heeft gevormd,” aldus Poswa.

Zanele Muholi is de meest herkenbare individuele kunstenaar van Southern Guild voor Amerikaanse kunstliefhebbers. De Zuid-Afrikaanse fotograaf’s dramatische zelfportretten reisden van Seattle tot Jacksonville tussen 2019 en 2021 in een tentoonstelling getiteld “Hail the Dark Lioness”. Ze had ook solotentoonstellingen in het Isabella Stewart Gardener Museum in Boston in 2022 en het San Francisco Museum of Modern Art dit jaar. Haar grootschalige, rijke, zwart-wit foto’s zijn museumstukken geworden.

Muholi belichaamt wat McGowan zei dat de galerij zoekt in kunstenaars om te vertegenwoordigen: “Mensen van wie je naar hun werk zou kijken en…”.

Veelgestelde vragen (FAQ’s):

1. Wat is de geschiedenis van de Southern Guild-gallery?
Antwoord: Southern Guild is een galerij in Kaapstad die hedendaagse kunstenaars uit Afrika en de diaspora vertegenwoordigt. Het werd opgericht in 2008 en heeft sindsdien deelgenomen aan grote kunstbeurzen in de VS.

2. Waarom hebben de eigenaren ervoor gekozen om een permanente vestiging in Los Angeles te openen?
Antwoord: De eigenaren, Trevyn en Julian McGowan, waren geïnspireerd door de groeiende interesse in hedendaagse kunst uit Afrika in de VS en wilden hun kunstenaars meer permanente blootstelling bieden. Los Angeles voelde als de juiste locatie vanwege de toegankelijkheid, het landschap en het klimaat.

3. Welke exposities worden er momenteel gehouden in de Southern Guild-gallery in Los Angeles?
Antwoord: Op dit moment worden er twee exposities gehouden. “Indyebo yakwaNtu (Black Bounty)” is een solotentoonstelling van beeldhouwer Zizipho Poswa, en “Mother Tongues” is een groepstentoonstelling met 25 kunstenaars uit Afrika.

4. Kan ik kunstwerken kopen bij de Southern Guild-gallery?
Antwoord: Ja, Southern Guild verkoopt kunstwerken van haar vertegenwoordigde kunstenaars. Ze tonen een diverse selectie van hedendaagse Afrikaanse kunstenaars en kunstvormen.

5. Welke bekende kunstenaar wordt vertegenwoordigd door Southern Guild?
Antwoord: Een van de bekendste kunstenaars vertegenwoordigd door Southern Guild is Zanele Muholi, een Zuid-Afrikaanse fotograaf die bekend staat om haar zelfportretten.

Definities:

– Diaspora: Het verwijst naar de verspreiding van een etnische of culturele groep buiten hun oorspronkelijke thuisland.
– Hedendaagse kunst: Kunstwerken die gemaakt zijn in de moderne tijd, voornamelijk na de Tweede Wereldoorlog.
– Permanente blootstelling: Voortdurende tentoonstelling en aanwezigheid van kunstwerken in een galerij of museum.
– Niche: Een specifiek en klein marktsegment.
– Crosspollinatie: Het uitwisselen van ideeën, invloeden of elementen tussen verschillende gebieden of disciplines.
– Amuletten: Voorwerpen die vaak als geluksbrengers of bescherming worden gedragen.

Gerelateerde links:
Southern Guild