Steen: een modern bouwmateriaal met een duurzaam tintje

Deze week lanceerde Dezeen haar redactionele serie met de titel “Steen Tijdperk 2.0”, waarin het potentieel van steen als een levensvatbaar, modern bouwmateriaal met een lage CO2-uitstoot wordt verkend. Deze serie begint met een introductie door redacteur Tom Ravenscroft, waarin hij aangeeft dat architecten en ingenieurs streven naar het herontdekken van het steentijdperk.

In een interview met architect Natalia Petkova wordt benadrukt dat claims over steen als een revolutionair duurzaam materiaal met de nodige voorzichtigheid moeten worden behandeld. Verder in de serie komt ingenieur Steve Webb aan het woord, die aangeeft dat steen geen wondermiddel is.

Deze week stond het Deense architectenbureau BIG ook in het nieuws met meerdere sculpturale wolkenkrabbers. Het bureau onthulde het ontwerp voor Freedom Plaza in New York, bestaande uit twee wolkenkrabbers die een hotel zullen herbergen en met elkaar verbonden worden door een spectaculaire, uitkragende draaiende skybridge. Daarnaast worden er nog twee woontorens gebouwd in de buurt van het hoofdkantoor van de Verenigde Naties.

In Houston heeft BIG zijn eerste wolkenkrabber in Texas voltooid. Het gebouw bestaat uit een bundel van zes torens die lichtjes gebogen zijn en een hoogte bereiken van 137 meter.

Ook in Qatar werd deze week het ontwerp onthuld van het Lusail Museum, een robuust, tonvormig galerij- en museumgebouw van het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron. Het vijf verdiepingen tellende gebouw, met verwijzingen naar historische islamitische architectuur in het interieur, heeft een vorm die is afgeleid van drie elkaar snijdende en overlappende bollen.

Daarnaast maakte het Oostenrijkse bedrijf Migaloo bekend dat het een submersible superyacht heeft ontworpen van maar liefst 165 meter lang. Deze onderzeeër kan afdalen tot een diepte van ongeveer 250 meter en is voorzien van een helikopterplatform, een zwembad, een fitnessruimte en een bioscoop. Christian Gumpold, CEO en hoofdontwerper van het bedrijf, legt uit dat de behoeften van superyachteigenaren steeds complexer worden.

Kunstenaar Brian Eno presenteerde deze week zijn kleurrijke Perspex-platenspeler, bestaande uit twee eigenzinnige Perspex-cirkels. Deze platenspeler heeft een schijf en voet van doorschijnend acryl, elk voorzien van LED-verlichting die onafhankelijk van elkaar van kleur verandert. Gaten in het plastic zorgen voor de doorgifte van het licht, dat willekeurig van kleur verandert.

Naast al deze projecten werd ook het ontwerp voor het Poor Things-filmdecor besproken. De Oscar-genomineerde productieontwerpers Shona Heath en James Price hebben architectuur “doorgesneden” om een van de belangrijkste sets voor de film te creëren, met Emma Stone in de hoofdrol. Het werk van de Spaanse architect Ricardo Bofill en het schilderij “Tuin der Lusten” van Hieronymous Bosch dienden als inspiratiebron voor het decor.

Als afsluiter van het nieuws deze week vindt u bij ons enkele opvallende projecten, waaronder een huis met stalen bekleding in Canada, een Noorse zomerwoning voor een naadloze overgang tussen binnen en buiten, en een Parijse textielwerkplaats die is omgebouwd tot een loftappartement. Onze lookbooks laten woningen zien met opvallende structurele kolommen en kamers die gebruik maken van de “unexpected red theory”.

Kortom, steen is een modern bouwmateriaal dat een duurzame oplossing biedt voor hedendaagse architectuur. De ontwikkelingen in de architectuurwereld tonen aan dat steen niet alleen een traditioneel materiaal is, maar ook een opwindende en innovatieve keuze voor moderne gebouwen. Laten we het steentijdperk opnieuw ontdekken en bouwen aan een duurzamere toekomst.

FAQ:

1. Wat is de redactionele serie van Dezeen getiteld?
De redactionele serie van Dezeen is getiteld “Steen Tijdperk 2.0”.

2. Wat wordt onderzocht in de serie “Steen Tijdperk 2.0”?
De serie onderzoekt het potentieel van steen als een levensvatbaar, modern bouwmateriaal met een lage CO2-uitstoot.

3. Wie heeft de introductie geschreven voor de serie?
De introductie is geschreven door redacteur Tom Ravenscroft.

4. Wat wordt benadrukt in het interview met architect Natalia Petkova?
In het interview wordt benadrukt dat claims over steen als een revolutionair duurzaam materiaal voorzichtig benaderd moeten worden.

5. Welke ingenieur komt aan het woord in de serie?
Ingenieur Steve Webb komt aan het woord en geeft aan dat steen geen wondermiddel is.

6. Welk architectenbureau heeft het ontwerp onthuld voor Freedom Plaza in New York?
Het Deense architectenbureau BIG heeft het ontwerp onthuld voor Freedom Plaza in New York.

7. Wat bestaat er uit het ontwerp voor Freedom Plaza?
Het ontwerp bestaat uit twee wolkenkrabbers die een hotel zullen herbergen en met elkaar verbonden worden door een spectaculaire, uitkragende draaiende skybridge. Daarnaast worden er nog twee woontorens gebouwd in de buurt van het hoofdkantoor van de Verenigde Naties.

8. Waar heeft BIG zijn eerste wolkenkrabber in Texas voltooid?
BIG heeft zijn eerste wolkenkrabber in Texas voltooid in Houston.

9. Hoe ziet het ontwerp voor het Lusail Museum in Qatar eruit?
Het ontwerp voor het Lusail Museum is een robuust, tonvormig galerij- en museumgebouw met een vorm die is afgeleid van drie elkaar snijdende en overlappende bollen. Het gebouw heeft vijf verdiepingen en verwijzingen naar historische islamitische architectuur in het interieur.

10. Wat heeft het Oostenrijkse bedrijf Migaloo ontworpen?
Migaloo heeft een submersible superyacht ontworpen van 165 meter lang.

11. Hoe diep kan de submersible afdalen?
De submersible kan afdalen tot een diepte van ongeveer 250 meter.

12. Wie heeft de kleurrijke Perspex-platenspeler gepresenteerd?
Kunstenaar Brian Eno heeft de kleurrijke Perspex-platenspeler gepresenteerd.

13. Wat zijn de inspiratiebronnen voor het Poor Things-filmdecor?
Het werk van de Spaanse architect Ricardo Bofill en het schilderij “Tuin der Lusten” van Hieronymous Bosch dienden als inspiratiebron voor het Poor Things-filmdecor.

Definitions:
1. CO2-uitstoot: de uitstoot van kooldioxide, een broeikasgas dat bijdraagt aan klimaatverandering.
2. Wolkenkrabber: een zeer hoog gebouw met meerdere verdiepingen.
3. Galerij: een langwerpige, smalle ruimte waarin kunstwerken worden tentoongesteld.
4. Submersible: een vaartuig dat kan afdalen en opereren onder water.
5. Superyacht: een luxe jacht van grote omvang.

Suggested related links:
Dezeen
BIG
Herzog & de Meuron
Migaloo
Brian Eno