De Fine Arts Collection van de University of California, Davis wordt verrijkt met kunstwerken van gerenommeerde 20e-eeuwse kunstenaars zoals Willem De Kooning, Richard Diebenkorn, Giorgio Morandi, Henri Matisse en Pablo Picasso. Deze waardevolle aanwinst is mogelijk gemaakt dankzij de vrijgevigheid van de familie van Wayne Thiebaud, wiens nalatenschap wordt voortgezet door de Wayne Thiebaud Foundation.

De schenking van de Wayne Thiebaud Foundation bestaat uit 12 werken die oorspronkelijk uit de persoonlijke collectie van Thiebaud (1920-2021) komen. Thiebaud was een hoogleraar emeritus aan UC Davis. De stichting wordt geleid door Thiebauds stiefzoon, Matt Bult, die tevens voorzitter is, en zijn zonen Alex, president, en Nick, archivaris, evenals zijn vrouw Maria Bult, secretaris.

De werken waren deels te zien in het huis van Thiebaud toen Bult opgroeide. “Wayne leerde van deze schilderijen en haalde er veel vreugde uit”, zei Bult. “Mijn ouders hadden deze Morandi, ‘Natural morta’, in hun eetkamer. Mijn moeder hield ook van dit schilderij.”

Deze schenking eert niet alleen Bult’s alma mater, maar ook zijn overleden vader, die meer dan 40 jaar in de kunstafdeling van UC Davis doceerde. Volgens Bult leerden studenten het beste wanneer ze grote kunstwerken in levenden lijve konden bestuderen.

“Dit was het belangrijkste voor Wayne: dat zijn werk en zijn collectie van andere werken zouden voortleven en gebruikt zouden worden als leermiddel”, aldus Bult. “De stichting heeft het geluk dat ze een groot aantal werken van andere kunstenaars in bezit heeft die Wayne gedurende zijn carrière heeft kunnen verzamelen, ruilen en kopen. Dit kwam door zijn samenwerking met de Allan Stone Gallery in New York gedurende 50 jaar, en recentelijk met de Paul Thiebaud Gallery in San Francisco en de Acquavella Galleries in New York.”

De geschenken, met een gezamenlijke waarde van miljoenen dollars, omvatten vijf schilderijen, vijf grafische werken en twee sculpturen van Europese kunstenaars zoals Picasso, Matisse, Frank Auerbach en Arshile Gorky, evenals Californische beeldhouwers Mark di Suvero en Manuel Neri. Professor emeritus Neri, die in 2021 overleed, werkte samen met Thiebaud in de kunstfaculteit.

“Deze kenmerkende werken zijn werkelijk een transformerend geschenk”, aldus Rachel Teagle, oprichtend directeur van het Manetti Shrem Museum. “De initiatie en toewijding van Matt Bult aan de missie van het museum zorgen ervoor dat generaties studenten en wetenschappers directe inspiratie kunnen putten uit enkele van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars van het moderne tijdperk.”

Matt Bult, een kunstenaar en muzikant uit Sacramento, is zelf een levenslange inwoner van de stad. Na het behalen van een Bachelor of Arts-diploma in kunstgeschiedenis aan UC Davis, studeerde hij Italiaanse Renaissancekunst en schilderkunst in Cortona, Italië. Hij heeft meer dan 35 solo-exposities gehad en heeft meer dan 18 prijzen gewonnen, waaronder de Grumbacher Gold Medallion Award. Bult sloot zich aan bij de adviesraad en collectiecommissie van het Manetti Shrem Museum in het najaar van 2023 en beoordeelde onmiddellijk de “verlanglijst” van het museum met strategische werken die focussen op bepaalde perioden of stijlen die ondervertegenwoordigd zijn in de Fine Arts Collection. Hij werd getroffen door de beschrijving van de collectie, die in de jaren 60 begon als een verzameling van oude meester-prints die werden aangeschaft door de oprichtende faculteit van de kunstafdeling, waaronder Thiebaud. De collectie is inmiddels uitgegroeid tot 5200 objecten die het verhaal vertellen van de prestaties op het gebied van kunst aan UC Davis door werken van docenten en alumni die gedurende decennia naar voren zijn gekomen, evenals recent tentoongestelde kunstenaars, om een divers context te creëren.

“Wat me echt aansprak, was een zin: ‘Het is geen typische museumcollectie die bedoeld is om buitengewone kunstwerken te tonen. In plaats daarvan ligt de kracht ervan in de breedte als passende onderwijscollectie.’ En ik dacht meteen: ‘Waarom zou je niet beide kunnen zijn? Waarom zou je jezelf uitsluiten van het tentoonstellen van buitengewone kunstwerken?'”

Bult koos met opzet voor een gevarieerde groep werken, zodat studenten verschillende soorten grafiek en de details van schilderijen en sculpturen van dichtbij kunnen bekijken. “Met sommige werken, zoals die van Frank Auerbach, waarbij de verf echt dik is aangebracht, kunnen studenten er naartoe lopen en het van dichtbij bekijken”, aldus Bult. “Of om een Morandi te kunnen zien en de subtiliteit van zijn penseelstreken in persoon te kunnen waarnemen, de nuances van de kleuren te zien. Dat is heel anders dan wat studenten gewend zijn, namelijk reproducties in boeken.”

De Wayne Thiebaud Foundation behoudt en bevordert Thiebauds artistieke nalatenschap door werken te schenken en uit te lenen aan musea en instellingen met als doel onderwijs en studie. Hoewel dit niet de eerste werken zijn van de stichting die aan de collectie worden toegevoegd – Bult schonk al 24 Thiebaud-prints in 2021, naast de vele onderwijsprints en schilderijen die Thiebaud zelf had geschonken – opent dit geschenk nieuwe mogelijkheden voor de collectie, wetenschappelijk onderzoek en toekomstige tentoonstellingen.

Het geschenk ondersteunt ook de omvangrijke inzamelingscampagne van UC Davis, “Expect Greater: From UC Davis, For the World”, de grootste filantropische onderneming in de geschiedenis van de universiteit. Samen zorgen donateurs en UC Davis voor vooruitgang bij het opleiden van toekomstige leiders, het in stand houden van gezondere gemeenschappen en het vinden van innovatieve oplossingen voor de meest urgente uitdagingen van vandaag.

Thiebaud heeft talloze studenten en kunstenaars beïnvloed gedurende zijn lange leven en loopbaan, maar misschien niemand zozeer als zijn eigen familie, die zijn artistieke nalatenschap blijft delen met toekomstige generaties.

Een FAQ-sectie met betrekking tot het artikel:

1. Welke kunstwerken zijn toegevoegd aan de Fine Arts Collection van de University of California, Davis?
De kunstwerken toegevoegd aan de Fine Arts Collection van de University of California, Davis zijn afkomstig van gerenommeerde 20e-eeuwse kunstenaars zoals Willem De Kooning, Richard Diebenkorn, Giorgio Morandi, Henri Matisse en Pablo Picasso. Het betreft een schenking van de Wayne Thiebaud Foundation, bestaande uit 12 werken die oorspronkelijk uit de persoonlijke collectie van Thiebaud komen.

2. Wie is verantwoordelijk voor de schenking?
De schenking is mogelijk gemaakt dankzij de vrijgevigheid van de familie van Wayne Thiebaud, wiens nalatenschap wordt voortgezet door de Wayne Thiebaud Foundation. De stichting wordt geleid door Thiebauds stiefzoon, Matt Bult, die tevens voorzitter is, en zijn zonen Alex, president, en Nick, archivaris, evenals zijn vrouw Maria Bult, secretaris.

3. Wat is de waarde van de geschenken?
De geschenken, met een gezamenlijke waarde van miljoenen dollars, omvatten vijf schilderijen, vijf grafische werken en twee sculpturen van Europese kunstenaars zoals Picasso, Matisse, Frank Auerbach en Arshile Gorky, evenals Californische beeldhouwers Mark di Suvero en Manuel Neri.

4. Wat is de missie van de Thiebaud Foundation?
De Wayne Thiebaud Foundation behoudt en bevordert Thiebauds artistieke nalatenschap door werken te schenken en uit te lenen aan musea en instellingen met als doel onderwijs en studie. Het geschenk van de stichting aan de Fine Arts Collection van de University of California, Davis opent nieuwe mogelijkheden voor de collectie, wetenschappelijk onderzoek en toekomstige tentoonstellingen.

5. Wat is de omvangrijke inzamelingscampagne van UC Davis?
Het geschenk ondersteunt de omvangrijke inzamelingscampagne van UC Davis genaamd “Expect Greater: From UC Davis, For the World”, de grootste filantropische onderneming in de geschiedenis van de universiteit. De campagne heeft tot doel bij te dragen aan de vooruitgang van het onderwijs van toekomstige leiders, het behoud van gezondere gemeenschappen en het zoeken naar innovatieve oplossingen voor urgente uitdagingen van vandaag.

Belangrijke termen en jargon:
– Fine Arts Collection: De kunstverzameling van de University of California, Davis.
– Wayne Thiebaud Foundation: Een stichting die de artistieke nalatenschap van Wayne Thiebaud behoudt en bevordert.
– Nalatenschap: De bezittingen en rechten die iemand achterlaat na zijn overlijden.
– Giorgio Morandi: Een Italiaanse kunstenaar bekend om zijn stillevens.
– Henri Matisse: Een Franse kunstenaar bekend om zijn schilderijen, sculpturen en papierkunst.
– Pablo Picasso: Een beroemde Spaanse kunstenaar en een van de grondleggers van het kubisme.
– Grumbacher Gold Medallion Award: Een prijs toegekend aan kunstenaars door het Grumbacher-kunstmaterialenbedrijf.
– Manetti Shrem Museum: Een museum op de campus van de University of California, Davis.
– UC Davis: Afkorting voor University of California, Davis.
– Renaissancekunst: Een kunststroming uit de 14e tot de 17e eeuw gekenmerkt door een hernieuwde interesse in de klassieke cultuur.
– Filantropische onderneming: Een grootschalig project dat gebaseerd is op vrijgevigheid en liefdadigheid, gericht op het verbeteren van de samenleving.

Verwante links:
University of California, Davis
Wayne Thiebaud Foundation
Manetti Shrem Museum
UC Davis Giving