Unieke Duinwoning in Noordoost-Brazilië

In het noordoosten van Brazilië, aan de kust van São Miguel do Gostoso, staat Casa Attico, een uniek woonproject ontworpen door Atelier Matteo Arnone. Geïnspireerd door de natuurlijke omgeving en het constante briesje dat hier waait, heeft de architect een bijzondere woonoplossing bedacht. Het belangrijkste doel was om optimaal gebruik te maken van de natuurlijke ventilatie en de prachtige omgeving.

De woning is strategisch geplaatst op de duinen, net hoog genoeg om een panoramisch uitzicht op zee te hebben. Het fungeert als een referentiepunt in het landschap en trekt de aandacht van iedereen die voorbij komt. Het ontwerp is zorgvuldig bedacht om de wind optimaal te benutten en elk deel van het huis te ventileren.

Op de begane grond is de indeling als een windmachine. De patio’s aan de oostkant laten de wind binnenkomen en verspreiden deze door de ruimtes, waarbij de geometrie van de muren de windsterkte breekt en de vier symmetrische slaapkamers ventileert. Op het hoogste niveau zorgt de structuur van de torenmuren voor een natuurlijke ventilatie van de gevel.

Het hart van het huis is de centrale keuken, die zicht heeft op vier verschillende patio’s en het middelpunt vormt van de begane grond. Vanuit hier is er een visuele verbinding met de eerste verdieping, waar de woon- en kantoorruimtes zich bevinden. Naarmate we hoger gaan, krijgen we het gevoel alsof we ons in het midden van de uitgestrekte natuur bevinden, tot we uiteindelijk de bovenste verdieping bereiken, een kleine ruimte om van het landschap te genieten.

Casa Attico is niet alleen een prachtig voorbeeld van architectuur die rekening houdt met de omgeving, maar ook een unieke en inspirerende leefomgeving. Het laat zien hoe een goed ontwerp kan bijdragen aan het comfort en welzijn van de bewoners, terwijl het tegelijkertijd de natuurlijke schoonheid omarmt.

Veelgestelde vragen (FAQ) – Casa Attico Ontwerp

1. Wat is Casa Attico?
Casa Attico is een uniek woonproject gelegen aan de kust van São Miguel do Gostoso, in het noordoosten van Brazilië. Het is ontworpen door Atelier Matteo Arnone en is geïnspireerd door de natuurlijke omgeving en de constante bries die hier waait.

2. Wat was het belangrijkste doel van het ontwerp?
Het belangrijkste doel van het ontwerp was om optimaal gebruik te maken van natuurlijke ventilatie en de prachtige omgeving. De architect wilde een woonoplossing creëren die zich harmonieus vermengt met de natuurlijke elementen.

3. Hoe is de woning geplaatst?
De woning is strategisch geplaatst op de duinen, net hoog genoeg om een panoramisch uitzicht op zee te hebben. Het fungeert als een referentiepunt in het landschap en trekt de aandacht van iedereen die voorbij komt.

4. Hoe wordt de wind geoptimaliseerd in het ontwerp?
Op de begane grond is de indeling als een windmachine. De patio’s aan de oostkant laten de wind binnenkomen en verspreiden deze door de ruimtes, waarbij de geometrie van de muren de windsterkte breekt en de slaapkamers ventileert. Op het hoogste niveau zorgen de structuur van de torenmuren voor een natuurlijke ventilatie van de gevel.

5. Wat maakt de keuken speciaal?
Het hart van het huis is de centrale keuken, die zicht heeft op vier verschillende patio’s en het middelpunt vormt van de begane grond. Het is ontworpen om een visuele verbinding te creëren met de eerste verdieping, waar de woon- en kantoorruimtes zich bevinden.

6. Hoe wordt het comfort van de bewoners gewaarborgd?
Casa Attico toont aan hoe een goed ontwerp kan bijdragen aan het comfort en welzijn van de bewoners, terwijl het tegelijkertijd de natuurlijke schoonheid omarmt. Het gebruik van natuurlijke ventilatie en de integratie met de omgeving dragen bij aan een aangename leefomgeving.

Meer informatie vinden over Casa Attico:
Website van Atelier Matteo Arnone