William Wegman presenteert unieke collectie Polaroid-foto’s in Galeria Alta

In de tentoonstelling “2024” presenteert Galeria Alta een solotentoonstelling van een collectie 20 x 24 Polaroids van de Amerikaanse kunstenaar William Wegman. Deze bijzondere expositie geeft verzamelaars de buitengewone kans om een stuk fotografische geschiedenis in handen te krijgen, aangezien Polaroids uniek en één van een soort zijn.

In 1979 werd William Wegman uitgenodigd door de Polaroid Corporation om te werken met de toen pas ontwikkelde 20 x 24 Polaroid-camera. Geïnspireerd door dit nieuwe medium maakte Wegman enkele van zijn eerste kleurenfoto’s, waarbij hij zijn samenwerking met zijn hond Man Ray voortzette. Man Ray was een centrale figuur in Wegman’s zwart-witfoto’s en videowerk uit de jaren 70.

Wegman bleef intensief werken met de 20 x 24 Polaroid-camera tot 2007, toen Polaroid stopte met de productie van de film. Gedurende meer dan 30 jaar werken met deze camera verkende Wegman een breed scala aan thema’s, van abstractie en antropomorfisme tot surrealisme, kubisme en kleurenteorie.

Elke nieuwe hond bracht nieuwe ideeën en nieuwe manieren van werken met zich mee. Na Man Ray volgde Fay Ray in 1987, en haar kinderen en kleinkinderen vormden een grote en voortdurende cast van personages.

William Wegman werd in 1943 geboren in Holyoke, Massachusetts. Hij behaalde een B.F.A. in schilderkunst aan het Massachusetts College of Art in Boston in 1965 en een M.F.A. in schilderkunst aan de University of Illinois in 1967. Zijn werk is internationaal tentoongesteld en was te zien in belangrijke tentoonstellingen zoals “When Attitudes Become Form” in de Kunsthalle Bern in 1969 en “Documenta V” in Kassel in 1972.

Wegman’s langdurige samenwerking met zijn honden heeft hem wereldwijde bekendheid gebracht. Na het overlijden van Man Ray in 1982 begon Wegman samen te werken met Fay Ray en maakte hij uitgebreid gebruik van de Polaroid 20 x 24-camera. Met de geboorte van het nest van Fay in 1989 groeide de cast van Wegman verder, inclusief de nakomelingen van Fay en hun nakomelingen.

Naast zijn fotografisch werk heeft Wegman ook verschillende boeken gepubliceerd, waaronder “Man’s Best Friend”, “Fashion Photographs” en “William Wegman 20 x 24”. Zijn werk is te zien geweest in talloze retrospectieven over de hele wereld.

William Wegman woont in New York en Maine, waar hij doorgaat met schilderen, tekenen, videoproducties maken en foto’s maken met zijn hond Flo. De tentoonstelling “William Wegman : 20 X 24 in 2024” is te zien van 17 februari tot 22 juni 2024 in Galeria Alta in Anyós, Andorra.

Veelgestelde vragen

V: Wat is de tentoonstelling “2024” bij Galeria Alta?
A: De tentoonstelling “2024” bij Galeria Alta presenteert een solotentoonstelling van een collectie 20 x 24 Polaroids van de Amerikaanse kunstenaar William Wegman.

V: Wat maakt deze tentoonstelling bijzonder?
A: Deze tentoonstelling biedt verzamelaars de buitengewone kans om een stuk fotografische geschiedenis in handen te krijgen, aangezien de Polaroids uniek en één van a soort zijn.

V: Wie is William Wegman?
A: William Wegman is een Amerikaanse kunstenaar die bekend staat om zijn samenwerking met honden in zijn fotografisch werk.

V: Wat is de achtergrond van William Wegman’s werk met Polaroids?
A: In 1979 werd Wegman uitgenodigd door de Polaroid Corporation om te werken met de 20 x 24 Polaroid-camera. Hij maakte gebruik van dit nieuwe medium en werkte samen met zijn hond Man Ray om kleurenfoto’s te maken.

V: Wat zijn enkele thema’s die William Wegman heeft onderzocht met de 20 x 24 Polaroid-camera?
A: Gedurende meer dan 30 jaar werken met deze camera heeft Wegman een breed scala aan thema’s verkend, waaronder abstractie, antropomorfisme, surrealisme, kubisme en kleurentheorie.

Definities

– Galeria Alta: een kunstgalerie in Anyós, Andorra, waar de tentoonstelling “2024” plaatsvindt.
– 20 x 24 Polaroid: een speciaal formaat van Polaroid-film waarbij de afbeelding een grootte heeft van 20 bij 24 inch (50,8 bij 61 cm).
– Antropomorfisme: het toeschrijven van menselijke eigenschappen aan niet-menselijke wezens of objecten.
– Surrealisme: een artistieke stroming die bekend staat om zijn nadruk op droomachtige, irrationele en onbewuste elementen.
– Kubisme: een artistieke stroming die bekend staat om zijn nadruk op geometrische vormen en het weergeven van objecten vanuit verschillende perspectieven tegelijkertijd.

Gerelateerde links
Galeria Alta
Massachusetts College of Art
University of Illinois