Z-Huis: Een Stalen Architectonisch Meesterwerk Nabij Calgary

Het in Noorwegen gevestigde Saunders Architecture heeft een opvallend huis in de vorm van een Z ontworpen, bekleed met Corten staal en voorzien van vloer-tot-plafond glaswerk in de buurt van Calgary, Alberta.
Het toepasselijk genaamde Z-Huis heeft een oppervlakte van 190 vierkante meter en werd in 2022 voltooid door designbureau Saunders Architecture. Het huis is gelegen in een omgeving genaamd Carraig Ridge, een ontworpen gemeenschap die zich bevindt in een landelijke omgeving nabij de Rocky Mountains.

Het enkele verdieping tellende huis heeft drie “takken”. Bewoners betreden het huis via de noordoostelijke tak met een garage en overdekte veranda, die leidt naar een driehoekige ontvangsthal.

De openbare ruimtes bevinden zich op de centrale kruising, met een privé-suite en kantoor aan het einde van de noordwestelijke tak en de hoofdslaapkamer aan het einde van de zuidoostelijke tak.

De woonruimtes zijn voorzien van witte muren en lichte houten plafonds en vloeren. Zwarte metalen frames houden de vloer-tot-plafond ramen vast en een houtkachel hangt aan het plafond in de woonkamer.

In de keuken gaat het profiel van de kasten naadloos over in de witte muren en is er grijs marmer gebruikt voor het grote eiland. Zwarte apparaten en kranen accentueren de ruimte.

Een grote kelder biedt plaats aan technische ruimtes, opslag en ondersteunende ruimtes ondergronds.

Het team van Saunders Architecture is van mening dat het Z-Huis zeer duidelijke en functionele ideeën heeft. Ze vergelijken het ontwerp met hun eigen huis in Bergen, hoewel het plan volledig anders is omdat het moest passen bij de locatie en omgeving.

Het dak is licht gedraaid om drie wigvormige veranda’s te vormen, met gladde houten terrassen en zijkanten die uitkijken op bergen en bossen.

In tegenstelling tot het houten interieur is het huis bekleed met een Corten stalen buitenkant. “De beschermende roestlaag op het oppervlak van het gebouw geeft het een aardse, bijna organische kwaliteit,” aldus het team.

Carraig Ridge is een langlopend project geleid door Ian MacGregor en zijn dochter Kate MacGregor, die leiding geeft aan XYC Design, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de gemeenschap en het behoud van ecologisch gevoelige huizen in deze beschermde omgeving.

Carraig Ridge, gelegen in de heuvels van Banff National Park, bestaat uit 650 hectare, waarvan 550 hectare bestemd is voor natuurlijk landschap voor gemeenschapsgebruik en 100 hectare voor de ontwikkeling van 40 woningen, elk ontworpen door een prijswinnende architect.

“Het ontwerp van elke woning moest afgestemd zijn op het specifieke uitzicht, de topografie en de iets andere omgevingsomstandigheden van elk perceel,” aldus het team van Saunders Architecture.

Het Z-Huis is een van de vijf huisconcepten ontworpen door Saunders Architecture, naast ontwerpen van Amerikaanse studio’s zoals Young Projects, Olson Kundig en Cutler Anderson Architects.

Andere recente projecten van Saunders zijn onder andere een houten huis op palen boven Lake Nordås in Bergen en een kruisvormige villa op het Noorse eiland Selbjørn.

Het fotomateriaal is van Ema Peter.

Projectcredits:
Architect: Saunders Architecture
Projectarchitecten: Todd Saunders met Attila Béres, Pedro Léger Pereira, Pål Storsveen, Monika Jasikova en Joe Kellner
Lokale ontwerp- en bouwcoördinatie: XYC Design
Hoofdaannemer: Priman Homes
Interieurinrichting: Kit Interior Objects

Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Wat is het Z-Huis?
Het Z-Huis is een opvallend huis ontworpen door Saunders Architecture, gevestigd in Noorwegen. Het huis heeft de vorm van een Z en is bekleed met Corten staal. Het beschikt over vloer-tot-plafond glaswerk en is gelegen in de buurt van Calgary, Alberta.

2. In welke omgeving bevindt het Z-Huis zich?
Het Z-Huis is gelegen in Carraig Ridge, een ontworpen gemeenschap in een landelijke omgeving nabij de Rocky Mountains. Carraig Ridge is een project dat wordt geleid door Ian MacGregor en Kate MacGregor, dat is gericht op het behoud van ecologisch gevoelige huizen in deze beschermde omgeving.

3. Hoe ziet het interieur van het Z-Huis eruit?
De woonruimtes van het Z-Huis zijn voorzien van witte muren en lichte houten plafonds en vloeren. Zwarte metalen frames houden de vloer-tot-plafond ramen vast en er is een houtkachel aan het plafond in de woonkamer. De keuken heeft kasten die naadloos overgaan in de witte muren en een groot eiland met grijs marmer. Zwarte apparaten en kranen accentueren de ruimte.

4. Wat is het bijzondere aan de buitenkant van het Z-Huis?
In tegenstelling tot het houten interieur is het Z-Huis bekleed met een Corten stalen buitenkant. Het oppervlak van het gebouw heeft een beschermende roestlaag die het een aardse, bijna organische kwaliteit geeft.

5. Welke andere projecten zijn recentelijk door Saunders Architecture gedaan?
Naast het Z-Huis heeft Saunders Architecture nog andere recente projecten uitgevoerd, waaronder een houten huis op palen boven Lake Nordås in Bergen en een kruisvormige villa op het Noorse eiland Selbjørn.

Saunders Architecture
Carraig Ridge