Ellen Sheehan: Een Fotografe Geïnspireerd door de Schoonheid van haar Eigen Achtertuin

Ellen Sheehan, een inwoner van Brunswick, staat bekend als de “achtertuinfotografe” en binnenkort zullen haar werken te zien zijn in het Museum van de Kust van Carolina. Het StarNews interviewde onlangs de kunstenares in aanloop naar haar tentoonstelling.

Over de fotografe
Al 20 jaar combineert Sheehan haar leven als voltijds vervangende leerkracht met dat van moeder. Het was de perfecte balans tussen buitenshuis werken en het opvoeden van haar twee kinderen. Tijdens haar tijd bij de Poughkeepsie Journal begon ze haar carrière in marketing, waar ze werkte in de sportafdeling als klerk en vervolgens als assistente van de hoofdredacteur.

“In de sportafdeling vond ik mijn passie voor fotografie,” aldus Sheehan.

In 2007 kreeg Sheehan een beroerte als reactie op medicatie, wat haar schrijf- en leesvaardigheden beschadigde. Als deel van haar revalidatie kreeg ze een camera en herontdekte ze haar passie voor het vastleggen van situaties om haar heen.

“Maar God is goed, Hij gaf me het geschenk van fotografie,” zei Sheehan.

Sheehans passie voor fotografie groeide toen ze in 2011 een DSLR-camera cadeau kreeg van haar echtgenoot Tim tijdens Kerstmis. “Het is moeilijk uit te leggen, maar ik zie alles als een foto,” zei Sheehan. Ze vormt zich nu vooral uit via fotografie.

Welke foto’s vind je het leukst om te maken?
Sheehan haalt haar inspiratie uit de fotorealisme stijl van schilder Norman Rockwell. Ze houdt ervan om beweging vast te leggen in haar foto’s, zoals mensen op het sportveld en wilde dieren in hun natuurlijke omgeving. Ze geniet ervan om de schoonheid van haar eigen achtertuin op Ocean Isle Beach vast te leggen.

“Ik pleit voor het samenleven met en beschermen van wilde dieren in hun natuurlijke habitat,” aldus Sheehan.

Hoe ben je bekend geworden als de ‘achtertuinfotografe’?
Het bekijken van vogels in de achtertuin stond hoog op het lijstje van belangrijke dingen in een huis. Ze vonden het perfecte huis aan een vijver in Ocean Island Beach, waar onder andere alligators, reigers, Hood Mergansers, ibissen, kikkers, schildpadden en nog veel meer te vinden zijn.

Een kans die ontstond tijdens COVID was dat Sheehan begon met het fotograferen van vogels in haar eigen achtertuin. Het was een gelegenheid om haar fotografische vaardigheden te verbeteren en in contact te blijven met vrienden en familie die ver weg woonden. Toen Sheehans broer in maart 2020 overleed aan kanker, begon ze vogels in haar eigen achtertuin te fotograferen en de foto’s op Facebook te delen, wat haar de titel “achtertuinfotografe” opleverde.

Is dit je eerste opening?
“Dit is mijn eerste solotentoonstelling,” zei Sheehan. “Ik maakte deel uit van een groepstentoonstelling in Richmond, Texas, in 2019. Het is een eer dat mijn werk erkend wordt door het museum. De kustgemeenschappen van Carolina zijn mijn achtertuincanvas en het delen van mijn liefde voor de regio door middel van mijn fotografie is zo persoonlijk bevredigend.”

Wanneer is de tentoonstelling?
Sheehans kunstwerken, met lokale wilde dieren en opmerkelijke locaties in Brunswick County, zullen te zien zijn van 7 maart tot half september. Haar officiële opening vindt plaats tijdens de tweede jaarlijkse Community Day van Brunswick County in het museum, op zaterdag 9 maart van 10.00 tot 16.00 uur. De kunstenares zal gedurende het evenement beschikbaar zijn om haar werk te bespreken, behalve van 12.00 tot 13.00 uur. Het museum is gevestigd op 21 East Second St., Ocean Isle Beach.

“Fotografie is mijn ontspanning en herinnert me eraan in welke mooie regio ik woon. Het moment dat ik (VS) 17 oversteek naar de kust, verandert mijn gemoedstoestand meteen en inspireert mijn fotografie,” aldus Sheehan.

Veelgestelde vragen:

1. Wie is Ellen Sheehan?
Ellen Sheehan is een inwoner van Brunswick en staat bekend als de “achtertuinfotografe”. Ze combineert al 20 jaar haar leven als voltijds vervangende leerkracht met dat van moeder.

2. Hoe is Sheehan begonnen met fotografie?
Sheehan ontdekte haar passie voor fotografie toen ze werkte in de sportafdeling van de Poughkeepsie Journal. In 2011 kreeg ze een DSLR-camera cadeau van haar echtgenoot en sindsdien is haar passie voor fotografie gegroeid.

3. Welke soorten foto’s maakt Sheehan het liefst?
Sheehan haalt haar inspiratie uit de fotorealisme stijl van schilder Norman Rockwell. Ze houdt ervan om beweging en wilde dieren in hun natuurlijke omgeving vast te leggen. Ze geniet vooral van het fotograferen van de schoonheid van haar eigen achtertuin op Ocean Isle Beach.

4. Hoe is Sheehan bekend geworden als de ‘achtertuinfotografe’?
Tijdens COVID begon Sheehan vogels in haar eigen achtertuin te fotograferen en de foto’s op Facebook te delen. Deze activiteit bracht haar de titel “achtertuinfotografe”.

5. Is dit Sheehans eerste tentoonstelling?
Ja, dit is haar eerste solotentoonstelling. Ze heeft eerder deelgenomen aan een groepstentoonstelling in Richmond, Texas in 2019.

6. Wanneer en waar vindt de tentoonstelling plaats?
De tentoonstelling van Sheehans kunstwerken, met lokale wilde dieren en opmerkelijke locaties in Brunswick County, zal te zien zijn van 7 maart tot half september in het Museum van de Kust van Carolina. De officiële opening vindt plaats tijdens de tweede jaarlijkse Community Day van Brunswick County in het museum, op zaterdag 9 maart van 10.00 tot 16.00 uur. Het museum is gevestigd op 21 East Second St., Ocean Isle Beach.

Definities:

– DSLR-camera: Een DSLR-camera (Digital Single Lens Reflex-camera) is een digitale camera waarbij het beeld door een spiegel en een pentaprisma in de zoeker wordt weergegeven.

Gerelateerde links:
Het Museum van de Kust van Carolina