Rawi Arquitetura: 10 Years of Experiential Quality and Creative Work in São Paulo

Het architectenbureau Rawi Arquitetura viert haar 10-jarig bestaan met projecten die gericht zijn op ervaringskwaliteit, zuiverheid, uniciteit en contextualisme. In 2023 hebben ze een nieuwe ruimte verworven, een kans om hun taal te verkennen en de identiteit te vertegenwoordigen die ze in de loop der jaren hebben ontwikkeld. Het kantoor bevindt zich aan de beroemde Faria Lima Avenue in São Paulo. De ruimte is ontworpen als een oase van plezier, sereniteit en vertraging, waardoor er ruimte is voor creatief werk te midden van de drukte van de omgeving. Dit wordt gerealiseerd door het gebruik van licht hout en het veelvuldig gebruik van wit, wat puurheid en rust brengt. Daarnaast is er het groen dat af en toe verschijnt in materialen en planten, wat in dialoog staat met de vegetatie buiten. Ook is er het zichtbare beton, een kenmerk van de São Paulo school of architecture.

Een van de belangrijkste doelen van het project was om de meest in het oog springende oorspronkelijke kenmerken van het pand te behouden en te onthullen, zoals de parketvloer, het zichtbare betonnen plafond en de muur met de oude tegellijm. De pantry-ruimte komt naar voren als een zwevende box, bevestigd aan de omgeving en profiterend van de muur van de badkamers. De originele muren zijn afgebroken, waardoor er een kruisventilatie mogelijk is tussen de openingen en het uitzicht wordt verbeterd. De ruimte is verdeeld in twee delen: aan de ene kant een verticaliseerde, verdichte laan met bomen dichter bij de ramen en aan de andere kant een woongebied met meer afstand tussen de bomen, laagbouwhuizen en een wijder uitzicht.

De integratie van de ruimte, door middel van de sloopwerkzaamheden, leidt bij Rawi Arquitetura tot een creatief proces dat gebaseerd is op collectief en participatief werk. Dit wordt ook weerspiegeld in de grote centrale tafel, die uitnodigt tot uitwisseling en samenwerking. De twee tafels hebben een bijzonder ontwerp met vergelijkbare vormen, maar verschillende materialen. Terwijl de werktafel van hout is gemaakt, is de vergaderruimte tafel gemaakt van metaalwerk met een geborsteld Quartzito Taj Mahal blad. Deze elementen dragen bij aan het creëren van een studio sfeer, door middel van het integreren van meubilair, het gebruik van materiaalstalen en decoratieve stukken op de planken aan de muur. Om nieuwe ruimtes te creëren zonder muren, zijn er verschillende middelen gebruikt, zoals de open metalen boekenkast die de wachtruimte afbakent en meer privacy biedt zonder deze af te sluiten van de rest van het kantoor. Ook is er een gordijn dat de werk- en vergaderruimtes scheidt, met een transparante karakter dat lichtheid en sereniteit brengt, terwijl de configuratiemogelijkheden zorgen voor veelzijdigheid en speelsheid in de omgeving.

Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van het nieuwe kantoor van architectenbureau Rawi Arquitetura?
– Het nieuwe kantoor is ontworpen als een oase van plezier, sereniteit en vertraging te midden van de drukte van de omgeving.
– Het maakt gebruik van licht hout en witte kleuren om puurheid en rust te brengen.
– Er is sporadisch groen aanwezig in materialen en planten, dat in dialoog staat met de natuurlijke vegetatie buiten.
– Het kantoor heeft zichtbaar beton, een kenmerk van de São Paulo-school voor architectuur.

2. Wat waren de doelen van het renovatieproject van het nieuwe kantoor?
– Het behouden en onthullen van de meest opvallende oorspronkelijke kenmerken van het pand, zoals de parketvloer, het zichtbare betonnen plafond en de muur met oude tegellijm.
– Het creëren van een gevoel van integratie door het slopen van enkele muren en het verbeteren van het uitzicht en de luchtstroom.
– Het verdelen van de ruimte in een verticaliseerde, verdichte laan en een woongebied, met verschillende afstanden tussen bomen en een verschillend uitzicht.

3. Hoe wordt de integratie van de ruimte en het creatieve proces benadrukt bij Rawi Arquitetura?
– Het slopen van muren leidt tot een creatief proces gebaseerd op collectief en participatief werk.
– Er is een grote centrale tafel die uitnodigt tot uitwisseling en samenwerking.
– De werktafel en vergaderruimte tafel hebben vergelijkbare vormen maar verschillende materialen, bijdragend aan de studio sfeer.
– Meubilair, materiaalstalen en decoratieve stukken worden geïntegreerd in de ruimte.

4. Welke middelen worden gebruikt om nieuwe ruimtes te creëren zonder muren?
– Een open metalen boekenkast die de wachtruimte afbakent en meer privacy biedt zonder volledig afgesloten te zijn van de rest van het kantoor.
– Een gordijn dat werk- en vergaderruimtes scheidt, met een transparant karakter dat lichtheid en sereniteit brengt.
– Configuratiemogelijkheden zorgen voor veelzijdigheid en speelsheid in de omgeving.

Belangrijke termen/jargon:
– Contextualisme: Een ontwerpaanpak die erop gericht is om architectuur te laten passen en reageren op de omgeving waarin het zich bevindt.

Aanbevolen links:
rawiarquitetura.com.br (Hoofdwebsite van het architectenbureau Rawi Arquitetura)