Kleurrijk en Intuïtief: Uman’s Nieuwe Wereld

Uman staat niet bekend als een liefhebber van reizen, maar haar werk wordt sterk beïnvloed door migratie en beweging. Geboren in Somalië, verliet ze op jonge leeftijd haar thuisland vanwege de burgeroorlog en verhuisde ze naar Denemarken. Vervolgens vertrok ze naar New York City voordat ze zich uiteindelijk vestigde in upstate New York. In een interview met CNN legde Uman uit dat ze zich niet creatief kon voelen in de drukte van de stad.

Haar studio, die ze haar “fort” noemt, is de plek waar ze zich het meest thuis, gelukkig en vrij voelt. Deze gevoelens van vrijheid komen tot uiting in Uman’s nieuwste werk, dat momenteel te zien is bij Hauser & Wirth London. De tentoonstelling, getiteld “Darling sweetie, sweetie darling”, is een kleurrijke wereld vol invloeden uit verschillende culturen, ruimtes en tijden.

De galerieruimte wordt versierd met zeven prachtige schilderijen, allemaal levendige explosies van kleur die teruggrijpen naar Uman’s jeugd. Haar herinneringen aan Kenia, waar alles intens en zintuiglijk was, spelen een belangrijke rol in haar werk. Veelvoorkomende motieven zoals geometrische vormen of ronddraaiende spiralen komen terug in de schilderijen, die worden gekenmerkt door een diepblauw kleurenpalet met juweeltonen.

Uman benadrukt dat haar schilderproces wordt geleid door intuïtie en instinct. Ze laat haar stemming op een bepaalde dag bepalen hoe ze het schilderij benadert en herhaalt voortdurend het proces van aanbrengen en beoordelen. Voor haar zijn de schilderijen niet alleen een emotionele reactie op haar omgeving, maar ook een vorm van zelfportret en een uitbreiding van wie ze is.

De werken in de tentoonstelling hebben ook een onderlinge verbondenheid. Uman werkte gelijktijdig aan meerdere kunstwerken gedurende de tweede helft van 2023. Ze beschouwt ze als een familie van schilderijen die allemaal een stukje van elkaar bevatten.

Uman’s werkwijze is het resultaat van haar ervaringen in New York City, waar ze moest improviseren met de materialen die ze had. Ze stretcht vaak haar eigen canvas en gebruikt een mix van technieken om verschillende effecten te creëren, zoals het aanbrengen van verf met droge kwasten of met haar handen.

Het hoogtepunt van de tentoonstelling is een mural die speciaal voor de expositie is geschilderd. Het zwarte kunstwerk op een wit canvas heeft duidelijk zichtbare penseelstreken die vanuit alle hoeken te zien zijn. Aan beide zijden van de mural hangen kleinere kleurrijke werken met ronde spiegels. Uman legt uit dat de spiegels nostalgisch voor haar zijn, omdat ze als kind kleding droeg met cirkelvormige spiegels tijdens het vieren van Eid. Hoewel ze een haat-liefdeverhouding met spiegels heeft, kan ze niet zonder ze leven.

De tentoonstelling van Uman biedt een levendige en intuïtieve kijk op haar kleurrijke wereld, waarin haar herinneringen, emoties en identiteit samenkomen.

Veelgestelde vragen:
1. Wie is Uman?
Uman is een kunstenaar geboren in Somalië en momenteel gevestigd in upstate New York. Haar werk wordt beïnvloed door migratie en beweging.

2. Waar is Uman’s nieuwste werk te zien?
Uman’s nieuwste werk is momenteel te zien bij Hauser & Wirth London.

3. Wat is de titel van de tentoonstelling?
De tentoonstelling heet “Darling sweetie, sweetie darling”.

4. Wat zijn enkele kenmerken van Uman’s schilderijen?
Uman’s schilderijen zijn levendige explosies van kleur, met geometrische vormen en ronddraaiende spiralen. Ze hebben een diepblauw kleurenpalet met juweeltonen.

5. Hoe beschrijft Uman haar schilderproces?
Uman’s schilderproces wordt geleid door intuïtie en instinct. Haar stemming op een bepaalde dag bepaalt hoe ze het schilderij benadert.

6. Wat is de betekenis van de spiegels in Uman’s werk?
De spiegels in Uman’s werk hebben voor haar een nostalgische waarde, omdat ze als kind kleding droeg met cirkelvormige spiegels tijdens het vieren van Eid.

Definities:
– Migratie: Het proces van verhuizen van het ene gebied naar het andere, meestal met de intentie om zich permanent te vestigen.
– Beweging: Het actief verplaatsen van mensen van de ene plaats naar de andere, vaak vanwege persoonlijke of economische redenen.
– Penseelstreken: De markeringen of bewegingen van een penseel waarmee verf wordt aangebracht op een oppervlak.

Suggesties voor relevante links:
Hauser & Wirth – De officiële website van Hauser & Wirth, waar Uman’s tentoonstelling momenteel te zien is.