Vocabolo Moscatelli: Van klooster tot hotel in Umbrië

In de prachtige regio Umbrië, Italië, bevindt zich een 12e-eeuws klooster genaamd Vocabolo Moscatelli, dat is omgetoverd tot een boetiekhotel door het Florentijnse bureau Archiloop. Het doel was om de “rustieke eenvoud” van de locatie te behouden tijdens de renovatie.

Vocabolo Moscatelli ligt op het platteland nabij het gehucht Calzolaro, dicht bij de Toscaanse grens, op een afgelegen landgoed omringd door bos. Het pand werd ontdekt door chef-kok Frederik Kubierschky en zijn partner Catharina Lütjens, die samen met architect Jacopo Venerosi Pesciolini van Archiloop de verschillende 800 jaar oude stenen gebouwen hebben gerestaureerd.

Met als doel de historische charme en zoveel mogelijk originele kenmerken te behouden, heeft het team de oorspronkelijke houten vloeren, blootgestelde terracotta bakstenen en plafondbalken behouden, samen met details van messing, ijzer en steen. Ze werkten samen met lokale ambachtslieden aan de restauratie van deze elementen en hebben ook nieuwe stukken van kunstenaars en ontwerpers uit de regio geïntegreerd.

“Vocabolo Moscatelli brengt de steenhouwer, smid en houtbewerker samen met de ambachtelijke makers: keramisten, tegelmakers en schilders, waardoor een boetiekstijl canvas ontstaat dat een eerbetoon brengt aan het verleden en tegelijkertijd designreferenties van het heden in zich opneemt,” aldus het hotelpersoneel.

Nieuwe toevoegingen aan de locatie zijn onder andere een travertijn zwembad, dat met kleuren is afgestemd op het omringende bos en de mediterrane tuinen van Fabiano Crociani. Deze elementen worden naadloos samengevoegd tot een sjabloon van rustieke eenvoud met hart, aldus het team.

Vocabolo Moscatelli biedt 12 ruime gastensuites, elk uniek en met een “monastieke chic” stijl. Het hotel beschikt over acht suiten in het hoofdgebouw en nog vier verspreid over de aangelegde tuinen. Elke suite heeft een eigen kleurenpalet en verzameling designstukken, zoals een sculpturale zwarte tweepersoonsbadkuip op een van de terrassen en diverse handgemaakte bedden.

Meubels en producten zijn afkomstig van Italiaanse merken, zoals buitenmeubilair van Paola Lenti en verlichting van Davide Groppi en Flos. De badkamers zijn verfraaid met met de hand geglazuurde tegels van het lokale Umbriaanse bedrijf Cotto Etrusco, die een mooi contrast vormen met het ruwe metselwerk van de dikke muren van het gebouw.

Het omzetten van historische gebouwen in gastenverblijven is een veelvoorkomend fenomeen in Umbrië, van afgelegen vakantiehuizen zoals de uitkijktoren Torre di Moravola tot uitgestrekte plattelandsestate zoals Castello di Reschio. Verschillende kloosters in Italië hebben ook een nieuw leven gekregen als hotels, waaronder het Monastero Arx Vivendi nabij het Gardameer.

Fotografie door Fabio Semeraro.

FAQ’s:

1. Wat is Vocabolo Moscatelli?
Vocabolo Moscatelli is een 12e-eeuws klooster dat is omgetoverd tot een boetiekhotel in de regio Umbrië, Italië.

2. Wie heeft Vocabolo Moscatelli gerestaureerd?
Het klooster is gerestaureerd door het Florentijnse bureau Archiloop, in samenwerking met chef-kok Frederik Kubierschky en zijn partner Catharina Lütjens, evenals architect Jacopo Venerosi Pesciolini.

3. Welke originele kenmerken zijn behouden gebleven tijdens de renovatie?
Het team heeft de oorspronkelijke houten vloeren, blootgestelde terracotta bakstenen en plafondbalken behouden. Daarnaast zijn er ook details van messing, ijzer en steen bewaard gebleven.

4. Wat zijn enkele nieuwe toevoegingen aan de locatie?
Enkele nieuwe toevoegingen aan de locatie zijn onder andere een travertijn zwembad dat is afgestemd op het omringende bos en mediterrane tuinen van Fabiano Crociani.

Definities:

– Boetiekhotel: Een klein hotel met een unieke stijl en karakter, vaak met individueel ontworpen kamers en persoonlijke service.
– Monastieke chic: Een stijl die geïnspireerd is op kloosterachtige elementen en eenvoudige elegantie uitstraalt.

Suggested related links:
Archiloop
Paola Lenti
Davide Groppi
Flos
Cotto Etrusco