In zijn thuisstudio in New Orleans kan kunstenaar Michael Deas maandenlang werken aan één enkel olieverfschilderij. Maar verzamelaars hoeven slechts enkele centen uit te geven om een afdruk te bezitten van zijn meest populaire werken. Zijn portretten worden verkocht voor slechts enkele centen. Deas heeft 25 postzegels gemaakt voor de Amerikaanse posterijen.

“Ik heb een vriend die me graag de meest bekende kunstenaar noemt die je nog nooit hebt gehoord,” zei hij. Hij mag zijn handtekening niet zetten op de schilderijen die gebruikt worden op de postzegels, wat betekent dat hij misschien geen bekende naam is. Maar zijn onderwerpen zijn zeker bekend – hij is verantwoordelijk voor een indrukwekkende galerij van Amerikaanse iconen.

Deas zei: “Als je een postzegel maakt, moet je die persoon vertegenwoordigen op het hoogtepunt van zijn leven.”

Hij kiest niet zelf wie een postzegel krijgt (een comité van burgers doet aanbevelingen aan de postmeester-generaal, waarna een kunstdirecteur het werk toewijst). In bijna drie decennia tijd is Deas gevraagd om iedereen te schilderen, van Amerikaanse presidenten (Gerald Ford, George H.W. Bush) tot Hollywoodsterren (James Dean, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Humphrey Bogart).

In de jaren ’90 had Deas zijn eigen ervaring met Hollywood, toen Columbia Pictures hem vroeg om hun logo te herontwerpen. Gevraagd naar zijn ervaring om zijn werk op het scherm te zien, lachte hij en zei: “Het is geweldig! Het is leuk om te zien.”

Ondanks hardnekkige geruchten is de “fakkelvrouw” van Columbia NIET Annette Bening. Deas gebruikte de grafisch kunstenaar Jenny Joseph uit New Orleans als model voor zijn olieverfschilderij. “Ik denk dat ik me zou herinneren als Annette Bening voor me had geposeerd!” zei hij. Hoewel Deas meestal werkt met foto’s, heeft hij af en toe ook zelf geposeerd. “Ik moest een portret van Benjamin Franklin schilderen voor de cover van Time Magazine,” zei hij, “en ik had moeite om te werken met de bestaande portretten van hem. Dus uiteindelijk gebruikte ik mezelf als model omdat ik helaas hetzelfde haarlijn heb als Benjamin Franklin.”

Deas heeft zes Time Magazine covers geschilderd, voornamelijk van presidenten. Hij heeft ook de autobiografie van goochelaar David Blaine gedaan. Maar hij keert altijd terug naar de postzegels. Is het lucratief werk? “Nee! Zeker niet,” antwoordde hij. “Daarom doe ik het. Het voelt als een eer dat ik gevraagd ben om iets te doen. Ik beschouw het als een voorrecht.”

De eerste postzegel die Deas ooit schilderde was van de auteur en mede-inwoner van New Orleans, Tennessee Williams. Naast het afbeelden van de man zelf, wilde Deas ook een eerbetoon brengen aan het beroemdste werk van Williams: “Als je heel goed naar die postzegel kijkt, zie je op de achtergrond een straatbeeld. En als je het met een vergrootglas bekijkt, zie je een enkele persoon zitten in de tram. En dat is bedoeld om Blanche Dubois voor te stellen, de heldin van ‘A Streetcar Named Desire’.”

De meest recente postzegel van Deas – een portret van rechter Ruth Bader Ginsburg van het Hooggerechtshof – werd afgelopen najaar uitgebracht. Huidige regels bepalen dat een persoon minstens drie jaar dood moet zijn voordat ze worden afgebeeld op een postzegel.

FAQ

1. Wat voor kunstwerken maakt Michael Deas?
Michael Deas maakt olieverfschilderijen, zoals portretten van bekende personen.

2. Hoeveel kosten de afdrukken van Deas’ kunstwerken?
De afdrukken van Deas’ kunstwerken worden verkocht voor slechts enkele centen.

3. Voor wie heeft Deas postzegels gemaakt?
Deas heeft postzegels gemaakt voor de Amerikaanse posterijen. Hij heeft portretten geschilderd van personen zoals Amerikaanse presidenten en Hollywoodsterren.

4. Wie beslist welke personen worden afgebeeld op een postzegel?
Een comité van burgers doet aanbevelingen aan de postmeester-generaal, waarna een kunstdirecteur het werk toewijst.

5. Heeft Deas zijn eigen ervaring met Hollywood gehad?
Ja, Deas heeft in de jaren ’90 het logo van Columbia Pictures herontworpen.

6. Wie is de “fakkelvrouw” van Columbia op het logo?
De “fakkelvrouw” van Columbia is niet Annette Bening, maar Jenny Joseph, een grafisch kunstenaar uit New Orleans.

7. Heeft Deas zelf ook geposeerd voor zijn kunstwerken?
Ja, Deas heeft af en toe ook zelf geposeerd voor zijn kunstwerken, zoals voor het portret van Benjamin Franklin op de cover van Time Magazine.

8. Welke andere projecten heeft Deas gedaan?
Deas heeft zes Time Magazine covers geschilderd, voornamelijk van presidenten. Hij heeft ook de autobiografie van goochelaar David Blaine geïllustreerd.

9. Is het werken aan postzegels lucratief?
Nee, volgens Deas is het werken aan postzegels niet lucratief. Hij beschouwt het als een eer en een voorrecht om gevraagd te worden om iets te doen.

10. Wie was de eerste persoon die Deas afbeeldde op een postzegel?
De eerste postzegel die Deas ooit schilderde was van auteur Tennessee Williams, die ook een mede-inwoner was van New Orleans.

Belangrijke termen en jargon:
– Olieverfschilderijen: Kunstwerken die zijn gemaakt met olieverf.
– Postmeester-generaal: De hoogste rang in de hiërarchie van de posterijen, verantwoordelijk voor het beheer en toezicht op het postdienstennetwerk.
– Grafisch kunstenaar: Een kunstenaar die zich specialiseert in grafisch ontwerp, zoals illustraties, logo’s en andere visuele elementen.
– Autobiografie: Een levensbeschrijving die is geschreven door de persoon zelf.

Voor meer informatie, bezoek de website.