Cape Town: Een Nieuwe Bestemming voor Kunstliefhebbers

Cape Town, de hoofdstad van Zuid-Afrika, ook wel bekend als de “Moederstad”, onthult zichzelf in lagen die haar verschillende facetten laten zien. De majestueuze silhouet van de Tafelberg kan bijvoorbeeld worden gecontrasteerd met de informele uitgestrektheid van Khayelitsha – haar geïmproviseerde woningen zijn een schrijnende herinnering aan de sociaaleconomische realiteit die binnen dit land bestaat. Zuid-Afrikanen worden gezegd een uniek vermogen te hebben om pijn te transformeren in kracht. Deze geest vertaalt zich naadloos naar de kunstwereld.

Vooraanstaande galeries zoals Everard Read, Goodman Gallery, Stevenson, Southern Guild en Gallery MoMo hebben geholpen om de reputaties op te bouwen van talenten zoals David Goldblatt, Mikhael Subotzky, Zanele Muholi, Mary Sibande, Dada Khanyisa en Lady Skollie, die internationale bekendheid hebben verworven. Nieuwere kunstruimtes zoals WhatIftheWorld, 99 Loop Gallery, The Fourth en THK Gallery blijven de definitie van Afrikaanse kunst verbreden door de kunstenaars die zij vertegenwoordigen naar het wereldtoneel te brengen en internationale kunstenaars naar Zuid-Afrika te halen.

“Dit conversatie is tweezijdig,” zei Linda Pyke, directeur van THK Gallery. “Wij stellen internationale kunstenaars voor aan onze markt, terwijl wij onze lokale talenten aan de wereld presenteren. Deze uitwisseling gaat niet alleen over het tonen van kunst; het gaat er ook om dat we eigenaar worden van een verhaal dat vaak werd bepaald door anderen.”

Maar het zijn niet alleen de galeries en musea die een rol spelen in de bloeiende kunstscene van Kaapstad. Ook privé-instellingen dragen hier aan bij. Ze bieden kunstenaars de tools die ze nodig hebben om hun verhalen te vertellen en bevorderen zo zichtbaarheid en mentorschap. Deze impact strekt zich uit tot ver buiten individueel succes. Het leidt tot het herschrijven van verhalen, het uitdagen van percepties en uiteindelijk tot het behouden van kennis en het verheffen van gemarginaliseerde gemeenschappen.

Een krachtig voorbeeld van dit engagement is het Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (Zeitz MOCAA). Het is een openbare, non-profit instelling en herbergt de grootste collectie hedendaagse kunst van Afrika. Het museum bevordert actief programma’s om intercultureel begrip en inclusiviteit te bevorderen. Gratis toegang op bepaalde dagen benadrukt hun inzet voor toegankelijkheid.

Een ander belangrijk instituut is de Norval Foundation, dat gewijd is aan het onderzoek en behoud van 20e- en 21e-eeuwse Afrikaanse kunst. De stichting streeft naar het bevorderen van hedendaagse kunst door middel van kunstenaarsopdrachten, onderwijs en het beheer van de Homestead Collection. Deze collectie omvat een uitgebreide verzameling kunstwerken van Zuid-Afrikaanse kunstenaars uit de 20e eeuw, evenals een groeiend aantal werken van hedendaagse kunstenaars uit het Afrikaanse continent en de diaspora.

De kunstscene van Kaapstad is jong, complex en vol potentieel. Het weerspiegelt de strijd en triomfen van een natie die zich nog steeds ontwikkelt en heeft snel de status van een kunsthoofdstad verdiend. Deze stad zal altijd een voortdurende preoccupatie hebben met het lezen van de zeitgeist van kunst en cultuur, niet alleen uniek voor Kaapstad, maar juist versterkt door de tastbare en zelf-evidente ongelijkheden binnen de kunstwereld, volgens kunstkenner Maledu.

Veelgestelde vragen over de kunstscene in Kaapstad

1. Wat zijn enkele bekende galeries in Kaapstad?
Enkele bekende galeries in Kaapstad zijn Everard Read, Goodman Gallery, Stevenson, Southern Guild en Gallery MoMo.

2. Welke lokale en internationale kunstenaars hebben bekendheid verworven in Kaapstad?
Enkele kunstenaars die bekendheid hebben verworven in Kaapstad zijn David Goldblatt, Mikhael Subotzky, Zanele Muholi, Mary Sibande, Dada Khanyisa en Lady Skollie.

3. Welke rol spelen privé-instellingen in de kunstscene van Kaapstad?
Privé-instellingen in Kaapstad spelen een belangrijke rol door kunstenaars de tools te bieden die ze nodig hebben om hun verhalen te vertellen en zichtbaarheid en mentorschap te bevorderen.

4. Wat is het Zeitz Museum of Contemporary Art Africa?
Het Zeitz Museum of Contemporary Art Africa is een openbare, non-profit instelling met de grootste collectie hedendaagse kunst van Afrika. Het museum bevordert intercultureel begrip en inclusiviteit en biedt bepaalde dagen gratis toegang aan.

5. Wat is de Norval Foundation en wat doen ze?
De Norval Foundation is gewijd aan het onderzoek en behoud van 20e- en 21e-eeuwse Afrikaanse kunst. Ze bevorderen hedendaagse kunst door middel van kunstenaarsopdrachten, onderwijs en het beheer van de Homestead Collection, een collectie van kunstwerken van Zuid-Afrikaanse en hedendaagse Afrikaanse kunstenaars.

Belangrijke termen:
– Tafelberg: Een majestueuze berg in Kaapstad die een iconische eigenschap van de stad is.
– Khayelitsha: Een informele nederzetting in Kaapstad met geïmproviseerde woningen.
– Sociaaleconomische realiteit: Verwijst naar de werkelijke situatie van de economie en de samenleving, met name in termen van sociale en economische ongelijkheid.
– Galeries: Instellingen waar kunstwerken worden tentoongesteld en verkocht.
– Musea: Instellingen waar kunst, cultureel erfgoed en andere objecten van wetenschappelijke, historische of artistieke waarde worden bewaard en tentoongesteld.
– Kunstenaars: Personen die zich bezighouden met het creëren van kunst, zoals schilders, beeldhouwers, fotografen, etc.
– Hedendaagse kunst: Kunst die is gemaakt in de moderne tijd en zich bezighoudt met actuele thema’s en technieken.
– Diaspora: De verspreiding van een volk of culturele groep buiten hun oorspronkelijke gebied.

Verwante links:
Everard Read
Goodman Gallery
Stevenson
Southern Guild
Gallery MoMo
WhatIftheWorld
99 Loop Gallery
The Fourth
THK Gallery
Zeitz Museum of Contemporary Art Africa
Norval Foundation