CEBRA ontwerpt drie bezoekerscentra in Albanië met betonnen platen die refereren aan verschuivende tektonische platen

Het Deense architectenbureau CEBRA heeft zijn ontwerpen onthuld voor drie bezoekerscentra in Albanië, die zullen worden bekroond met uitstekende betonnen platen die verwijzen naar “verschuivende tektonische platen”.

CEBRA heeft de centra ontworpen voor Vjosa National Park – het “eerste wilde rivier nationale park” van Europa – dat in 2023 werd opgericht om 13.000 hectare van de regio rond de Vjosa-rivier te behouden.
Het doel van het project is om meeslepende ruimtes te creëren voor kennisdeling en ecotoerisme.
Betonnen platen zullen de drie bezoekerscentra in Vjosa National Park bekronen. “Het belangrijkste doel van ons architectonische idee is om te illustreren hoe een wilde rivier in wisselwerking staat met het landschap,” zei Mikkel Frost, medeoprichter van CEBRA tegen Dezeen.
“De projecten moeten integreren met de natuurlijke omgeving tot het punt waar ze bijna verdwijnen,” vervolgde hij.

“We willen dat ze verschijnen als onderdeel van de natuur in plaats van gefabriceerde objecten die erin zijn geplaatst.”
Het Tepelenë Bezoekerscentrum zal het grootste van de drie gebouwen zijn van CEBRA. In het hele project zullen de drie structuren educatieve, onderzoek-, tentoonstellings- en gemeenschapsprogramma’s organiseren om het publiek te stimuleren de ecosystemen van het park te verkennen.
Elk centrum zal aandacht besteden aan verschillende aspecten van de omgeving, maar zal een monolithische, geometrische taal delen die is geïnspireerd op de natuurkrachten die de Vjosa-rivier hebben gevormd.
Een dubbelhoge lobby zal het centrum vormen van het Tepelenë Bezoekerscentrum. “De architectuur voor alle drie de centra bestaat slechts uit twee elementen: rotsen en platen, die op verschillende manieren worden gecombineerd, gestapeld en geplaatst,” legde Frost uit.
“De platen, allemaal gegoten in ruw beton, symboliseren tektonische beweging en dienen als dak- en vloerplaten. De rotsen die deze platen dragen verwijzen naar het rotsachtige landschap en het terrein langs de rivier.”
Grote rotsblokken en aangelegde elementen zullen de interieurs doorkruisen. Het meest significante element van het project is het Tepelenë Bezoekerscentrum, dat zich zal bevinden aan de rand van de Vjosa-rivier en watergerelateerde openbare ervaringen en accommodatie voor onderzoekers zal bieden.
Hier zal een dubbelhoge lobby met hoge ramen dienen als het hart van het gebouw, terwijl een overdekte botanische tuin, podium, picknickruimte en promenade ervoor zorgen dat bezoekersactiviteiten zich uitstrekken naar het landschap.

CEBRA verbergt het Skamlingsbanken Bezoekerscentrum als “onderdeel van het totale landschap”

Het tweede gebouw is het Përmet Informatiecentrum, dat educatieve en tentoonstellingsruimtes zal huisvesten die de geologie van de regio onderzoeken.
Ingebed naast een grote steen in de stad Përmet – genaamd de City Stone – zal het paviljoen verbonden worden met een bestaande tunnel en een ondergronds auditorium worden voor culturele evenementen.
Het Përmet Informatiecentrum zal een bestaande stenen tunnel omzetten in een evenementenruimte. Het laatste gebouw in het voorstel is het Vlorë Informatiecentrum, dat strategisch zal worden gepositioneerd, weg van de rivier, om zich te richten op de bredere impact als een “levenskracht”.
Met panoramisch uitzicht op een laaggelegen lagune en de habitat van de roze flamingo, zal het gedeeltelijk afgesloten paviljoen worden omlijst door schuine betonnen overkragingen en een toegankelijk groen dak voor educatie en vogels kijken.
Het Vlorë Informatiecentrum zal open ruimtes integreren voor vogels kijken. Gedurende het hele project zal smalle beglazing de interne ruimtes omsluiten en zullen grote rotsblokken de kamers doorboren met als doel de grens tussen het geconstrueerde en het natuurlijke te vervagen.
CEBRA heeft ook gekeken naar het proces van erosie en de Vranisht Dolmen – een oude Albanese steenformatie – om de look van de getextureerde betonnen muren en geweven dakvlakken te bepalen.
CEBRA, opgericht in Aarhus in 2001 door Frost, Carsten Primdahl en Kolja Nielsen, heeft onlangs een ander bezoekerscentrumproject in Denemarken voltooid dat probeert in het landschap op te gaan. Het bureau heeft ook rotsachtige vormen gebruikt in hun ontwerp voor de Al Musallah gebedshal in Abu Dhabi.
De afbeeldingen zijn met dank aan CEBRA.

Lees meer:

Veelgestelde vragen (FAQ):

Q: Wat zijn de ontwerpen van CEBRA voor?
A: CEBRA heeft ontwerpen onthuld voor drie bezoekerscentra in Albanië.

Q: Voor welk park zijn de centra ontworpen?
A: De centra zijn ontworpen voor Vjosa National Park, het “eerste wilde rivier nationale park” van Europa.

Q: Wat is het doel van het project?
A: Het doel van het project is om meeslepende ruimtes te creëren voor kennisdeling en ecotoerisme.

Q: Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de ontwerpen?
A: De ontwerpen zullen worden bekroond met uitstekende betonnen platen die verwijzen naar “verschuivende tektonische platen”.

Q: Hoe wil CEBRA dat de centra eruitzien?
A: CEBRA wil dat de centra verschijnen als onderdeel van de natuur in plaats van gefabriceerde objecten.

Q: Wat zullen de centra organiseren?
A: De centra zullen educatieve, onderzoek-, tentoonstellings- en gemeenschapsprogramma’s organiseren om bezoekers aan te moedigen de ecosystemen van het park te verkennen.

Q: Welke elementen worden gebruikt in het ontwerp van de centra?
A: Het ontwerp bestaat uit betonnen platen die tektonische beweging symboliseren en rotsen die het rotsachtige landschap en het terrein langs de rivier vertegenwoordigen.

Q: Wat is het meest significante element van het project?
A: Het Tepelenë Bezoekerscentrum zal worden gelegen aan de rand van de Vjosa-rivier en biedt watergerelateerde openbare ervaringen en accommodatie voor onderzoekers.

Q: Waar zal het Përmet Informatiecentrum worden gevestigd?
A: Het Përmet Informatiecentrum zal worden ingebed naast een grote steen in de stad Përmet, genaamd de City Stone.

Q: Wat zal het Vlorë Informatiecentrum benadrukken?
A: Het Vlorë Informatiecentrum zal de bredere impact als een “levenskracht” benadrukken.

Definities:
– Tektonische platen: Grote stukken van de aardkorst die kunnen bewegen.
– Ecotoerisme: Toerisme dat zich richt op de bescherming van de natuur en het behoud van de omgeving.

Verwante links:
CEBRA
Vjosa National Park
Dezeen