De nieuwste wolkenkrabber van BIG in Houston: Een gebundeld meesterwerk

Het Deense architectenbureau BIG heeft zijn allereerste wolkenkrabber in de staat Texas onthuld. 1550 on the Green, ontworpen in samenwerking met Skanska USA, staat tegenover Discovery Green park in Downtown Houston en bestaat uit een “bundel” van zes torens die lichtjes buigen naarmate ze hoger rijken. De hoogste van de torens bereikt een indrukwekkende hoogte van 450 voet (137 meter).

“Bij het opsplitsen van het gebouw in een bundel torens hebben we een dynamisch aspect aan het gebouw toegevoegd,” vertelde Jenna Dezinski, hoofdarchitect van BIG voor dit project, aan Dezeen. De gebogen torens creëren een gevoel alsof het park deel uitmaakt van het gebouw wanneer men door de begane grond met glazen wanden kijkt.

Op het bovenste gedeelte van de structuur heeft BIG de kern van het gebouw geplaatst, waardoor er een groter grondoppervlak ontstaat in vergelijking met andere punten. Ook zijn er terrassen op de top van elke transparante stap aanwezig.

Wat betreft de gevels heeft BIG reflecterend glas gemengd met verticale vinnen die op een “programmatische” manier zijn geplaatst. De vinnen zijn dichter op elkaar geplaatst op de derde tot en met de achtste verdieping, waar de parkeerplaatsen zich bevinden, zodat er meer ongestoorde uitzichten zijn op de hogere verdiepingen waar de kantoren zich bevinden.

Voor het interieur werden veel van de voorzieningen ontworpen door het in Austin gevestigde Michael Hsu Office of Architecture. Warme kleuren en koperaccenten werden gebruikt om de gevel te complementeren. Volgens Dezinski zorgt het breken van de toren in aparte verticale elementen ook voor een “interieur ritme” dat voordelig is voor bewoners omdat de verschillende massa’s meer hoekkantoren mogelijk maken.

Het gebouw is ook duurzaam ontworpen. De bouw van 1550 on the Green maakte gebruik van de Embodied Carbon in Construction Calculator, een meetinstrument voor de koolstofemissie van de gebruikte materialen, voor het eerst in een bouwproject in Texas. Bovendien zijn uitgebreide systemen voor het verzamelen van regenwater geïnstalleerd om het gebruik van water voor het bewateren van de groene elementen te compenseren.

Naast dit opmerkelijke project in Houston heeft BIG ook andere indrukwekkende projecten in Texas uitgevoerd, waaronder het ontwerp van een 3D-geprinte gemeenschap nabij Austin, dat momenteel in aanbouw is. Onlangs heeft het bureau ook een ontwerp onthuld voor een wolkenkrabber met een uitkragende skybridge naast het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York.

Fotografie met dank aan Skanska USA.

Lees meer:

Veelgestelde vragen (FAQ) over 1550 on the Green, de wolkenkrabber ontworpen door BIG in Texas.

1. Wat is 1550 on the Green?
1550 on the Green is een wolkenkrabber ontworpen door het Deense architectenbureau BIG in samenwerking met Skanska USA. Het staat tegenover Discovery Green park in Downtown Houston.

2. Hoe ziet de wolkenkrabber eruit?
De wolkenkrabber bestaat uit een “bundel” van zes torens die lichtjes buigen naarmate ze hoger rijken. De hoogste toren bereikt een hoogte van 450 voet (137 meter).

3. Wat is het dynamische aspect van het gebouw?
Door het gebouw op te splitsen in een bundel torens, heeft BIG een dynamisch aspect toegevoegd. Dit creëert een gevoel alsof het park deel uitmaakt van het gebouw wanneer men door de begane grond met glazen wanden kijkt.

4. Wat is er speciaal aan de gevels?
De gevels van 1550 on the Green zijn gemaakt van reflecterend glas gemengd met verticale vinnen. De vinnen zijn op een “programmatische” manier geplaatst en zijn dichter op elkaar geplaatst op de derde tot en met de achtste verdieping om meer ongestoorde uitzichten te bieden op de hogere verdiepingen waar de kantoren zich bevinden.

5. Hoe is het interieur ontworpen?
Het interieur van het gebouw is ontworpen door het in Austin gevestigde Michael Hsu Office of Architecture. Warme kleuren en koperaccenten werden gebruikt om de gevel te complementeren. Het breken van de toren in aparte verticale elementen zorgt ook voor een “interieur ritme” dat voordelig is voor bewoners omdat dit meer hoekkantoren mogelijk maakt.

6. Is het gebouw duurzaam ontworpen?
Ja, het gebouw is duurzaam ontworpen. De bouw maakte gebruik van de Embodied Carbon in Construction Calculator, een meetinstrument voor de koolstofemissie van de gebruikte materialen. Ook zijn er uitgebreide systemen voor het verzamelen van regenwater geïnstalleerd om het gebruik van water voor het bewateren van de groene elementen te compenseren.

7. Heeft BIG nog andere projecten in Texas?
Ja, naast dit project in Houston heeft BIG ook andere indrukwekkende projecten in Texas uitgevoerd. Een daarvan is het ontwerp van een 3D-geprinte gemeenschap nabij Austin, dat momenteel in aanbouw is. Het bureau heeft ook een ontwerp onthuld voor een wolkenkrabber met een uitkragende skybridge naast het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York.

Link naar de officiële website van BIG: BIG