Een Triomf van Creativiteit en Doorzettingsvermogen: Merrily We Roll Along

In het afgelopen weekend werd Stephen Sondheim’s musical Merrily We Roll Along bekroond tijdens de Tony Awards. Deze triomf markeert een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het theater. De oorspronkelijke Broadway-productie uit 1981 worstelde met meer dan 40 previews voordat het uiteindelijk na slechts 16 voorstellingen werd gesloten. Dit betekende het einde van een samenwerking van 20 jaar tussen Sondheim, die in 2021 overleed, en producer/regisseur Hal Prince, die eerder successen als Company en Sweeney Todd creëerden.

Merrily We Roll Along verdween echter nooit volledig van het toneel. Sondheim bleef het stuk herzien en bijwerken en uiteindelijk beleefde de musical in de jaren daarna een buitengewone renaissance. Bij de uitvoering in het Donmar Warehouse in Londen’s West End ontving de productie zelfs de prestigieuze Laurence Olivier Award voor beste nieuwe musical. Veel van de lessen die uit dit verlate succes werden geleerd, werden verweven in de bitterzoete teksten van dit omgekeerde chronologische verhaal over drie vrienden wiens idealisme gedurende de 20e eeuw steeds zuurder wordt.

Het is geen geheim dat de meeste artistieke carrières, ongeacht het uiteindelijke succes, vol zitten met moeilijkheden. Neem bijvoorbeeld Harold Pinter, wiens toneelstuk The Birthday Party zo werd verguisd door critici dat het voortijdig werd stopgezet voordat het de erkenning kreeg die het verdiende. Of denk aan acteur Charles Laughton, die na het falen van zijn regiedebuut The Night of the Hunter nooit meer een film regisseerde, hoewel deze nu tot de beste films aller tijden behoort.

Het is belangrijk om niet alleen naar de tragedies te kijken die voortkomen uit falen, maar ook naar andere verhalen. Het recht van een kunstenaar om te falen, zoals Sondheim werd gegund bij de oorspronkelijke productie van Merrily We Roll Along, wordt steeds vaker bedreigd door bedrijven die meer gefocust zijn op winst dan op cultuur. Ook is het belangrijk te wijzen op de mensen die trouw blijven, ongeacht de goede of slechte tijden. Personen zoals Gabrielle Drake, de attente zus van Nick Drake, die zijn erfgoed sinds zijn dood zorgvuldig beheert. Of Michael Codron, de West End-producent die als twintiger de moed had om door te gaan ondanks de flop van Pinter’s eerste stuk, waarmee hij zelfs een historische verontschuldiging van criticus Kenneth Tynan verdiende.

Nu kunnen we ook de Britse actrice Maria Friedman toevoegen aan dit rijtje. Zij heeft Merrily We Roll Along met veel succes geregisseerd en heeft daarmee een belangrijke rol gespeeld in de recente bekroonde Broadway-revival. Friedman begon als uitvoerend kunstenaar die door Sondheim werd begunstigd, maar heeft uiteindelijk de leiding genomen in de voortzetting van Sondheim’s nalatenschap.

Het verhaal van Merrily We Roll Along is er een van creativiteit, doorzettingsvermogen en de waarde van trouw blijven aan je visie, zelfs in tijden van tegenspoed. Het herinnert ons eraan dat succes vaak voortkomt uit mislukking en dat het belangrijk is om vast te houden aan ons geloof in onszelf en onze kunst, ongeacht de obstakels die we onderweg tegenkomen.

FAQ-sectie

1. Wat is Merrily We Roll Along?
Merrily We Roll Along is een musical geschreven door Stephen Sondheim. Het verhaal volgt drie vrienden wiens idealisme gedurende de 20e eeuw steeds zuurder wordt en wordt verteld in een omgekeerde chronologische volgorde.

2. Wat is de geschiedenis van Merrily We Roll Along?
De oorspronkelijke Broadway-productie uit 1981 sloot na slechts 16 voorstellingen, maar de musical kreeg een buitengewone renaissance in de jaren daarna. Het werd herzien en bijgewerkt door Sondheim en ontving uiteindelijk de prestigieuze Laurence Olivier Award voor beste nieuwe musical.

3. Wie zijn Stephen Sondheim en Hal Prince?
Stephen Sondheim was een Amerikaanse componist en tekstschrijver, vooral bekend om zijn bijdragen aan het musicalgenre. Hal Prince was een Amerikaanse producer en regisseur, met wie Sondheim een samenwerking van 20 jaar had. Ze creëerden eerdere successen zoals Company en Sweeney Todd.

4. Welke andere artiesten hebben te maken gehad met mislukking en succes?
Voorbeelden van artiesten die te maken hebben gehad met mislukking en uiteindelijk succes zijn Harold Pinter, wiens toneelstuk The Birthday Party voortijdig werd stopgezet voordat het erkenning kreeg, en acteur Charles Laughton, wiens regiedebuut The Night of the Hunter aanvankelijk faalde maar nu wordt beschouwd als een van de beste films aller tijden.

5. Wat is de boodschap van het verhaal van Merrily We Roll Along?
Het verhaal benadrukt de waarde van creativiteit, doorzettingsvermogen en het trouw blijven aan je visie, zelfs in tijden van tegenspoed. Het herinnert ons eraan dat succes vaak voortkomt uit mislukking en dat het belangrijk is om vast te houden aan ons geloof in onszelf en onze kunst.

Jargon en sleuteltermen:
– Tony Awards: Jaarlijkse prijzen die worden toegekend ter erkenning van uitmuntendheid in live-theaterprestaties op Broadway.
– Broadway: Een bekend theatergebied in New York City, Verenigde Staten, waar veel professionele theaterproducties worden uitgevoerd.
– West End: Een bekend theatergebied in Londen, Verenigd Koninkrijk, waar veel professionele theaterproducties worden uitgevoerd.
– Laurence Olivier Award: Een jaarlijkse prijs voor uitmuntendheid in professioneel theater in Londen, vergelijkbaar met de Tony Awards.

Suggesties voor gerelateerde links:
Tony Awards
Broadway.com
West End Theatre
Laurence Olivier Awards