Emmanuel Perrotin, de oprichter van de gelijknamige wereldwijde galerieketen, heeft besloten zijn samenwerking met de kunsthandelaren Tom-David Bastok en Dylan Lessel “in onderling overleg” te beëindigen, volgens een verklaring die door beide partijen op 13 februari 2024 is verstuurd.

Het trio had samengewerkt om een ​​vijf verdiepingen tellende ruimte te openen aan de 8 Avenue Matignon in het 8e arrondissement van Parijs in 2021, gericht op de secundaire markt. Perrotin heeft zijn aandelen in de Parijse ruimte verkocht aan zijn twee voormalige zakenpartners, die de vestiging nu zullen exploiteren onder de naam Bastok Lessel.

Bastok en Lessel hebben ook de aandelen van hun voormalige partner gekocht in Perrotin Dubai, een andere galerie voor de secundaire markt, die in november 2022 werd geopend in het Dubai International Financial Centre. Deze vestiging zal nu worden geëxploiteerd onder de naam Bastok Lessel Dubai.

“We zijn trots op de tentoonstellingen die we de afgelopen twee jaar in Parijs en Dubai hebben georganiseerd, en we zijn verheugd om deze prachtige locaties onder onze vlag te brengen”, aldus Bastok en Lessel in een verklaring. Zowel de primaire als de secundaire markten zullen op de agenda staan, met een aankomende tentoonstelling in Parijs gewijd aan Keith Haring, Warhol en Basquiat.

Deze scheiding en verkoop van aandelen volgt op de komst van een nieuwe aandeelhouder, Colony Investment Management, die in 2023 een belang van 60% in Perrotin Gallery heeft genomen.

“De galerie zal haar activiteiten op de secundaire markt voortzetten. Deze aankondiging verandert niets aan onze plannen voor de ontwikkeling en uitbreiding van de galerie”, aldus een woordvoerder van Perrotin Gallery. “We willen ons concentreren op al onze komende projecten, zoals de opening van Perrotin Los Angeles aan het einde van de maand en al onze artiesten op de Biënnale van Venetië, onder andere.”

FAQ:

1. Wat is het doel van de samenwerking tussen Emmanuel Perrotin en Tom-David Bastok en Dylan Lessel?
De samenwerking was bedoeld om een vijf verdiepingen tellende galerieruimte te openen in Parijs en Dubai, gericht op de secundaire kunstmarkt.

2. Heeft Emmanuel Perrotin zijn aandelen in de Parijse ruimte verkocht?
Ja, Emmanuel Perrotin heeft zijn aandelen in de Parijse ruimte verkocht aan Tom-David Bastok en Dylan Lessel.

3. Onder welke naam zullen Tom-David Bastok en Dylan Lessel de galerieën exploiteren?
Tom-David Bastok en Dylan Lessel zullen de Parijse galerie exploiteren onder de naam Bastok Lessel. De galerie in Dubai zal ook worden geëxploiteerd onder dezelfde naam.

4. Welke kunstenaars zullen worden tentoongesteld in de komende tentoonstelling in Parijs?
De komende tentoonstelling in Parijs zal gewijd zijn aan de kunstenaars Keith Haring, Warhol en Basquiat.

5. Wie is de nieuwe aandeelhouder van Perrotin Gallery?
Colony Investment Management heeft in 2023 een belang van 60% genomen in Perrotin Gallery.

6. Verandert de scheiding en verkoop van aandelen iets aan de plannen van Perrotin Gallery?
Nee, volgens een woordvoerder van Perrotin Gallery zal de galerie haar activiteiten op de secundaire markt voortzetten en zullen alle geplande projecten, zoals de opening van Perrotin Los Angeles en de aanwezigheid op de Biënnale van Venetië, doorgaan.

Definities:

Galerieketen: Een keten van galerieën verspreid over verschillende locaties.

Secundaire markt: De markt waar geregistreerde kunstwerken worden verhandeld nadat ze oorspronkelijk zijn gekocht.

Aandeelhouder: Een persoon of entiteit die aandelen bezit in een bedrijf.

Gerelateerde links:

Perrotin Gallery
Website van Keith Haring
Website van Andy Warhol Museum
Website van Basquiat