Joey Terrill: Een Kunstenaar Die Het Leven Met HIV Documenteert

Joey Terrill, een kunstenaar en activist die in 1989 positief testte op HIV, heeft een bijzondere reeks kunstwerken gemaakt om degenen te eren die de ziekte niet hebben overleefd. In zijn tentoonstelling “Nog steeds hier” bij Marc Selwyn Fine Art toont Terrill zijn werk, geïnspireerd op de Pop Art stillevens van Tom Wesselmann. Hij vervangt de consumentenartikelen en af en toe de vrouwelijke lichaamsdelen van Wesselmann met beelden en humoristische woordspelingen die reflecteren op zijn identiteit als een HIV+ homoseksuele Chicano.

In de meeste stillevens domineert Terrill’s ontbijttafel, gedrapeerd met een serape, de voorgrond. Verwijzingen naar zijn Mexicaanse erfgoed zijn te vinden in een Zote merk zeep en kleurrijke “galletas” (koekjes), die in twee schilderijen versierd zijn met echte suikerdecoraties – een briljante zet die de eetlust prikkelt, vergelijkbaar met Wayne Thiebaud’s gebruik van dikke verf als “icing” op taart. De belangrijkste elementen in de serie zijn de kostbare pillen die zijn dagelijkse HIV-cocktail vormden (tegenwoordig neemt hij slechts één tablet) en een scala aan huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Deze samensmelting vergelijkt het desinfecteren van het lichaam met het schoonmaken van het huis, maar doet dit met een speelsheid. Net als de suikerdecoraties zijn veel van de pillen echte pillen, overgebleven nadat hij van medicatie is gewisseld.

Terrill eert in zijn schilderijen queer artiesten zoals zijn goede vriend Teddy Sandoval en Félix González-Torres, beiden overleden aan AIDS, en pop iconen Robert Indiana en Andy Warhol, die aan andere oorzaken stierven. Collages van verpakte snoepjes, vergelijkbaar met die gebruikt in González-Torres’ installaties, brengen hem hier eer. Indiana en Warhol worden vertegenwoordigd door replica’s en variaties van hun kenmerkende beelden, het LOVE logo en de Campbell’s Tomato Soup kan. In één geval wordt “LOVE” vervangen door “LOSS” en in een ander houdt de soepblik PrEP, een hedendaagse preventieve behandeling voor HIV. Voor zijn eerbetoon aan Sandoval, die Terrill herinnert als iemand met een geweldig gevoel voor humor, bevat een stillevenschilderij een scala aan huishoudelijke producten met merknamen die dubbelzinnig verwijzen naar homoseksualiteit.

Terrill’s recente recreaties bieden een nostalgisch beeld van de excessen die homoseksuele mannen voor de komst van AIDS beleefden. Aan de andere kant is “Still Life with ‘One-A-Day’ Pill and Peeled Lemon” (2023) een actueel memento mori dat wijst op voor de hand liggende maar misschien over het hoofd geziene overeenkomsten tussen AIDS en COVID-19. Door zijn lichtvoetige benadering van het documenteren van persoonlijke worstelingen draagt Terrill op betekenisvolle wijze bij aan de strijd tegen racisme en homofobie.

Veelgestelde vragen (FAQ’s):

1. Wie is Joey Terrill en waarom maakt hij kunstwerken ter ere van degenen die de ziekte niet hebben overleefd?
Joey Terrill is een kunstenaar en activist die in 1989 positief testte op HIV. Hij maakt kunstwerken om degenen te eren die de ziekte niet hebben overleefd.

2. Wat is de tentoonstelling “Nog steeds hier” en waar is deze te zien?
De tentoonstelling “Nog steeds hier” is te zien bij Marc Selwyn Fine Art.

3. Hoe is het werk van Joey Terrill geïnspireerd?
Joey Terrill’s werk is geïnspireerd op de Pop Art stillevens van Tom Wesselmann.

4. Wat vervangt Joey Terrill in zijn werk?
Joey Terrill vervangt consumentenartikelen en af en toe vrouwelijke lichaamsdelen van Tom Wesselmann met beelden en humoristische woordspelingen die reflecteren op zijn identiteit als een HIV+ homoseksuele Chicano.

5. Wat zijn de belangrijkste elementen in de kunstwerken van Joey Terrill?
De belangrijkste elementen in de kunstwerken van Joey Terrill zijn kostbare pillen die zijn dagelijkse HIV-cocktail vormden en een scala aan huishoudelijke schoonmaakmiddelen.

6. Wie worden geëerd in de schilderijen van Joey Terrill?
Joey Terrill eert queer artiesten zoals Teddy Sandoval en Félix González-Torres, evenals pop iconen Robert Indiana en Andy Warhol.

7. Welke symbolische betekenissen hebben sommige elementen in de kunstwerken van Joey Terrill?
De symbolische betekenissen kunnen verschillen van schilderij tot schilderij, maar sommige elementen verwijzen naar homoseksualiteit en de strijd tegen AIDS, zoals verpakte snoepjes, het LOVE logo dat wordt vervangen door “LOSS”, en een soepblik met PrEP.

8. Wat toont het kunstwerk “Still Life with ‘One-A-Day’ Pill and Peeled Lemon”?
Het kunstwerk “Still Life with ‘One-A-Day’ Pill and Peeled Lemon” is een actueel memento mori dat wijst op voor de hand liggende maar misschien over het hoofd geziene overeenkomsten tussen AIDS en COVID-19.

Definities:

– HIV: Het humane immunodeficiëntievirus, een virus dat het immuunsysteem van het lichaam aantast en kan leiden tot AIDS.

– Positief testen op HIV: Het resultaat van een test die aangeeft dat iemand geïnfecteerd is met het HIV-virus.

– Chicano: Een term die wordt gebruikt om Amerikaanse burgers van Mexicaanse afkomst aan te duiden.

Gerelateerde links:
Marc Selwyn Fine Art
Wayne Thiebaud
Félix González-Torres Foundation
Andy Warhol