Kunstenaar dreigt kunstwerken te vernietigen als Assange sterft in gevangenis

Een controversiële kunstenaar in Frankrijk heeft aangekondigd dat hij schilderijen van kunsticonen Pablo Picasso, Andy Warhol en anderen zal vernietigen met behulp van zuur als WikiLeaks-oprichter Julian Assange sterft in de gevangenis. Andrei Molodkin, een kunstenaar in het zuiden van Frankrijk, is van plan om voor maximaal $45 miljoen aan meesterwerken te vernietigen die aan hem zijn gedoneerd.

Molodkin heeft de schilderijen in een 29-tons kluis geplaatst die is verbonden met twee vaten. Het ene vat bevat zuurpoeder, terwijl het andere acceleratoren bevat. Wanneer deze twee stoffen in de kluis worden gepompt, zal de reactie krachtig genoeg zijn om alle meesterwerken te vernietigen, aldus Sky News.

Deze controversiële actie wordt gesteund door de vrouw van Julian Assange, Stella, en staat bekend als de “Dead Man’s Switch” (dode man’s schakelaar). Molodkin verklaarde tegenover Sky News: “In onze catastrofale tijd – waarin we zoveel oorlogen hebben – is het vernietigen van kunst veel taboeër dan het vernietigen van het leven van een persoon. Sinds Julian Assange in de gevangenis zit … is de vrijheid van expressie, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van informatie steeds meer onderdrukt. Ik voel dat heel sterk nu.”

Assange, de Australische oprichter van WikiLeaks, zit momenteel in een gevangenis in het Verenigd Koninkrijk, in afwachting van de uitspraak over zijn uitlevering aan de Verenigde Staten, waar hij wordt geconfronteerd met aanklachten onder de Espionage Act. Het laatste beroep zal later deze maand worden behandeld.

WikiLeaks, een mediabedrijf, heeft duizenden gelekte documenten gepubliceerd met betrekking tot oorlogen in Afghanistan en Irak. Assange, de oprichter van de organisatie, wordt gezocht door de Verenigde Staten omdat hij naar verluidt heeft samengezworen met voormalig legerinlichtingenanalist Chelsea Manning om op onwettige wijze geclassificeerde nationale veiligheidsdocumenten te verkrijgen en te publiceren, die “onherstelbare schade aan de Verenigde Staten kunnen toebrengen of ten voordele van een buitenlandse natie kunnen worden gebruikt”, volgens zijn federale aanklacht uit 2018. Assange ontkent elke vorm van wangedrag.

Molodkin heeft aangegeven dat de kluis is verbonden met een 24-uurs timer die dagelijks moet worden gereset. Zo niet, dan zullen de stoffen uit beide vaten worden vrijgegeven en de kunst vernietigen. Hij zei dat de kluis in zijn studio vrijdag zal worden verzegeld en later naar een museum zal worden vervoerd.

Mensenrechtenactivisten en de redactie van The New York Times hebben betoogd dat de vervolging van Assange de persvrijheid zou schaden. Stella Assange, die twee kinderen heeft met haar man, vroeg Sky News: “Wat is het grotere taboe – het vernietigen van kunst of het vernietigen van menselijk leven?”

Veelgestelde vragen:

1. Wat is de “Dead Man’s Switch”?
De “Dead Man’s Switch” (dode man’s schakelaar) is een controversiële actie waarbij kunstenaar Andrei Molodkin aangekondigd heeft schilderijen van kunsticonen te vernietigen als WikiLeaks-oprichter Julian Assange sterft in de gevangenis.

2. Welke kunstwerken zullen vernietigd worden?
Molodkin is van plan om voor maximaal $45 miljoen aan meesterwerken te vernietigen die aan hem zijn gedoneerd. Dit omvat schilderijen van kunsticonen als Pablo Picasso en Andy Warhol.

3. Hoe zal de vernietiging plaatsvinden?
De schilderijen zijn opgeslagen in een 29-tons kluis die is verbonden met twee vaten. Eén vat bevat zuurpoeder en het andere vat bevat acceleratoren. Wanneer deze stoffen in de kluis worden gepompt, zal de reactie krachtig genoeg zijn om alle meesterwerken te vernietigen.

4. Wie steunt deze actie?
Deze controversiële actie wordt gesteund door Julian Assange’s vrouw, Stella. Molodkin verklaarde dat hij deze actie onderneemt als een protest tegen de onderdrukking van vrijheid van expressie, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van informatie.

5. Wat zijn de details van de zaak tegen Julian Assange?
Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, wordt gezocht door de Verenigde Staten wegens vermeend samenzweren met Chelsea Manning om geclassificeerde nationale veiligheidsdocumenten te verkrijgen en te publiceren. Hij wordt geconfronteerd met aanklachten onder de Espionage Act.

6. Wat zijn de gevolgen van deze zaak voor persvrijheid?
Mensenrechtenactivisten en de redactie van The New York Times hebben betoogd dat de vervolging van Assange de persvrijheid zou schaden. De zaak heeft geleid tot debat over de balans tussen persvrijheid en nationale veiligheid.

Belangrijke termen:

– WikiLeaks: Een mediabedrijf dat duizenden gelekte documenten heeft gepubliceerd met betrekking tot oorlogen in Afghanistan en Irak.
– Julian Assange: De Australische oprichter van WikiLeaks, momenteel in gevangenschap in het Verenigd Koninkrijk.
– Dead Man’s Switch: Een actie waarbij kunstenaar Andrei Molodkin heeft aangekondigd schilderijen te vernietigen als Julian Assange sterft in de gevangenis.
– Espionage Act: Een wet in de Verenigde Staten die het mogelijk maakt om personen te vervolgen voor spionage-gerelateerde misdrijven.
– Stella Assange: De vrouw van Julian Assange, die deze controversiële actie steunt.

Gerelateerde links:

WikiLeaks
The New York Times