Museum of Modern Art benoemt Michelle Kuo tot Hoofdconservator en Uitgever

Het Museum of Modern Art in New York heeft Michelle Kuo, een curator in de afdeling schilderkunst en beeldhouwkunst, gepromoveerd tot een van de hoogste conservatorenposities bij de instelling.

Kuo zal nu Hoofdconservator en Uitgever worden, een nieuw gevormde functie waarin ze blijft helpen bij het verwerven van kunstwerken en het organiseren van tentoonstellingen, terwijl ze ook het publicatieprogramma van het museum leidt. Ze neemt haar nieuwe functie per direct op zich.

In 2018 trad ze toe tot het MoMA, nadat ze zeven jaar lang Artforum had geleid. Ze vertrok bij Artforum in 2017 toen er een rechtszaak werd aangespannen tegen de toenmalige uitgever, Knight Landesman, die beschuldigd werd van seksueel wangedrag door Amanda Schmitt, een voormalige medewerker. De rechtszaak eindigde in een schikking tussen Artforum en Schmitt.

Bij het MoMA heeft Kuo shows georganiseerd, waaronder een immens populaire – en kritisch gepolariseerde – presentatie van een werk van Refik Anadol, waarbij gebruik werd gemaakt van AI-technologie. Het werk van Anadol werd opgenomen in de collectie van MoMA nadat het daar werd tentoongesteld.

Kuo was ook mede-organisator van “Signals: How Video Transformed the World”, een van de grootste tentoonstellingen van videokunst in de geschiedenis van het MoMA, en een geprezen show van werken uit de collectie van MoMA, geselecteerd door schilder Amy Sillman.

MoMA-directeur Glenn Lowry prees Kuo in een verklaring om haar “mondiale perspectief” dat ze in haar werk bracht.

Kuo zei in een verklaring: “Ik ben opgetogen om deze nieuwe rol op me te nemen en de steun van het MoMA voor artistiek experiment in alle vormen uit te breiden. Kunst is niet gebonden aan geografie, medium of bepaalde technieken – en ik kijk ernaar uit om voort te bouwen op het wereldwijde bereik en interdisciplinaire diepte van het museumprogramma, de toegang tot nieuwe kunst en nieuwe media over de hele wereld te vergroten en de stemmen van kunstenaars, schrijvers, historici en denkers te verheffen. Deze perspectieven zijn essentieel in een tijd van acute sociale en technologische verandering.”

Veelgestelde vragen (FAQ) over de benoeming van Michelle Kuo als Hoofdconservator en Uitgever bij het Museum of Modern Art (MoMA) in New York

Wat is de nieuwe functie van Michelle Kuo bij MoMA?
Michelle Kuo is gepromoveerd tot Hoofdconservator en Uitgever bij het MoMA. In deze rol zal ze verantwoordelijk zijn voor het verwerven van kunstwerken, het organiseren van tentoonstellingen en het leiden van het publicatieprogramma van het museum.

Wat waren de vorige functies van Michelle Kuo?
Voordat ze bij het MoMA kwam, heeft Michelle Kuo zeven jaar lang Artforum geleid. Ze vertrok bij Artforum in 2017 vanwege een rechtszaak tegen de toenmalige uitgever van het tijdschrift.

Wat was de rechtszaak tegen Artforum?
Artforum werd aangeklaagd vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag door Knight Landesman, de toenmalige uitgever. De zaak eindigde in een schikking tussen Artforum en de aanklager, Amanda Schmitt.

Welke tentoonstellingen heeft Michelle Kuo bij MoMA georganiseerd?
Michelle Kuo heeft onder andere de tentoonstelling “Signals: How Video Transformed the World” mede-georganiseerd, die een van de grootste tentoonstellingen van videokunst in de geschiedenis van het MoMA was. Ze was ook betrokken bij een geprezen show van werken uit de collectie van MoMA, geselecteerd door schilder Amy Sillman.

Welke erkenning heeft Michelle Kuo ontvangen van MoMA-directeur Glenn Lowry?
MoMA-directeur Glenn Lowry prees Michelle Kuo voor haar “mondiale perspectief” dat ze in haar werk bracht.

Wat is de visie van Michelle Kuo voor haar nieuwe rol bij MoMA?
Michelle Kuo heeft verklaard dat ze verheugd is om haar nieuwe rol op zich te nemen en de steun van MoMA voor artistiek experiment in alle vormen uit te breiden. Ze wil het wereldwijde bereik en de interdisciplinaire diepte van het museumprogramma vergroten, toegang bieden tot nieuwe kunst en nieuwe media over de hele wereld en de stemmen van kunstenaars, schrijvers, historici en denkers naar voren brengen.

Belangrijke termen:
– Hoofdconservator: de hoogste conservatorenpositie bij een museum, verantwoordelijk voor het beheer van de collectie en het organiseren van tentoonstellingen.
– Uitgever: verantwoordelijk voor het publicatieprogramma van een museum, waaronder boeken, tijdschriften en andere publicaties.

Gerelateerde links:
Website van het Museum of Modern Art (MoMA)
Tentoonstellingen bij MoMA
Publicaties van MoMA