Natuurlijke materialen creëren een naadloze verbinding tussen het Engelse bos en het kinderdagverblijf

Het Belgische bureau WE-S Architecten heeft een kinderdagverblijf gecreëerd in de stad Aartselaar dat de vorm heeft van een negenzijdige paviljoen en bedoeld is om op te gaan in het omringende park.

Het compacte gebouw in België biedt vier klaslokalen, een eetgedeelte en personeelsruimtes, die radiaal rondom een met daglicht verlichte hal zijn georganiseerd om een visuele doorstroming mogelijk te maken.

De klaslokalen kijken naar binnen op de centrale hal door middel van glazen wanden van vloer tot plafond en naar buiten op het park door middel van grote ramen aan de buitenkant.

“Het kinderdagverblijf is op maat gemaakt voor de kinderen wat betreft schaal en indeling: geen strikt gescheiden klaslokalen, maar ruimtes die in elkaar overlopen”, zei Edward Weysen, partner bij WE-S Architecten.

“Het schoolgebouw bevindt zich in een residentiële, voorstedelijke omgeving en probeert daarom een intieme en veilige sfeer te creëren om overlast voor de aangrenzende huizen te beperken”, vertelde hij aan Dezeen.

“Daarom zijn de klaslokalen gericht op een gemeenschappelijke hal die van bovenaf wordt verlicht.”

De klaslokalen zelf zijn rug aan rug georganiseerd, zodat ze kunnen worden gecombineerd tot grotere ruimtes wanneer dat nodig is en gemakkelijk kunnen worden geobserveerd vanuit de personeelsruimtes.

Tussen de klaslokalen bevinden zich gemeenschappelijke voorzieningen zoals toiletten, opslagruimte, een keuken en een eetgedeelte, die door houten planken aan de buitenkant meer privacy krijgen.

Aan de voorkant van het gebouw zijn twee segmenten uit de negenzijdige vorm verwijderd om een externe overdekte ingang en speelruimte te creëren, met een boom die door een uitsparing in het dak steekt.

Het ondiep hellende dak van het kinderdagverblijf heeft een grote overhang om beschutte gebieden rondom te bieden, met aan verschillende zijden betonnen banken.

De houten balken aan de onderkant van het dak zijn zichtbaar gelaten en in elke hoek wordt de structuur ondersteund door grote, gebogen houten kolommen.

Binnenin zijn de radiale balken van de structuur ook zichtbaar in de centrale hal, waarbij de klaslokalen zijn afgewerkt met houten wandbekleding en vloeren en metalen raamkozijnen in een lichtgroene kleur om nog meer op te gaan in het park.

“Het dak steekt 1,75 meter uit zodat de bank beschermd en overdekt blijft. Bovendien accentueert dit het dak als een dragende tentstructuur”, aldus Weysen.

“Het gebouw lijkt daardoor moeiteloos op te gaan in de bosrijke omgeving en kan worden gezien als een bescheiden tuinpaviljoen in plaats van een institutioneel gebouw”, concludeerde hij.

FAQ

1. Wat is het ontwerp van het kinderdagverblijf in Aartselaar, België?
Het kinderdagverblijf heeft de vorm van een negenzijdig paviljoen dat opgaat in het omringende park.

2. Welke faciliteiten worden aangeboden in het gebouw?
Het gebouw biedt vier klaslokalen, een eetgedeelte en personeelsruimtes.

3. Hoe zijn de klaslokalen georganiseerd?
De klaslokalen zijn radiaal rondom een met daglicht verlichte hal georganiseerd, met glazen wanden van vloer tot plafond die uitkijken op de centrale hal en grote ramen aan de buitenkant die uitkijken op het park.

4. Waarom zijn de klaslokalen gericht op een gemeenschappelijke hal?
Het kinderdagverblijf bevindt zich in een residentiële omgeving en heeft als doel om een intieme en veilige sfeer te creëren, om overlast voor de omliggende huizen te beperken.

5. Hoe kunnen de klaslokalen worden aangepast?
De klaslokalen kunnen rug aan rug worden geplaatst om grotere ruimtes te creëren wanneer dat nodig is, en ze kunnen gemakkelijk worden geobserveerd vanuit de personeelsruimtes.

6. Welke voorzieningen bevinden zich tussen de klaslokalen?
Tussen de klaslokalen bevinden zich gemeenschappelijke voorzieningen zoals toiletten, opslagruimte, een keuken en een eetgedeelte.

7. Hoe wordt de privacy van de gemeenschappelijke voorzieningen verbeterd?
De gemeenschappelijke voorzieningen worden gedeeltelijk afgeschermd door houten planken aan de buitenkant.

8. Hoe ziet het exterieur van het gebouw eruit?
Aan de voorkant van het gebouw zijn twee segmenten uit de negenzijdige vorm verwijderd om een externe overdekte ingang en speelruimte te creëren. Aan verschillende zijden van het gebouw zijn betonnen banken geplaatst.

9. Hoe is het interieur van het gebouw ontworpen?
De radiale balken van de structuur zijn zichtbaar in de centrale hal, terwijl de klaslokalen zijn afgewerkt met houten wandbekleding en vloeren en metalen raamkozijnen in een lichtgroene kleur.

10. Hoe wordt het dak van het kinderdagverblijf beschreven?
Het ondiep hellende dak heeft een grote overhang om beschutte gebieden rondom te bieden. De houten balken aan de onderkant van het dak zijn zichtbaar, en de structuur wordt ondersteund door grote, gebogen houten kolommen.

Belangrijke termen en jargon:

– Kinderdagverblijf: instelling waar kinderen worden opgevangen tijdens de dag, meestal terwijl ouders of verzorgers werken.
– Paviljoen: een klein gebouw dat losstaand of verbonden aan een groter gebouw is, meestal gebruikt voor recreatieve doeleinden.
– Residentiële omgeving: een gebied waar voornamelijk huizen en woningen zijn gevestigd, meestal bewoond door particulieren.
– Radiaal: gerangschikt of georganiseerd rond een centraal punt, stralend vanuit een centrum.
– Overhang: een gedeelte van het dak dat voorbij de buitenkant van de muur uitsteekt.

Suggested related links:
WE-S Architecten