Oklahoma City versoepelt regels voor straatkunstenaars

Oklahoma City moedigt straatkunstenaars aan om aan de slag te gaan dankzij een nieuwe verordening die zojuist van kracht is geworden. De nieuwe regelgeving vermindert de obstakels waar straatkunstenaars tegenaan lopen bij het maken van muurschilderingen. Nu kunnen ze hun creatieve sappen laten vloeien.

Het is al bekend dat OKC een van de beste plekken is voor straatkunst in het hele land, maar het creëren van deze prachtige stukken was een langdurig en omslachtig proces. Dankzij de nieuwe regelgeving zal dat hopelijk niet langer het geval zijn. “Het heeft lang geduurd voordat dit erdoor kwam”, aldus Tiffany McKnight, een kunstenaar. Er is opwinding onder enkele van de beste en meest creatieve kunstenaars van OKC, waaronder McKnight, die verschillende muurschilderingen door de stad heeft gemaakt.

OKC had traditioneel zeer strenge regels voor vergunningen, maar vanaf nu hebben de meeste muurschilderingen geen vergunning meer nodig en hoeven ze niet te worden beoordeeld door de kunstcommissie van de stad. Alleen als een muurschildering een elektrisch component heeft, een 3D-element bevat of mechanisch bevestigd is, is een vergunning nodig. “Muurschilderingen werden bijna beschouwd als een vorm van reclame, in dezelfde categorie”, aldus McKnight.

De stad heeft deze veranderingen doorgevoerd op basis van feedback van de kunstgemeenschap. “Het is geweldig. Het is een grote stap voor zowel kunstenaars als de stad,” zei Virginia Sitzes van het Sunny Dayz Mural Fest. Zij is de directeur van dit festival, dat nu zijn vierde jaar ingaat. Ze merkt op dat het vorige vergunningstraject maanden kon duren om een muurschildering goedgekeurd te krijgen, met als gevolg dat sommige bedrijven afhaakten of kunstenaars niet meer wilden schilderen wat ze oorspronkelijk hadden voorgesteld. Dit nieuwe proces zorgt voor een stroomlijning van het goedkeuringsproces en draagt bij aan de kleurrijke toekomst van OKC, dat al in 2021 en 2022 is uitgeroepen tot de beste stad voor straatkunst.

Natuurlijk betekent dit niet dat iedereen overal kunst kan plaatsen. Je moet eigenaar zijn van het gebouw of toestemming hebben van de eigenaar. Als iemand een muurschildering wil plaatsen in een van de entertainment design districten, is nog steeds een goedkeuringsproces vereist. Met deze versoepeling van de regels kunnen we binnenkort nog meer muurschilderingen bewonderen in Oklahoma City, wat alleen maar bijdraagt aan de positieve sfeer die hier al heerst.

Veelgestelde vragen (FAQ’s):

1. Wat houdt de nieuwe verordening in voor straatkunstenaars in Oklahoma City?
De nieuwe verordening vermindert de obstakels voor straatkunstenaars bij het maken van muurschilderingen. Het vereenvoudigt het vergunningsproces en elimineert de beoordeling door de kunstcommissie van de stad voor de meeste muurschilderingen.

2. Welke soorten muurschilderingen hebben nog steeds een vergunning nodig?
Muurschilderingen die een elektrisch component hebben, een 3D-element bevatten of mechanisch bevestigd zijn, hebben nog steeds een vergunning nodig.

3. Wat was het vorige vergunningstraject voor muurschilderingen in OKC?
Het vorige vergunningstraject kon maanden duren voordat een muurschildering werd goedgekeurd. Dit zorgde ervoor dat sommige bedrijven afhaakten of kunstenaars niet meer wilden schilderen wat oorspronkelijk was voorgesteld.

4. Wie heeft deze veranderingen in de regelgeving mogelijk gemaakt?
De stad heeft deze veranderingen doorgevoerd op basis van feedback van de kunstgemeenschap in Oklahoma City.

5. Kan iedereen overal kunst plaatsen in OKC?
Nee, om een muurschildering te plaatsen, moet je eigenaar zijn van het gebouw of toestemming hebben van de eigenaar. In sommige entertainment design districten is nog steeds een goedkeuringsproces vereist.

Definities:

– Muurschilderingen: Kunstwerken die op muren of gebouwen worden aangebracht.

Suggesties voor gerelateerde links:
okc.gov: Officiële website van Oklahoma City voor meer informatie over de stad en het kunstbeleid.
Sunny Dayz Mural Fest: Officiële website van het Sunny Dayz Mural Fest, een festival gewijd aan straatkunst in OKC.