Oceanwide Plaza: The Graffiti Revolution

Oceanwide Plaza, het 30 verdiepingen tellende gebouw aan de skyline van Los Angeles, blijft al jaren onafgewerkt en leegstaan. Sinds 2019 is de luxe ontwikkeling naast Crypto.com Arena halfvoltooid, nadat de Chinese ontwikkelaar, die al 1,1 miljard dollar had geïnvesteerd, zonder geld kwam te zitten.

In december waagden drie graffiti artiesten, Akua, Sour en Castle, zich aan een gedurfde actie. Ze drongen het hoogste van de drie torens van Oceanwide Plaza binnen en bespoten de vloer-tot-plafond ramen met hun namen. Dit diende als een signaal naar de graffiti gemeenschap van Los Angeles. Eén van hen, de befaamde tagger Endem, droomde ervan om zijn eigen naam in gigantische blokletters op het gebouw te zien.

Op 3 februari veranderde alles toen Endem en zijn NCT crew erin slaagden om langs de enige beveiliger bij het bouwterrein te glippen. Ze klommen 28 verdiepingen omhoog en voegden hun handtekeningen toe aan Oceanwide Plaza. Tientallen andere taggers volgden hun voorbeeld. Binnen 24 uur was één volledige toren bedekt en tegen 6 februari gold dat voor alle drie de torens.

Dronebeelden van de met graffiti bedekte torens verspreidden zich snel op sociale media. De graffiti gemeenschap was extatisch over wat ze hadden bereikt. De toren was vanuit elke richting zichtbaar en verscheen zelfs achter Trevor Noah tijdens de Grammy Awards. “We gingen als Ridders van de Nacht – volledig in het zwart gekleed, zware rugzakken vol spuitbussen,” zegt Street Graff, een graffiti-videograaf die de operatie documenteerde. “Nu staat het als een symbool voor onze prachtige graffiti gemeenschap.”

L.A.’s nieuwste bezienswaardigheid was geboren, of de bewoners het nu leuk vonden of niet. De discussie gaat door: sommigen prijzen het als een spontaan kunstgebeuren dat de huisvestingscrisis in de stad benadrukt, anderen beschouwen het als vandalisme en een enorme ergernis.

De vraag is nu wat er met de torens moet gebeuren. Moeten ze gesloopt worden? Moet de stad ze in beslag nemen, afwerken en er openbare woningen van maken? Of zullen ze decennialang blijven staan als “spooktorens”, die neerkijken op economisch verwoeste steden als een constante herinnering aan wat had kunnen zijn?

Op 9 februari stemde de L.A. City Council ermee in om de gebouwen schoon te maken en te beveiligen en Oceanwide met de rekening te presenteren – die wel tot $ 4 miljoen kan oplopen. Als Oceanwide niet voldoet tegen 17 februari, zullen waarschijnlijk de belastingbetalers van L.A. hiervoor opdraaien. Echter, Oceanwide is nu failliet, als onderdeel van een enorme vastgoedmarktcrash in China, ter waarde van honderden miljarden dollars, die ook Evergrande, de grootste vastgoedontwikkelaar van het land, heeft getroffen.

Rick Caruso, de miljardair ontwikkelaar van The Grove, de Americana en Palisades Village, en voormalig burgemeesterskandidaat van L.A., lacht om de strategie van de stad bij het omgaan met de graffiti: “Dit laat zien hoe onwijs de stad is,” zegt Caruso. “Ze begrijpen de huidige situatie niet. Misschien komt dat omdat ze nooit in het bedrijfsleven hebben gezeten. Maar naar wie gaan ze de rekening sturen?”

Caruso wijt de situatie bij Oceanwide aan “veel slechte beleidsmaatregelen” die al jaren aan de gang zijn: “Ik heb dit vele malen aan burgemeester Garcetti laten weten: L.A. is te afhankelijk van geld uit China. De vastgoedmarkten in het centrum, vooral rond South Park, waren grotendeels Chinees. Het is slecht om één bron van ontwikkelingsgeld te hebben voor een van de grootste steden ter wereld. Zo worden grote steden niet gebouwd.

“Het andere probleem is dat we zijn gaan geloven dat criminele activiteiten op de een of andere manier kunnen worden verklaard en geaccepteerd,” vervolgt hij. “En eerlijk gezegd is dit een manifestatie van zwak beleid, waarbij criminelen niet verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden, waardoor mensen toestemming krijgen om dingen te doen omdat er geen verantwoording is.”

Wat betreft Caruso’s voormalige politieke rivaal, burgemeester Bass, heeft zij niet gereageerd op herhaalde verzoeken om commentaar op dit verhaal. Een assistent van Bass, Zach Seidl, deputy mayor of communications, heeft echter wel een statement gegeven aan THR, waarin wordt verwezen naar BASE jumpers die van de torens zijn gesprongen: “Op dit moment werkt de stad eraan om gevaarlijke, potentieel fatale stunts te voorkomen, die ook het leven van inwoners van Los Angeles op de trottoirs in gevaar brengen. Mensen zouden eraf kunnen vallen of geduwd kunnen worden en we werken aan het voorkomen van beide, terwijl we de eigenaar van het gebouw aansprakelijk stellen voor deze kosten.”

Dit artikel verscheen in het tijdschrift The Hollywood Reporter op 14 februari. Klik hier om te abonneren.

Oceanwide Plaza: Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Wat is Oceanwide Plaza?
Oceanwide Plaza is een 30-verdiepingen tellend gebouw aan de skyline van Los Angeles.

2. Is Oceanwide Plaza voltooid?
Nee, Oceanwide Plaza blijft onafgewerkt en leegstaan.

3. Welke ontwikkelaar was betrokken bij Oceanwide Plaza en wat is er gebeurd?
Oceanwide Plaza werd ontwikkeld door een Chinese ontwikkelaar die al 1,1 miljard dollar had geïnvesteerd. Echter, de ontwikkelaar raakte zonder geld.

4. Wat is er gebeurd met de torens van Oceanwide Plaza?
Graffiti-artiesten hebben de torens van Oceanwide Plaza betreden en ze bedekt met graffiti.

5. Wie waren de graffiti-artiesten?
De graffiti-artiesten waren Akua, Sour, Castle, Endem en de NCT-crew.

6. Wat was het doel van de graffiti-actie?
De graffiti-actie diende als een signaal naar de graffiti-gemeenschap in Los Angeles en als een symbool voor hun prachtige gemeenschap.

7. Wat gebeurt er met de torens van Oceanwide Plaza?
De stad L.A. heeft ingestemd met het schoonmaken en beveiligen van de gebouwen. Oceanwide zal de kosten moeten betalen, anders zullen de belastingbetalers van L.A. hiervoor opdraaien.

8. Wat is de huidige situatie van Oceanwide?
Oceanwide is failliet als onderdeel van een enorme vastgoedmarktcrash in China.

9. Wat is de reactie van miljardair ontwikkelaar Rick Caruso?
Rick Caruso wijt de situatie bij Oceanwide aan slecht beleid en te veel afhankelijkheid van geld uit China.

10. Wat is het standpunt van burgemeester Bass?
Burgemeester Bass heeft nog niet gereageerd op dit verhaal.

Key Terms:
– Oceanwide Plaza: Een 30-verdiepingen tellend gebouw in Los Angeles.
– Graffiti: Kunstvorm waarbij afbeeldingen en teksten worden aangebracht op muren en andere oppervlakken.
– Taggers: Graffiti-artiesten die hun naam of tag op verschillende locaties achterlaten.
– Beveiliger: Persoon belast met de beveiliging van een locatie.
– Spuitbussen: Cilinders met verf die worden gebruikt bij graffiti.
– Vandalisme: Het opzettelijk beschadigen of vernielen van eigendommen van anderen.

Gerelateerde links:
The Hollywood Reporter