Ontginnen van architecturale geschiedenis

Textielbeschrijving verstrekt door de architecten. In dit project hebben we een drie verdiepingen tellend gemengd gebouw gerenoveerd. De begane grond werd vroeger gebruikt als een oude ijzerwarenwinkel, terwijl de bovenverdiepingen residentieel waren. We hebben de begane grond en de kelder verbouwd tot een kunstgalerij, en de bovenverdiepingen tot een eengezinswoning. De locatie bevindt zich in een rustige, oude buurt vol met vergelijkbare gebouwen en lag tussen een oude marktplaats en een nieuw kunstdistrict voor jonge kunstenaars. Langs de straat waar ons gebouw staat begonnen een aantal kleine kunstgalerijen langzaam op te komen.

Een interessant kenmerk van ons gebouw was dat het een tweelinggebouw had pal naast zich. De twee gebouwen, die elkaars spiegelbeeld waren, deelden zelfs een ondergrondse ingang ondanks het feit dat ze volledig gescheiden eigendom waren. We wilden dit unieke verhaal van de locatie respecteren, wat leidde tot een grotere focus op de voorgevel. De nieuwe kunstgalerij en het bestaande wasserettebedrijf hebben een parallel maar onafhankelijk uiterlijk. De nieuwe gevel heeft kleinere ramen volgens het nieuwe ontwerp, maar behoudt sporen van de oorspronkelijke openingen in de vorm van textuur.

De belangrijkste galerieruimte op de begane grond is volledig leeggehaald om de oorspronkelijke vorm van het gebouw te onthullen. De muren zijn gestript en de scheve betonbalken zijn bewust zichtbaar gemaakt. De nieuwe gipsplaten muren contrasteren met de oude balken en verwijzen naar de geschiedenis van deze specifieke ruimte. De keldergalerie onderging een vergelijkbaar proces. Nadat schimmige behang en plakkerige tegels waren verwijderd, werden sommige muren afgeschuurd om zwaar vervuilde gebieden te verwijderen. De zaagbladen lieten een uniek patroon achter op de muren dat bijna op een schilderij leek.

De achtertuin is omringd door een betonnen muur die oorspronkelijk een provisorisch leistenen dak ondersteunde. Het eerste wat we deden was de betonnen muur terugbrengen naar zijn oorspronkelijke vorm, waarbij alle onnodige elementen die in de loop der jaren waren toegevoegd werden verwijderd. Door een betonnen bank en bloembed toe te voegen, werd de achtertuin een aangename ruimte voor bezoekers. Dit was een proces van herinterpretatie van bestaande elementen en het omzetten ervan in iets moois en betekenisvols.

FAQ-sectie:

1. Wat was de oorspronkelijke functie van het gebouw?
Het gebouw was oorspronkelijk een oude ijzerwarenwinkel op de begane grond, terwijl de bovenverdiepingen residentieel waren.

2. Wat is er gedaan in de renovatie?
De begane grond en de kelder zijn omgebouwd tot een kunstgalerij, terwijl de bovenverdiepingen zijn omgebouwd tot een eengezinswoning.

3. Waar bevindt de locatie zich?
De locatie bevindt zich in een rustige, oude buurt tussen een oude marktplaats en een nieuw kunstdistrict voor jonge kunstenaars.

4. Welk interessant kenmerk had het gebouw?
Het gebouw had een tweelinggebouw pal naast zich, die elkaars spiegelbeeld waren en een ondergrondse ingang deelden ondanks het feit dat ze volledig gescheiden eigendom waren.

5. Hoe is de voorgevel aangepast?
De nieuwe kunstgalerij en het bestaande wasserettebedrijf hebben een parallel maar onafhankelijk uiterlijk, waarbij de nieuwe gevel kleinere ramen heeft maar sporen van de oorspronkelijke openingen behoudt in de vorm van textuur.

6. Wat is er gedaan in de galerieruimte op de begane grond en in de keldergalerij?
De belangrijkste galerieruimte op de begane grond is volledig leeggehaald om de oorspronkelijke vorm van het gebouw te onthullen. De keldergalerij onderging een vergelijkbaar proces waarbij muren werden afgeschuurd om zwaar vervuilde gebieden te verwijderen.

7. Wat is er in de achtertuin gedaan?
De betonnen muur in de achtertuin is teruggebracht naar zijn oorspronkelijke vorm en onnodige elementen zijn verwijderd. Een betonnen bank en bloembed zijn toegevoegd om de achtertuin aangenaam te maken voor bezoekers.

Belangrijke termen/jargon:

– Gemengd gebouw: Een gebouw dat een combinatie van verschillende functies heeft, zoals commerciële en residentiële ruimtes.
– Kunstgalerij: Een ruimte waar kunstwerken tentoongesteld en verkocht worden.
– Eengezinswoning: Een woning bedoeld voor een enkel gezin.
– Kunstenaarswijk: Een wijk waar veel kunstenaars wonen en werken.
– Voorgevel: De buitenkant van een gebouw aan de voorzijde.
– Gipsplaten: Platen gemaakt van gips die gebruikt worden om binnenmuren te construeren.
– Betonnen muur: Een muur gemaakt van beton.
– Leistenen dak: Een dakbedekking gemaakt van leistenen.

Suggesties voor gerelateerde links:
Architectuur.nl
Kunstloc Brabant
Galeries.nl