Verborgen schat: de geschiedenis van Villa Mokbel

Beirut, Libanon – In het hart van de Achrafieh wijk in Beirut bevindt zich de historische Sursock Street, met zijn imposante Ottomaanse paleizen en herenhuizen. Deze straat, met zijn kronkelende straatjes, groene plekken en kleine eetgelegenheden, trekt architectuur- en erfgoedliefhebbers aan. De meeste mensen kennen de prachtige glas-in-loodramen van het Sursock Museum en de magnifieke stucplafonds van het Sursock Palace, twee gebouwen die tegenover elkaar staan. Deze waren ooit het eigendom van de aristocratische Sursock familie, welvarende kooplieden met politieke banden met het Ottomaanse Rijk, die behoorden tot de zeven oorspronkelijke stichters van Beirut.

Echter, op dezelfde straat bevindt zich een minder bekende historische parel. Achter ijzeren hekken bedekt met klimplanten staat Villa Mokbel, een voormalig eigendom van de Sursock familie dat dateert uit 1870. Deze villa is zelden gezien door het publiek – tot er een indrukwekkende foto opdook na de verwoestende explosie in de haven van Beirut in 2020. De foto toonde een muurschildering die tevoorschijn kwam door een ingestorte muur, waardoor de villa opeens veel aandacht kreeg.

De explosie, veroorzaakt door 2.750 ton slecht opgeslagen ammoniumnitraat, eiste 218 levens, verwondde 7.000 mensen en maakte ongeveer 300.000 mensen dakloos. De kracht van de explosie verwoestte ook Villa Mokbel.

De eigenaar van de villa, Georgie Mokbel, erfde het pand van zijn vader. Hij vertelt dat de Sursock panden de eerste grote, prachtige villa’s waren aan de rand van Beirut. Voor de bouw van deze villa’s werden architecten uit Italië gehaald die samenwerkten met vaklieden uit Libanon, wat resulteerde in een unieke Venetiaans-Florentijnse stijl met een vleugje Ottomaanse invloeden. De architectuur van de villa inspireerde later de bouw en renovatie van huizen in Gemmayzeh en Pasteur, eveneens in Beirut.

De villa die nu bekend staat als Villa Mokbel was oorspronkelijk eigendom van Alexandre Sursock. In de jaren 30 verliet Alexandre’s tak van de familie Libanon en trouwde met Italiaanse adel, waarna de villa te koop werd gezet. Het werd gekocht door verschillende families en op een gegeven moment opgedeeld in kleinere appartementen. Georgie Mokbel’s grootvader, een voormalige bouwvakker die later vastgoedbelegger werd, kocht aandelen in de villa als een veelbelovende investering.

De villa, verdeeld over drie prachtige verdiepingen, heeft ornamentale deuren, triple bogen en majestueuze marmeren trappen. Het heeft gedetailleerde plafonds en een glazen koepel boven de trappenhal. Hoewel de villa dringend restauratie nodig heeft, is de grandeur en schoonheid van vroeger nog steeds voelbaar.

Georgie Mokbel is vooral gecharmeerd van de prachtige details in de stucplafonds en versieringen in veel van de kamers. De kamers bevatten symbolen en scènes die verwijzen naar hun oorspronkelijke functies. Zo zijn in de eetkamer klassieke afbeeldingen van fruit, tarwehalmen en hoorn des overvloeds te vinden, terwijl de amusementsruimtes vergulde muziekinstrumenten tonen.

De villa heeft in de loop der jaren vele grandioze feesten meegemaakt. Het diende als gastheer voor buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, royalty en de high society van Libanon. Later diende het als filmset voor de Italiaanse regisseur Nino Zanchin’s film “Appointment in Beirut” uit 1969 en functioneerde het als school. Nu staat het echter leeg.

De villa heeft ook de littekens van de Libanese burgeroorlog (1975-1990) en andere conflicten gedragen. Het werd ernstig beschadigd tijdens de explosie in de haven van Beirut in 2020. Maar te midden van de vernieling toonde een foto van de beroemde Libanese dichter en schrijver Khalil Gibran door een ingestorte muur een glimp van hoop. Het was alsof Gibran zelf rouwde om de staat van Beirut.

De geschiedenis van de villa gaat verder dan alleen een statige residentie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vroeg de regering van Libanon toestemming aan de eigenaren om graan op te slaan in de kelder van de villa, uit angst voor een hongersnood. Dit was een voorzorgsmaatregel na de Grote Hongersnood van Mount Lebanon tussen 1915 en 1918.

Al met al is Villa Mokbel niet alleen een fascinerend architectonisch juweel, maar ook een herinnering aan de geschiedenis en veerkracht van Beirut. Ondanks de moeilijke tijden en de verwoestende explosie, blijft de villa staan als een symbool van de grandeur van vroeger en de hoop voor de toekomst.

Veelgestelde vragen over Villa Mokbel in Beirut

1. Wat is Villa Mokbel?
Villa Mokbel is een historische villa in de Achrafieh wijk in Beirut, Libanon. Het was ooit eigendom van de Sursock familie en dateert uit 1870.

2. Wat is de architecturale stijl van Villa Mokbel?
De villa heeft een unieke Venetiaans-Florentijnse stijl met een vleugje Ottomaanse invloeden. Het heeft ornamentale deuren, triple bogen, majestueuze marmeren trappen en gedetailleerde plafonds.

3. Wat is er gebeurd met Villa Mokbel tijdens de explosie in de haven van Beirut in 2020?
De explosie veroorzaakte ernstige schade aan Villa Mokbel. Het werd volledig verwoest, net als vele andere gebouwen in de omgeving.

4. Wie is de eigenaar van Villa Mokbel?
De huidige eigenaar van Villa Mokbel is Georgie Mokbel. Hij erfde het pand van zijn vader.

5. Wat zijn enkele unieke kenmerken van Villa Mokbel?
Villa Mokbel heeft prachtige stucplafonds en versieringen in veel van de kamers. De kamers bevatten symbolen en scènes die verwijzen naar hun oorspronkelijke functies. Het heeft ook een glazen koepel boven de trappenhal.

6. Heeft Villa Mokbel ook andere functies gehad?
Ja, Villa Mokbel heeft in de loop der jaren gediend als gastheer voor buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, royalty en de high society van Libanon. Het diende ook als filmset en als school.

7. Is Villa Mokbel beschadigd tijdens eerdere conflicten?
Ja, Villa Mokbel heeft de littekens gedragen van de Libanese burgeroorlog (1975-1990) en andere conflicten. Het heeft in de loop der jaren schade opgelopen.

8. Wat is de betekenis van Villa Mokbel voor de geschiedenis van Beirut?
Villa Mokbel is niet alleen een fascinerend architectonisch juweel, maar ook een herinnering aan de geschiedenis en veerkracht van Beirut. Ondanks de verwoesting blijft de villa staan als een symbool van de grandeur van vroeger en de hoop voor de toekomst.

Belangrijke termen:
– Beirut: De hoofdstad van Libanon.
– Sursock familie: Een welvarende koopmansfamilie uit Beirut.
– Ottomaanse Rijk: Een historisch rijk dat delen van het Midden-Oosten, Europa en Noord-Afrika omvatte.
– Ammoniumnitraat: Een chemische stof die wordt gebruikt in meststoffen en explosieven.
– Libanese burgeroorlog: Een gewapend conflict in Libanon dat duurde van 1975 tot 1990.
– Khalil Gibran: Een beroemde Libanese dichter en schrijver.

Verwante links:
Sursock Museum
UNESCO
UNESCO World Heritage Centre