Zeldzaam Aquarel uit The Jungle Book Tentoongesteld in Het Huis van Rudyard Kipling

Een zeldzaam aquarel dat de nasleep van een climaxmoment in Rudyard Kipling’s The Jungle Book afbeeldt, zal tentoongesteld worden in het huis van de auteur na restauratiewerkzaamheden. Het schilderij, getiteld “De Terugkeer van de Buffelkudde”, is een van de 16 werken gemaakt door de tweelingbroers Edward en Charles Detmold, die slechts 18 jaar oud waren toen ze werden gevraagd om Kipling’s geliefde verhaal te illustreren. Slechts vier van de schilderijen hebben de tand des tijds doorstaan.

Het aquarel toont Rama, de grote stier van de kudde, die terugkijkt naar de vlakte nadat Mowgli, de hoofdpersoon van het verhaal, een kudde buffels heeft gebruikt om een stempede te veroorzaken en zijn vijand, de moordzuchtige tijger Shere Khan, te verpletteren.

De dramatische scène werd door Kipling als volgt beschreven: “De stortvloed van zwarte horens, schuimende snuiten en starende ogen stroomde als rotsblokken door de ravijn… De vreselijke charge van de buffelkudde, waar geen enkele tijger tegen kan opboksen.” Rama was een wezen met “lange, naar achteren gebogen horens en wilde ogen”, schreef hij.

The Return of the Buffalo Herd

Het aquarel is gedateerd op 1901 en gesigneerd met het monogram “EJD” – Edward Julius Detmold. Hij en zijn broer Charles waren al sinds hun tienerjaren bezig met het maken van kunstwerken. Ondanks hun professionele succes waren de persoonlijke levens van de tweeling echter uitdagend, en beiden hebben een einde aan hun leven gemaakt – Charles in 1908 en Edward in 1957.

“Er kunnen parallellen worden getrokken tussen de Detmold-tweeling en Mowgli, die in het oorspronkelijke verhaal van The Jungle Book een nogal getroebleerd personage was, gevangen tussen twee werelden”, aldus Hannah Miles, collectie- en huismanager bij Bateman’s, Kipling’s huis in Burwash, Sussex, dat nu eigendom is van de National Trust.

“Het voelt ontroerend om hun prachtige illustratie tentoon te stellen naast een exemplaar van het boek met al de originele tekeningen van de tweeling, op de plek die zo veel betekende voor de auteur van het verhaal, Rudyard Kipling.”

Twee van de vier bekende overgebleven aquarellen zijn in privécollecties, en de derde wordt bewaard in het Natural History Museum, aldus Miles.

“We zijn verheugd dat we De Terugkeer van de Buffelkudde kunnen tentoonstellen in Bateman’s, precies 130 jaar nadat het verhaal werd gepubliceerd. Het biedt een zeldzame kans voor fans om de duisterere oorsprong van het verhaal te ontdekken en te ervaren zoals het was in Kipling’s tijd.

Het aquarel is zorgvuldig gerestaureerd door Louise Drover, een gespecialiseerde conservator, die het werk heeft bevochtigd om de oude canvasvoering te verwijderen.

“Japans papier werd gebruikt voor kleine reparaties en de toon werd geëgaliseerd door zachtjes te deppen en kleine retouches te maken met zuivere pigmentaquarellen en krijt”, aldus Drover. “Ik hoop dat bezoekers van Bateman’s net zo betoverd zullen zijn door het kunstwerk als ik.”

De National Trust meldde dat de aankoop van De Terugkeer van de Buffelkudde mogelijk was gemaakt dankzij een fonds opgezet door de inmiddels overleden filantroop Simon Sainsbury.

FAQ

1. Wat is het onderwerp van het aquarel “De Terugkeer van de Buffelkudde”?
Het aquarel toont Rama, de grote stier van de buffelkudde, die terugkijkt naar de vlakte nadat Mowgli, de hoofdpersoon van Rudyard Kipling’s The Jungle Book, een kudde buffels heeft gebruikt om een stempede te veroorzaken en zijn vijand, de tijger Shere Khan, te verpletteren.

2. Wie heeft het aquarel gemaakt?
Het aquarel is gemaakt door de tweelingbroers Edward en Charles Detmold.

3. Wat is er speciaal aan de Detmold-tweeling?
De Detmold-tweeling was slechts 18 jaar oud toen ze werden gevraagd om illustraties te maken voor Rudyard Kipling’s The Jungle Book. Hun professionele succes werd echter overschaduwd door persoonlijke uitdagingen, en beide broers maakten een einde aan hun leven.

4. Waar kan het aquarel worden tentoongesteld?
Het aquarel zal tentoongesteld worden in het huis van Rudyard Kipling, genaamd Bateman’s, gelegen in Burwash, Sussex en nu eigendom van de National Trust.

5. Waar bevinden zich de andere werken van de Detmold-tweeling?
Twee van de vier bekende overgebleven aquarellen zijn in privécollecties, en de derde wordt bewaard in het Natural History Museum.

6. Wie heeft de restauratiewerkzaamheden aan het aquarel uitgevoerd?
Het aquarel is zorgvuldig gerestaureerd door Louise Drover, een gespecialiseerde conservator.

7. Wie heeft de aankoop van het aquarel mogelijk gemaakt?
De aankoop van het aquarel “De Terugkeer van de Buffelkudde” is mogelijk gemaakt dankzij een fonds opgezet door de filantroop Simon Sainsbury.

Definities

– Aquarel: Een schilderij dat is gemaakt met waterverf op papier.
– Stempede: Een plotselinge, wilde en ongecontroleerde massabeweging van een groep dieren.
– Horens: Harde, puntige structuren die groeien op het hoofd van sommige dieren, zoals buffels.
– Monogram: Een ontwerp dat bestaat uit de gecombineerde initialen van een persoon, in dit geval “EJD” voor Edward Julius Detmold.
– Conservator: Een persoon die verantwoordelijk is voor het behoud en de restauratie van kunstwerken en historische objecten.

Verwante Links
National Trust