Nieuw programma in Massachusetts schrijft kunst en cultuur voor als medicijn

Een bezoek aan het Isabella Stewart Gardner Museum voorgeschreven krijgen door je huisarts. Of een recept krijgen voor een ballroom dansles of een wekelijkse wandeling in het Arnold Arboretum. Het kan gebeuren met het nieuwe programma dat donderdag is aangekondigd door de Mass Cultural Council en Art Pharmacy, een bedrijf gevestigd in Atlanta dat samenwerkt met zorgverleners en ziektekostenverzekeringen om kunst en cultuur voor te schrijven als remedie tegen verschillende geestelijke gezondheidsproblemen.

Het programma, genaamd ‘sociaal voorschrijven’, is overgenomen in Groot-Brittannië en meer dan een dozijn andere landen over de hele wereld. Het houdt in dat patiënten worden doorverwezen naar gemeenschapsgerichte kunst- en cultuurorganisaties om geestelijke gezondheidsproblemen en de onderliggende oorzaken, zoals stress, sociale isolatie en eenzaamheid, aan te pakken. Voorstanders verwijzen naar onderzoek waaruit blijkt dat niet-klinische activiteiten – een bezoek aan een botanische tuin, een keramiekles, tuinieren – de geestelijke gezondheid van een persoon kunnen verbeteren en mogelijk kunnen leiden tot een vermindering van doktersbezoeken en ziekenhuisopnames.

Met de lancering van het nieuwe programma in Massachusetts worden de kunsten officieel erkend als een oplossing voor de gezondheidszorg in de Bay State, aldus Art Pharmacy CEO Chris Appleton. Het concept van kunst als medicijn is niet nieuw, maar er is een opkomende beweging in de Verenigde Staten om sociaal voorschrijven in het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem te introduceren.

Naast samenwerkingen met zorgverzekeraars en ziekenhuizen in Massachusetts, waaronder Mass General Brigham, zijn Art Pharmacy en de Mass Cultural Council bezig met het opbouwen van een netwerk van kunst- en cultuurorganisaties die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan het programma. Op dit moment heeft Art Pharmacy toezeggingen van meer dan 300 organisaties.

Een zorgverlener kan bijvoorbeeld een patiënt met de diagnose angst een recept geven voor 12 doses kunst en cultuur, die worden ingediend bij Art Pharmacy. Een “zorgnavigator” zal een patiëntprofiel maken op basis van de klinische en sociale behoeften van de persoon, evenals hun kunstvoorkeuren en ervaringen, en vervolgens een reeks aanbevelingen doen voor activiteiten waaruit de patiënt kan kiezen.

“We weten dat kunst helende krachten heeft – zowel voor fysieke als geestelijke gezondheid,” zegt gouverneur Maura Healey. “Massachusetts is er trots op opnieuw een transformerende medische innovatie te pionieren met ’s lands eerste landelijke kunstvoorschrift.”

In een wereld waar stress en mentale gezondheidsproblemen steeds vaker voorkomen, kan het voorschrijven van kunst en cultuur als medicijn een verfrissend en creatief alternatief bieden voor traditionele behandelmethoden. Door de integratie van kunst in de gezondheidszorg kunnen mensen op een nieuwe manier genezen en herstellen, terwijl ze tegelijkertijd kunnen genieten van de schoonheid en expressie die kunst en cultuur te bieden hebben.

Bron: The Boston Globe

Een FAQ-sectie gebaseerd op de belangrijkste onderwerpen en informatie in het artikel:

Q: Wat is het nieuwe programma dat donderdag is aangekondigd?
A: Het nieuwe programma is genaamd ‘sociaal voorschrijven’ en houdt in dat patiënten worden doorverwezen naar gemeenschapsgerichte kunst- en cultuurorganisaties om geestelijke gezondheidsproblemen aan te pakken.

Q: Waar is het programma overgenomen?
A: Het programma is overgenomen in Groot-Brittannië en meer dan een dozijn andere landen over de hele wereld.

Q: Wat zijn de onderliggende oorzaken die met dit programma worden aangepakt?
A: Het programma richt zich op de onderliggende oorzaken van geestelijke gezondheidsproblemen, zoals stress, sociale isolatie en eenzaamheid.

Q: Waarom worden niet-klinische activiteiten als een oplossing voor geestelijke gezondheidsproblemen beschouwd?
A: Onderzoek heeft aangetoond dat niet-klinische activiteiten, zoals een bezoek aan een botanische tuin of een keramiekles, de geestelijke gezondheid kunnen verbeteren en mogelijk kunnen leiden tot een vermindering van doktersbezoeken en ziekenhuisopnames.

Q: Wat gebeurt er met de lancering van het nieuwe programma in Massachusetts?
A: Met de lancering van het nieuwe programma worden de kunsten officieel erkend als een oplossing voor de gezondheidszorg in Massachusetts.

Belangrijke termen en jargon:
– Sociaal voorschrijven: een programma waarbij patiënten worden doorverwezen naar kunst- en cultuurorganisaties om geestelijke gezondheidsproblemen aan te pakken.
– Mass Cultural Council: een organisatie die zich inzet voor het bevorderen van kunst en cultuur in Massachusetts.
– Art Pharmacy: een bedrijf gevestigd in Atlanta dat samenwerkt met zorgverleners en ziektekostenverzekeringen om kunst en cultuur voor te schrijven als remedie tegen geestelijke gezondheidsproblemen.

Suggesties voor gerelateerde links:
Mass Cultural Council
Art Pharmacy
The Boston Globe